Dopping

A WADA is halad a korral - jön az iPhone-os forradalom

  • VNA

Okostelefonra fejlesztett ingyenes alkalmazás teheti egyszerűbbé a világ összes sportolója számára a doppingellenőrzéseket.

Új alkalmazást fejlesztett ki és indított útjára a napokban a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA. Az ADAMS fantázianéven futó, okostelefonokra fejlesztett applikáció lehetővé teszi azt, hogy a sportolók akár saját telefonjukról néhány gomb megnyomásával változtassanak a doppingellenes hatóság rendszerében meglévő adataikon. Az ún. hollétéi nyilvántartás (whereabouts) azt hivatott szolgálni, hogy a doppingellenőrök mindig pontosan tudják, hogy az éppen ellenőrzésre kijelölt sportolók hol érhetőek el mintavétel céljából.

Az utóbbi években számos alkalommal fordult elő, hogy feledékeny sportolókat nem találtak az előzetesen megadott tartózkodási helyen, így "fekete pontot" kaptak a WADA-tól, amely esetek adott esetben konkrét eltiltásig is fajulhattak, ha mindez három alkalommal előfordult. A versenyzők kérését és az idők szavát (is) meghallva fejlesztették ki az iPhone-okon működő teljesen ingyenes ADAMS rendszert, amely alaposan megkönnyítheti majd a versenyen kívül időszak adminisztrációját. Az alkalmazás már most letölthető az iTunes App Store-ról, amelynek Androidos verzióját még erre az évre ígéri a WADA.

A szoftver nem csak a holléti adatok kitöltéséhez nyújt segítő kezet, de beállítható vele az adminisztrációs feladatok kitöltésére vonatkozó figyelmeztetések is, amelyek csökkenthetik a feledékenységből adódó - főként a sportolók számára kínos publicitást hozó -  félreértéseket. Az eredetileg a holland doppingellenes hatóság által saját sportolóik számára kifejlesztett szoftvert a WADA sikeresnek ítélte meg és ezt adaptálta saját rendszerére, amely mostantól a világ bármely sportolója számára elérhetővé válik. A hírre már számos ismert sportoló reagált saját mikroblog oldalán, az első fogadtatás pedig egyértelműen pozitív volt részükről.