Sportpolitika

Nem csak nálunk indult be a stadion-lobbi

  • VNA

Vajon elég lesz egy kétszeres olimpiai bajnok atléta kérése, hogy Volgográd végre új atlétikai stadiont kapjon?

Az utóbbi hónapokban idehaza is komoly visszhangja volt a stadion beruházásoknak. Az ország  több pontján is épülő-szépülő labdarúgó stadionok ügye nem arat feltétlenül osztatlan sikert, de ettől még tény, hogy sok magyar csapat otthona újul(hat) meg a kormányzati segítségnek köszönhetően. Az oroszoknál viszont máshogy működnek a dolgok, pontosan tudja ezt Jelena Iszinbajeva is, aki személyes ismertségét, báját próbálja bevetni, annak érdekében, hogy szűkebb hazája, Volgográd új atlétikai stadionhoz jusson.

A kétszeres olimpiai bajnok rúdugró nem is aprózta el a lobbizást, rögtön Vlagyimir Putyin államelnököt célozta meg. A helyi atléták jelenleg a Rotor Volgográd régies stadionjában edzenek, amely még a szovjet érában épült, így meglehetősen leharcolt létesítmény. "Mindenki röhög rajtunk, mert nincs igazi otthonunk. Csak egy lepusztult foci stadionunk van,amit majd a 2018-as vb-re talán átépítenek" - mondta Iszinbajeva, aki ezt követően nyíltan felkérte Putyint, hogy az orosz oligarchák segítségével és pénzügyi támogatásával tegye lehetővé a különálló atlétikai stadionról szóló projekt előrehaladását. Putyin elnök egyelőre nem válaszolt egyértelműen, de megígérte a kiváló sportolónak, hogy megfontolja az egymilliós orosz város fejlesztési javaslatát.

Volgográd igazi sportvárosnak számít, hiszen Iszinbajeva mellett például a kiváló hármasugró, Tatjana Lebegyeva otthona, továbbá itt született a magasugró olimpiai bajnok Jelena Szleszarenko is. Ebben a dél-orosz városban edzett gyerekként az olimpiai bajnok műkorcsolyázó, Jevgenyij Pljuscsenko, jelenleg pedig itt lakik a teniszező Nyikolaj Davigyenko, a négyszeres olimpiai bajnok úszó,Alekszander Popov pedig a helyi testnevelési egyetemen végzett annak idején.