Olimpiai sztorik

Egy kibontott zászló döntött a bajnoki címről

A nyári olimpiák közel 120 éves történelme számos érdekes sztorival és életrajzzal szolgál - a londoni olimpia előtt íródó sorozatunkban ezen különlegességekből szemezgetünk. Most egy kibontott zászló következményeit mutatjuk be.

Az 1996-os atlantai nyári olimpián a női asztaliteniszezők egyéni döntőjébe két kínai lány jutott be, az egyik a népi Kínát (Teng Ja-Ping), a másik viszont Tajvant (Csen Jing) képviselte. A mérkőzésen két néző sorsdöntő állásnál (2-2-es szettaránynál) kibontotta a játékokon akkoriban tiltott szimbólumnak számító tajvani lobogót. Ezt látva megkértek őket a rendezők, hogy távolítsák el. Mivel azonban Chen Kun Chung és Lee Chien Hsing nem volt hajlandó erre, sőt az intézkedő rendőrökkel verekedni is kezdtek, így a karhatalom azon nyomban megbilincselte őket és kivezették őket a sportcsarnokból. A hivatalosan Kína egyik tartományának számító Tajvan ugyanis nem tűzhette ki zászlaját Atlantában, akkor sem ha valamelyik versenyzője nyert volna. Ez a sporttal teljesen ellentétes esemény úgy megzavarta Csent, hogy hiába egyenlített az első két játszma gyors elvesztése után, a döntő szettben már esélye sem volt a győzelemre, ahol - talán érthető módon - lelkileg összetörve, simán kapott ki a címvédőtől.

1996 - Atlanta női egyes döntő:
Teng Ja-ping (Kína)-Csen Jing (Tajvan) 3-2 ( 21-14, 21-17, 20-22, 17-21, 21-5)

Érdekesség, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) akkori elnöke Juan Antonio Samaranch is jelen volt az eseményen. A minden idők egyik legjobb asztaliteniszezőjének tartott Teng Ja-Ping, nagyon fiatalon, 24 éves korában vonult vissza. Aktív pályafutása alatt - állítólagos nyelvi problémák miatt - még "alkalmatlan" volt arra, hogy kommunikáljon külföldi vetélytársaival és a világsajtóval, viszont 2000 után csinosan, szemüvegben, igazi sportdiplomataként, hibátlan angolsággal áll ki a Teng Ja-Ping minden idők egyik legjobb női asztaliteniszezőjepódiumra korteskedni Peking mellett az olimpia rendezéséért. Persze az sem véletlen, hogy éppen ő tehette ezt meg: a kínaiak is pontosan tudták, hogy Samaranch akkori elnök egyik kedvence volt, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy Tenget 1997-ben a NOB tagjává választották. A Tsinghua Egyetemen és a Nottinghami Egyetemen diplomázott, Lin Zhigang a férje, aki szintén asztaliteniszező, 2005-ben gyermekük született. A huszadik század legjobb kínai női sportolójává választották, 2003-ban pedig bekerült az asztaliteniszezők Hallhatatlanok Klubjába.
Csen Jing még Kína színeiben az első egyéni olimpiai bajnok volt 1988-ban Szöulban, nyolc év múlva viszont már Tajvant képviselte a játékokon. Később Magyarországon is játszott, 2000-ben Csen jó játékának is köszönhetően nyerte meg a Statisztika a Bajnokcsapatok Európa Kupáját. A döntőben a Bátorfi Csillával felálló német sztárcsapatot, az FC Langweidet kétszer is legyőzve.

Teng Ja-ping olimpiai eredményei
1992-Barcelona aranyérem női egyes
1992-Barcelona aranyérem női páros
1996-Atlanta aranyérem női egyes
1996-Atlanta aranyérem női páros
Csen Jing olimpiai eredményei
1988-Szöul aranyérem női egyes (KÍNA)
1988-Szöul ezüstérem női páros (KÍNA)
1996-Atlanta ezüstérem női egyes (TAJVAN)
1996-Atlanta 5. hely női páros (TAJVAN
2000-Sydney bronzérem női egyes (TAJVAN)
2000-Sydney 9. hely női páros (TAJVAN)