Vitorlázás

Öt földrész 40 országának versenyzőjét várják Balatonföldvárra

  • MTI

Több mint 250 vitorlázót vár a rendező Spartacus VE a június 29. és július 7. között Balatonföldváron sorra kerülő Windows Optimist Európa-bajnokságra.

Gáborjáni-Szabó Gábor, a Spartacus elnöke az esemény szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a májusi Repülőhollandi-világbajnokság után még nagyobb feladat vár a klubra. Egyrészt nagyobb létszámmal kell foglalkozniuk, másrészt 11-15 éves gyerekekről van szó, akikről egész nap gondoskodni kell. A rendezés sikerére azonban biztosíték lehet, hogy a kilencszeres Repülőhollandi-világbajnok Majthényi Szabolcs a szervező bizottság vezetője.

Nyílt Európa-bajnokságról van szó, ezért öt földrész 40 országának versenyzőit várják a Balatonra. Magyarország a rendező jogán két csapatot indíthat, amely 4-4 fiú és 2-2 lány vitorlázót jelent.

Papp István, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója, egyben a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnökségi tagja elmondta, névadó szponzorként az anyagiakon túl azzal is segítik a hazai utánpótlást, hogy a Magyar Vitorlás Akadémia keretein belül oktatólaborokat alakítanak ki. A vitorlázók számára különböző alkalmazásokat fejlesztettek ki, így tájékozódhatnak a kikötői információkról, a vitorlás időjárásról, valamint jótékony célú felajánlást tehetnek az utánpótláskorú versenyzők támogatására.

Kollár Lajos, az MVSZ májusban megválasztott új elnöke kiemelte, hogy a 2013-as év sportdiplomáciai szempontból különösen sikeresnek tekinthető: "Túl vagyunk a Repülőhollandi-világbajnokságon, előttünk áll az Optimist Eb, a Laser világ- és Európa-bajnokság, a Finndingi Masters Európa Kupa, a Soling vb és a Laser Európa Kupa" - hangsúlyozta az MVSZ elnöke.

Holovits Huba, Balatonföldvár polgármestere jelezte, hogy a város egymillió forinttal támogatja az Eb-t és a rendezésben is jelentős segítséget nyújt.

A versenyvitorlázás alapjainak számító Optimist 2,31 méter hosszú és 1,13 méter széles, mindössze 35 kilogramm. Népszerűségére jellemző, hogy több mint 100 országban körülbelül 150 ezer hajót tartanak nyilván.