Orosz foci

Dzsudzsák többet játszana, csapata előrébb lépne

A Mordovia Szaranszk-Lokomotív Moszkva mérkőzéssel július 20-án megkezdődtek az orosz labdarúgó első osztály, a Premjer Liga küzdelmei. Dzsudzsák Balázs együttese, a Dinamo Moszkva idegenben lép pályára a tavalyi évet a kiesés elkerüléséért végigküzdő Nyizsnyij Novgorod ellen. A Dinamo az előző idényben a hajrában maradt le a dobogóról, de most bizakodóak az együttesnél, hogy még egyszer nem esnek ugyanebbe a hibába.

A Dinamo Moszkva szezonja az előző idényben egészen a 40. fordulóig jól alakult, az utolsó négy meccsnapon azonban mindössze három pontot gyűjtöttek a kék-fehérek, így a Szpartak és a CSZKA is megelőzte őket a táblázaton. Dzsudzsákék nemcsak a dobogóról maradtak le, hanem a Bajnokok Ligájáról is, hiszen az orosz bajnokságban csak az első kettő kvalifikálja magát a legrangosabb európai kupaeseményre.

Alekszander Szamedov a Dinamo Moszkva legnagyobb távozója

A nyáron nem volt nagy mozgolódás a Dinamo keretében, de néhány játékos távozása bizonyára érzékenyen érinti a klubot. Közéjük tartozik Alekszander Szamedov: a szélső a tavalyi szezonban 43 meccsen hat gólt lőtt és ugyanennyi gólpasszt adott, most azonban 10 millió euróért a városi rivális Lokomotív Moszkvához távozott. A fiatal Fedor Szmolov szintén a távozók listáját gyarapítja. Az 1990-es születésű csatár rövid pályafutása folyamán már a holland Feyenoordnál is megfordult, alapember azonban eddig csak a Dinamónál volt. Most a dúsgazdag Anzsi Mahacskalához került kölcsönben, nem tudni mennyire bölcs döntés, elvégre Samuel Eto'o és Lacina Traoré is előtte van a rangsorban.   

A Dinamo Moszkva kerete

 Kapusok:

 Anton Sunin 1987.01.27.
 16 Jevgenyij Frolov 1988.05.02 18
 Roman Berezovszkij ARM 1974.08.05.

 Hátvédek:

 13 Vlagyimir Granat 1987.05.22.
 32 Marko Lomics SRB 1983.09.13.
 3 Gordon Shildenfeld CRO 1985.03.18.
 6 Leandro Fernandez ARG 1983.01.30.
 33 Vlagyimir Rikov 1987.11.13.
 4 Igor Sitov BLR 1986.10.24.
 23 Luke Wilkshire AUS 1981.02.10.
 44 Nyikita Csicserin 1990.08.18.

 Középpályások:

 7 Dzsudzsák Balázs HUN 1986.12.23.
 12 Pavel Nekhajcsik BLR 1988.07.15.
 14 Artur Juszupov 1989.09.01.
 10 Igor Szemsov 1978.06.04.
 16 Cristian Noboa ECU 1985.08.04.
 41 Alekszander Szapeta 1989.06.28.
 8 Zvezdan Misimovic BIH 1982.06.05.
 28 Otman Bakkal 1985.02.27.

 Csatárok:

 9 Alekszander Kokorin 1991.03.19.
 11 Andrej Voronyin UKR 1979.07.21.
 22 Kevin Kuranyi GER 1982.03.02.     
 

Az érkezők közül kiemelkedik a holland Otman Bakkal neve. A középpályás tavaly remek formában játszott a Feyenoord csapatában, s korábban a PSV-nek is meghatározó tagja volt, Dzsudzsák Balázzsal ráadásul évekig játszott együtt. Szintén erősítés lehet a horvát Gordon Schildenfeld, aki a német Eintracht Frankfurttól érkezett, s az Európa-bajnokságon is képviselhette válogatottját. Érte alig több, mint 3 millió eurót kellett átutalni a német klub bankszámlájára, ami csekély összeg, ha figyelembe vesszük, hogy a Dinamo Moszkva hivatalos honlapja szerint éppen a védelem a csapat egyik gyengéje.

Az ausztrál Luke Wilshire ugyanis nem nyújtott meggyőző teljesítményt, hiszen túl sokat szabálytalankodott és hozta kellemetlen helyzetbe csapattársait. A jobbhátvédnek ráadásul megfelelő helyettese sem igazán van, mert az ezen a poszton bevethető Nyikita Csicserin még túl tapasztalatlan. A középső védelem, különösen Schildenfeld érkezésével eléggé erősnek tűnik, bal oldalon viszont szintén problémák merülnek fel. A szerb Marko Lomics sokszor felelőtlenül csatlakozik a támadásokhoz, teret hagyva az ellenfeleknek a támadások vezetéséhez. Helyettese, Vlagyimir Granat ugyan képes őt pótolni, az ő ideális pozíciója azonban nem szélső, hanem ideális esetben belső védő.

A középpálya a védelemmel ellentétben az együttes egyik legnagyobb erőssége, Nemcsak azért, mert rengeteg jó játékos játszik itt, hanem azért is, mert univerzális labdarúgókról van szó. Az újonnan igazolt Bakkal például, azon túl, hogy megfelelően képes betölteni Misimovic irányító posztját, a szélen is tud jó teljesítményt nyújtani. A Juszupov, Szemsov, Noboa, Szapeta négyes pedig egyaránt hatékony támadások vezetésében és az ellenfél akcióinak akadályozásában is. A bal oldali támadó pozícióban Dzsudzsák Balázs és Alekszander Kokorin személyében két egyenrangú, de nagyon jó játékos áll Szergej Szilkin vezetőedző rendelkezésére. A magyar játékos előző idénye nem sikerült túl jól a Dinamónál - mindössze kilenc bajnokin lépett pályára - most azonban újult erővel vághat neki az új évadnak. Ráadásul nem feltétlenül kell neki Kokorinnal a csapatba kerülésért versengeni, mert az orosz játékos támadóként is elboldogul.

Dzsudzsák Balázs idén többet játszhat, mint tavaly a Dinamo Moszkvában

Csatárposzton mennyiségben hiányt szenved a Dinamo, minőségben azonban egyáltalán nem. Itt játszik a német Kevin Kurányi, aki ha még rosszul játszik, akkor is a csapat hasznára tud lenni, mert elvonja a védők figyelmét. A német válogatottból kimaradó csatárt tovább doppingolhatja, hogy megkapta a csapatkapitányi szalagot a nyár folyamán. Társa az ukrán Voronyin lehet, aki a Bundesligát már meghódította karrierje folyamán, s két éves Moszkvában tartózkodása óta már a Dinamóban is letette a névjegyét.

A Dinamo Moszkva tavalyi negyedik helyével kivívta az Europa Liga szereplés jogát, s a péntek délelőtti sorsoláson a skót Dundee Unitedet kapta ellenfélül, nem áll tehát megoldhatatlan feladat előtt ebben a sorozatban Dzsudzsák csapata. Az orosz első osztályban az első komolyabb erőpróba a második fordulóban következik, ekkor a bajnoki címvédő Zenit Szentpétervár lesz a Dinamo Moszkva ellenfele.