Sportpolitika

Világszínvonalú sport- és szabadidőpark épül Budapesten

Több mint tíz létesítményből álló, Európában is különlegesnek számító sport- és szabadidőpark létrehozásáról döntött a kormány. A jelenlegi Puskás Ferenc Stadion körül felépülő létesítményeket az élsportolók mellett a szabadidő-sportolók és a gyerekek is használhatják. A tervezésre és az új sportpark kialakításának előkészítésére 2013-ban közel 1,4 milliárd forintot költ az állam, a munka néhány héten belül elkezdődhet.

A kiemelkedő magyar sikereket hozó londoni olimpia és paralimpia után néhány héttel egy világszínvonalú sport- és szabadidőpark felépítéséről döntött a kormány. A jelenlegi Puskás Ferenc Stadion körüli területen több mint tíz új létesítmény és a hozzájuk kapcsolódó parkolóház épül fel a következő években. Ezek közé tartozik például az új nemzeti labdarúgó-stadion - ahogy erről már korábban döntés született -, egy úszó- és vízilabda komplexum, egy multifunkcionális sportcsarnok, egy edzőcsarnok a labdajátékok számára, valamint egy tornacsarnok, de megújul a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok és a Millenáris Velodrom is. A létesítményeket nem csak az élsportolók használhatják majd.

"Legalább 30 éves adósságát törleszti az ország ezzel a beruházással, ekkora a lemaradásunk a sportlétesítmény-fejlesztéseknél. A legeredményesebb magyar sportágak versenyzői, az olimpiai és világbajnok példaképeink, valamint a jövő bajnokai megérdemlik, hogy világszínvonalú körülmények között készülhessenek a nemzetközi viadalokra. De az új sportparkot nem csak nekik, hanem a budapesti és vidéki embereknek, a szabadidő- sportolóknak és természetesen a gyerekeinknek is építjük. Azért, hogy láthassanak valódi példaképeket, kedvet kapjanak a sportoláshoz, és legyenek olyan csarnokok, pályák, uszodák, ahova levihetik őket mozogni, edzeni a szüleik" – mondta Vígh László kormánybiztos, aki hozzátette, hogy a beruházás több ütemben valósul meg. 2013-ban a tervezésre és az új sportpark építésének előkészítésére összesen 1,4 milliárd forintot költ az állam.

Átalakulhat a Puskás Stadion és környéke - Fotó: magyarfutball.hu

A tervezőmunka heteken belül elkezdődik, az építkezések első üteme 2016-ban zárulhat - a korábbi terveknek megfelelően ekkor adhatják át az új nemzeti stadiont –, a beruházás második üteme 2020-ra készülhet el. A kormány döntött arról is, hogy a Nemzeti Sportközpontok álláspályázatán kiválasztásra kerülő saját építészcsapat tagjai készíthetik el a terveket. A több mint 100 tervezőből álló csapat feladata lesz a 65 ezer fős nemzeti stadion mellett a teljes sport- és szabadidőpark megtervezése.

"Az elmúlt hónapokban értékeltük a július elején lezárult építészeti ötletpályázatot, konzultáltunk az építészszakma képviselőivel, és úgy döntöttünk, hogy saját, közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatott tervezőkkel vágunk bele az utóbbi évtizedek legfontosabb sportlétesítmény fejlesztésébe. Ez ésszerűbb, hatékonyabb és olcsóbb megoldás, ráadásul garantálja, hogy munkához jussanak a gazdasági válság miatt egyre nehezebb helyzetbe kerülő magyar építészek" - mondta Vígh László. "A több mint 100 tagú csapat tudatosan, lépéről-lépésre haladhat majd, minden apró részletkérdést egyeztethet, így végül egy egységes, minden funkciójában tökéletes sportpark jöhet létre" - folytatta a kormánybiztos.

A tervezőket közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatja a Nemzeti Sportközpontok, a pályázatokat a tervek szerint novemberben kiírják.

Új sport- és szabadidőpark
A területen tervezett fejlesztések
- az új nemzeti labdarúgó-stadion felépítése
- egy új nemzetközi úszóversenyek és vízilabda-mérkőzések megrendezésére alkalmas létesítmény létrehozása
- a Millenáris Velodrom felújítása és átépítése
- a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok korszerűsítése
- a Kisstadion felújítása, hogy alkalmas legyen nemzetközi jégkorong-mérkőzések megrendezésére és legalább 10000 néző befogadására
- új multifunkcionális sportcsarnok építése, amely alkalmas 2500 fő befogadására
- új fedett atlétikai bemelegítő-pálya és edzőcsarnok építése
- új csarnok építése, amely megfelel a terem-labdajátékok és a torna sportág edzéseinek megtartására
- kiszolgáló létesítmények megépítése
- a sportparkhoz kapcsolódó parkoló létrehozása