Téli hírmorzsák

Peking téli olimpiát akar - fagyos Szocsit jósolnak

Hamarosan lejár a jelentkezési határidő, így folyamatosan nő a 2022-es téli olimpiára pályázó városok száma.

A közelmúltban útjára indult "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatunkban igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről, hiszen a szocsi olimpia közeledtével egyre több információ lát napvilágot a havas-jeges sportágakban is, ahol hamarosan igazi dömping jön a fogadási lehetőségeket tekintve is:

- Peking és Csangcsiakou együtt pályázik a 2022-es téli olimpia rendezési jogára. Csangcsiakou 200 kilométerre északnyugatra fekszik a kínai fővárostól és a havas sportágak versenyeinek adna otthont, míg a jeges sportokat Pekingben rendeznék. A kínai metropolisz 2008-ban a nyári olimpia házigazdája volt.

Az ukrajnai Lviv városa is benyújtotta hivatalos jelentkezését a 2022-es téli olimpia rendezésére. Lviv a kazahsztáni Almati után a második város, amely hivatalosan jelezte pályázati szándékát a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. München kandidálásáról vasárnap népszavazás dönt. Ezen kívül még Oslo, Östersund és Krakkó (szlovák-lengyel közös pályázattal) érdeklődik még komolyabban a lehetőség iránt. A jelentkezési határidő jövő héten csütörtökön jár le.

- A norvég televízió már reklámozza a szocsi olimpiai közvetítést, az alábbi rövid promóban sportoló és kommentátor gyakorolja a közös örömöt:

- Alig három hónappal a szocsi olimpia előtt új szintre emelte a női snowboardozást az osztrák Anna Gasser, aki a Stubaier gleccseren elsőként hajtotta végre sikeresen a "Cab Double Cork 900"-as ugrást, ahol a versenyző két hátraszaltót hajt végre a levegőben és emellett még egy félfordulattal is "megspékeli" az ugrást. Ezzel az ugrásával a 22 éves karintiai versenyző a Szocsiban debütáló slopestlye versenyszám egyik éremesélyesévé lépett elő. Gasser a szezon első Világkupa versenyén az új-zélandi Cardronában a negyedik helyet szerezte meg.

- A december 5-8-i zágrábi nemzetközi versenyen indul legközelebb a dél-koreai Kim Jü-na, aki a szocsi téli olimpián címvédőként indul a női műkorcsolyázók mezőnyében. A 23 éves Kim szeptemberben szenvedett lábsérülést, elmondása szerint most 70 százalékos állapotban van. "Sokat javult a lábam. A zágrábi viadalt választottam, hogy mielőbb formába kerülhessek. Keményen készülök, és bízom benne, jó eredményt érek el" - mondta Kim, aki az első dél-koreai olimpiai bajnok műkorcsolyázónak vallhatja magát. Kimnek világbajnokságokról két-két arany-, ezüst- és bronzérme van. Első lett idén és 2009-ben, második volt 2010-ben és 2011-ben, harmadik pedig 2007-ben és 2008-ban.

- Az amerikai Lindsey Vonn saját Facebook oldalán osztotta meg az alábbi képet, amely az új szezonra elkészült síruháját mutatja be. Nektek hogy tetszik?

- Több hó és az átlagosnál hidegebb idő várható februárban Szocsiban a téli olimpia idején - mondta egy orosz légkörkutató szakember. Alekszandr Csernokulszkij hozzáfűzte, hogy teljesen megalapozott tudományos előrejelzést továbbra is csak 14 napra lehet adni, de bizonyos meteorológiai mérések, jelen esetben a szibériai anticiklon mozgása alapján a hegyekben, a síversenyeknek otthont adó Krasznaja Poljanán az éjszakai órákban mínusz 10 fok, a magasabban fekvő helyeken még ennél is hidegebb lehet, nappal pedig plusz 10-ig emelkedhet a hőmérő higanyszála. A korábbi átlagadatok szerint Szocsiban februárban plusz hat fok körüli értékeket mértek, az esős napok száma 15, a havazást hozóké pedig négy volt.

Hogyan szerepelnek jövő februárban a magyar sportolók a szocsi olimpián?x;

- Alpesi sízőnk, Berecz Anna mozgalmas felkészülést vállalt be egy sikeres Universiade és téli olimpia érdekében. Az Alaszkában tanuló versenyző Chilében versenyzett nem régiben, az elmúlt hónapok történéseit pedig a skihungary.hu-nak foglalta össze:

"A nyár elég mozgalmas volt. Júniusban repültem haza Budapestre. Otthon kondiztam hat héten át, majd augusztus elején lerepültem Chilébe, hogy edzek és versenyezzem. Sikerült a Síszövetség - főleg Kovács Barna szövetségi kapitány révén - a chilei szövetséggel kapcsolatba lépni, akik megengedték, hogy velük edzek, amíg ott tartózkodom. Gyakorlatilag örökbe fogadtak öt hétre, segítettek a technikai dolgokban, és az utazásban is. Jó tudni, hogy szövetségek és országok között létezik ilyesfajta barátság, és hogy nemzeti hovatartozástól függetlenül tudunk egymásnak segíteni. Remélem, hogy a jövőben viszonozni tudom majd ezt a szívességet. Az egy hónap Chilében inkább versenyzéssel telt, mint sem edzéssel. Rögtön a mély vízbe vetettem magam, és leutaztam a chilei csapattal Argentínába. Ez talán nem volt a legoptimálisabb a fejlődésem szempontjából, mert már jó ideje nem álltam lécen, és jó lett volna a technikámon dolgozni, de mivel teljesen egyedül voltam, csak így tudtam megoldani, hogy edzői felügyelet mellett tudjak síelni. Végülis a versenyzés is jó edzésnek bizonyult, és hozzászoktam valamelyest az új óriás-műlesikló lécekhez. A gyors számokban is sikerült magamat az Olimpiára kvalifikálni, úgyhogy összességében megérte lemenni Chilébe. Szeptember elején visszajöttem Alaszkába, ahol megint csak kondizom, és úgy gondolom, hogy jó formában vagyok. A héten elrepülünk Coloradóba edzeni, amit már alig várok. Utána még két hétig Alaszkában leszek, levizsgázom mindenből, és december 8-án repülök haza, hogy részt vegyek az Universiadén, Olaszországban. A karácsonyt otthon töltöm majd, és 27-en megint visszajövök Alaszkába. Az Olimpia előtt még az Egyesült Államokban versenyzem, és aztán irány Szocsi!"