Laser vb és Eb

Egyedülálló versenysorozatra készül Balatonfüred

  • MTI

Több mint 600 ifjú vitorlázó látogat Balatonfüredre júliusban, ahol három kategóriában rendezik meg az olimpián is szereplő Laser hajóosztály korosztályos világ- és Európa-bajnokságot.

"A laseres versenyzés történetében egyedülálló, hogy egy helyszínen, jóformán egy időben három Európa-bajnokságra és három világbajnokságra kerüljön sor" - mondta el Böröcz István az eseménynek otthont adó Balatonfüredi Yacht Club ügyvezető igazgatója a Grupama-OTP Laser Words csütörtöki sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a legfrissebb nevezési listák alapján több mint ötven országból 632 utánpótláskorú induló vesz részt a versenyeken.

A Laser 4.7 ifjúsági világ- és Európa-bajnokságot július 6-tól 13-ig rendezik meg, majd július 14-től 21-ig a Laser Radial női U21 és a Laser Standard férfi U21-es világ- és Európa-bajnokságot bonyolítják le.

Simicskó István sportért felelős államtitkár kiemelte, a hazai rendezésű világesemény remek lehetőség arra, hogy a laseres reménységek megmutassák magukat a közönségnek, és kifejezte reményét, hogy a balatonfüredi vitorlásversenyen ismét bebizonyosodik majd: Magyarország sportnagyhatalom.

"Balatonfüredet a hazai vitorlássport bölcsőjének tartjuk, de nem csak ezért nagyszerű számunkra, hogy megrendezhetjük ezeket a versenyeket" - nyilatkozta Bóka István polgármester, aki kiemelte a viadal gazdaságra gyakorolt pozitív hatását is: Bóka szerint a verseny plusz 40 ezer vendégéjszakát hoz majd a régiónak, ami turisztikai szempontból kiemelkedő.

A Laser 4.7-es európai ranglistát vezető, a verseny egyik esélyesének számító Vadnai Jonatán elárulta, komoly előnyt jelenthet a magyar vitorlázók számára a hazai pálya, mivel a riválisokkal ellentétben jól ismerik a balatoni széljárást, ami kulcsfontosságú. A 15 esztendős versenyző hozzátette, nem érez magán különösebb nyomást amiatt, hogy Magyarországon kell versenyeznie.

Litkey Farkas korábbi olimpikon, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnökségi tagja szerint 10-15 százalékot javíthat a magyarok teljesítményén az, hogy a Balatonon rendezik meg a futamokat. A tízszeres Kékszalag-győztes hozzátette, nemcsak a helyismeret, de a kilátogató szurkolók buzdítása is plusz erőt adhat a hazai versenyzőknek. Attól ugyanakkor óva intette az indulókat, hogy "túlspannolják" magukat, ami összességében akár vissza is vetheti az eredményességüket.

A sajtóesemény végén egy bemutató futamra került sor a Kopaszi-gátnál, ahol Vadnai Jonatán és korosztályos világbajnok fivére, a balatonfüredi versenyen nem induló, Vadnai Benjamin is vízre szállt.