Vitorlázás

Az olimpiai kvalifikációról is dönt a hagyományos kieli vitorlás hét

  • VNA
megosztom

A szokásosnál is nagyobb figyelem kíséri a németországi Kielben sorra kerülő vitorlás hetet, ezúttal az olimpiai kvalifikáció miatt is fontos lesz ez a regatta.

A vitorlás sport egyik legismertebb nemzetközi eseményét Kielben rendezik meg évről-évre, ahol a vitorlás hét mindig az éves versenyprogram kiemelkedő rendezvénye. A közel 130 éves múltra visszatekintő megaesemény idén a szokásosnál is nagyobb figyelmet kap, lévén a kieli eredmények az olimpiai hajóosztályokban a londoni kvalifikációba is beleszámítanak. A június 18-22 között rendezett versenyen hatvan országból közel ötezer sportoló vesz részt, akik 2000 hajóval indulnak a Kieler Woche hagyományos versenyén. A rendezők az ötnapos eseményre idén közel hárommillió látogatót várnak a vízpartra.

A pekingi olimpiához képest az ötkarikás vitorlás programban két fontos változás történt Londonra. A tornádó hajóosztály lekerült a programról, a hölgyeknél pedig a yngling osztályt az Elliot 6 elnevezésű hajókra cserélte a Nemzetközi Vitorlás Szövetség, utóbbi kategóriában match racing formátumban versenyeznek majd a hölgyek. A londoni olimpia előtt három lépcsőben zajlik a sportági kvalifikáció, amelynek a kieli regatta a második fázisa lesz a már megrendezett weymouthi verseny és az év végi ausztráliai világbajnokság mellett.

megosztom