Sportpolitika

Isztambul gigareptér építésével kampányol az olimpiáért

Isztambul korábban többször is elbukta már olimpiai pályázatát - most az infrastruktúra bővítésében látja a siker zálogát.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jövő ősszel a Buenos Airesben rendezendő kongresszusán dönt arról, hogy melyik város lesz a házigazdája a 2020-as nyári olimpiának. Az előzetes szűrés után már csak három város (Isztambul,. Madrid és Tokió) maradt versenyben a rendezésért. Az utolsó hónapokat kihasználva nyilván mindhárom metropolisz vezetői igyekeznek kedvező színben feltűnni és szavazatokat gyűjteni. Ebben segíthet a török városnak az a terv, amelyet a napokban hoztak nyilvánosságra. A Turkish Airlines és a Pegasus Airlines agresszív terjeszkedési politikáját meglovagolva ugyanis Isztambul négy éven belül szeretné felépíteni a világ egyik legnagyobb repülőterét.

A Boszporuszt áítvelő hidak látványa és a város földrajzi fekvése izgalmassá teheti az olimpiát - Fotó: AP

A török állam által is támogatott terv szerint az új repülőtérnek hat kifutópályája lesz, amely éves szinten 150 millió utas kiszolgálásra lehet képes 2020-ban. Ha a tervek a jelenlegi formájukban valósulnak meg, akkor az isztambuli az atlantai és a pekingi légikikötő után a harmadik legnagyobb lehet a világon. A sportsztárokkal (Lionel Messi, Kobe Bryant, Caroline Wozniacki és a Manchester United labdarúgó csapata) hirdető Turkish Airlines globális terjeszkedési politikája jegyében a jelenlegi 203 repülőgépes flottáját 2020-ra 375-re bővítené fel, amellyel már 210 nemzetközi célállomást lesz képes kiszolgálni. Az ötlettárs, az Európa egyik legdinamikusabban fejlődő légitársasága, a Pegasus Airlines pedig éppen a napokban jelentette be, hogy 100 vadonatúj Airbust vásárol 12 milliárd dollár értékben.

A török városfejlesztési tervek között az Európát és Ázsiát elválasztó Boszporuszon átívelő harmadik híd megépítése is szerepel, amely szintén sokat javíthat az Isztambul-2020 kandidáció közlekedési koncepcióján és ezzel párhuzamosan a győzelem esélyén is. A végső döntést 2013. szeptember 7-én Argentínában hozza meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagsága a 2020-as nyári olimpia rendezőjének kérdésében.