Sportgazdaság

A Packers stadionbővítése bizonyítja, van még romantika a sportban

  • VNA

Bár az amerikai sport ligákban szinte mindent a pénz mozgat, a Green Bay Packers sikerei bizonyítják, az NFL-ben is lehet sikert elérni az érzelmekre alapozva.

A Green Bay Packers amerikai futball csapata jelenleg vezeti az NFL alapszakaszát, veretlen teljesítménye után pedig egyre több szakíró a tökéletes szezont vetíti előre Aaron Rodgers együttese számára. A wisconsini csapat körül ugyan nagy a felhajtás, de úgy tűnik a lokálpatriotizmus egyik utolsó fellegvárának tartott együttes továbbra is hisz a romantikában. Az amerikai major ligákban szereplő csapatok közül a Green Bay székel a legkisebb településen, a csapat pedig mindenki másnál jobban ragaszkodik saját szurkolóihoz. Erre a ragaszkodásra utal az utóbbi hét egyik történése is, amely során a klub 250.000 részvényét dobta piacra. A cél nem más, mint a legendás Lambeau Field stadion átépítése, amelyre még a 2011-es bajnoki cím és a mostani sikeres menetelés ellenére sem jutna elég pénz saját forrásból.

A 250 dolláros áron meghirdetett részvények közül egy ember maximum 200-at vehet meg, amelybe beleszámítanak a legutóbbi hasonló akció során 1997-ben megszerzett klubrészvények is. A Packers-részvények speciálisak, hiszen más hasonló papírokkal ellentétben sohasem fizetnek osztalékot és nem is adhatóak el, csupán közvetlen családtagra írathatók át. A szurkolók számára így ez a befektetés nem profit-központú, hanem érzelmi alapú (ezért sem várható, hogy a papír spekulánsok célpontja lenne), amellyel kifejezhetik hűségüket szeretett csapatuk iránt.

A Green Bay Packers bővíteni szeretné a Lambeau Fieldet
„Ez a szeretet kölcsönös kifejezése. Ez egy mód arra, hogy a Packers szurkolói kifejezzék érzelmeiket a klub iránt, a menedzsment pedig ezzel a gesztussal teszi érdekeltté, tulajdonossá a szurkolóit” - nyilatkozta a New York-i egyetem sportmenedzsment professzora, Bob Boland. A Packers amúgy is igazi unikumnak számít az amerikai profi sportok világában, hiszen egy non-profit szervezetről van szó, amely köztulajdonban van. A múlt heti tőzsdei meghirdetés előtt az igazgatótanács és egy hét főből álló végrehajtó bizottság által irányított klubnak 112.000 részvényese volt, akik összesen 4,75 millió részvényt birtokoltak. 

A Green Bay korábban négyszer (1923, 1935, 1950, 1997) vitte tőzsdére a klub részvényeit, a mostani vásárlási lehetőség pedig február 29-éig lesz érvényben. A decemberi részvénykibocsátás teszi majd lehetővé azt, hogy a Lambeau Field bővíthető legyen, a 143 millió dolláros bővítési projekttel pedig a stadion modernizációja is megtörténik majd egyben. A tervek szerint a hamarosan 6.500 székkel bővülő stadion kapacitása immáron közel 80.000-re nő, így az NFL létesítményei közül a negyedik legnagyobb lesz. Bár a részvényesek osztalékot nem kapnak befektetésükért, azért a személyes dicsőség mellett némi előnnyel is jár számukra a tulajdonlás, hiszen meghívást kapnak a klub éves közgyűlésére, emellett pedig a klub ajándékboltjában a tulajdonosnak járó kedvezménnyel vásárolhatnak, ráadásul ezen a jogcímen exkluzív csecse-becsékhez is hozzájuthatnak, amit csak számukra tesz elérhetővé a klub.