Téli hírmorzsák

Edzőt vált az idén halovány Tina Maze

Alig egy hónappal az olimpia előtt az edzőváltás mellett döntött az összetett Világkupa címvédője, Tina Maze.

hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről.

- Nem sikerült jól a szezon első része Tina Mazénak, a szlovén síző klasszis pedig ezért úgy döntött, hogy edzőt vált. Az alig egy hónappal a szocsi olimpia előtt meghozott döntést kockázatosnak is értékelhetjük, ám Maze előző évadbeli szárnyalása után a 2013/14-es évadban tényleg visszafogottan szerepelt. Tina Maze a jövőben már nem Walter Ronconival, hanem a korábbi svájci főedzővel, Mauro Pinivel (aki korábban Lara Gut edzője is volt) dolgozik majd együtt.

Az olasz trénert Maze még tavaly áprilisban szerződtette, de úgy tűnik, hogy nem találták meg a közös hangot, ennek pedig a szlovén eredményei látták kárát. Egy éve Maze halomra nyerte magát, minden létező rekordot megdöntve nyerte meg az összetett Világkupát, a most futó szezonban még versenyt sem nyert és 162 ponttal van lemaradva az összetett élén álló Maria Höfl-Rieschtől.

- Sokan szeretnék, ha a jégkorongos Ilja Kovalcsuk lenne az, aki a szocsi olimpia megnyitóünnepségén az orosz zászlót viszi. Az ötlet egyik legfőbb támogatója a korábbi legendás kapus, Vladiszlav Tretyak, akit sokan a láng meggyújtására legalkalmasabb személynek tartanak. "Amikor az emberek azt kérdezik tőlem, hogy ki lenne az, aki az orosz zászlót vigye, akkor mindig Kovalcsuk nevét mondom" - nyilatkozta a 61 esztendős, jelenleg az orosz szövetség elnökeként dolgozó háromszoros olimpiai bajnok hokis. A zászlóra esélyesek között emlegetik még a műkorcsolyázó Jevgenyij Pljuscsenkót és a hetedik olimpiájára készülő szánkóst, Albert Gyemcsenkót is.

- Megtiltották minden folyadék felvitelét a repülőgépek fedélzetére Moszkva egyik legnagyobb nemzetközi repülőterén a szocsi téli olimpiával kapcsolatos biztonsági intézkedések keretében. A rendelkezésről a Seremetyjevo-repülőtér honlapja is tájékoztat. Eszerint az utasok sem személyes használatra való kozmetikumokat - szórófejeket, zseléket, körömlakkot -, sem folyékony gyógyszereket nem vihetnek fel a repülőgépre. A február 7-én kezdődő szocsi téli olimpia biztonsága érdekében meghozott intézkedés a március 21-éig tartó paralimpia végéig hatályban marad.

- Különleges sisakban véd majd a szocsi olimpián az amerikai női jégkorong válogatott kapusa, Jessica Vetter. A napokban saját Facebook oldalán bemutatott kép szerint olyan védősisakot visel majd a torna során, amelynek a festése ténylegesen aranyat tartalmaz. "Huszonhárom karátos aranybevonat lesz a sisakomon, amelyet Ron Slater tervezett nekem direkt az olimpiára" - írta kommentjében a 28 esztendős hálóőr. Más kérdés, hogy mit szól majd ehhez a legutóbbi három olimpiát megnyerő kanadai női jégkorong csapat, amely a jégen aligha engedi aranyhoz jutni az amerikaiakat...

- Egy éves eltiltással büntette tiltott szer használata miatt a Nemzetközi Korcsolya Szövetség (ISU) az orosz műkorcsolyázót, Okszana Nagalatit. A 17 esztendős, a párosoknál Maxim Bobrov párjaként érdekelt versenyzőt a tavaly szeptemberei kassai junior GP versenyen ellenőrizték. Arról egyelőre nem adtak tájékoztatást, hogy esetében milyen tiltott anyagról volt szó.