Összeállítás

Híres sport duók, avagy pár(os)ban szép az élet

Stan és Pan, Simon és Garfunkel, Dolce és Gabbana. Csak néhány név, ami örökre összeforrt, az egyik szinte elképzelhetetlen a másik nélkül. A sportvilágban és idehaza is találni híres duókat, a hatharom.com a teljesség igénye nélkül összegyűjtött néhányat.

Jordan és Pippen hat bajnoki címet nyert a Chicago Bullsszal

Michael Jordan és Scottie Pippen
Kosárlabda

Számos páros történelmet írt az NBA-ben, Los Angelesben a Magic Johnson, Kareem Abdul-Jabbar kettősre esküsznek, míg Chicagóban a Michael Jordan, Scottie Pippen duó hallatán érzékenyülnek el. Nem véletlenül, hiszen a Bulls hat bajnoki aranygyűrűt nyert velük (1991, 1992, 1993, 1996, 1997, 1998). A kilencvenes években Jordan és Pippen volt az NBA legmárkásabb duója, 1992-ben a barcelonai olimpián is taroltak az amerikai Dream Team tagjaként.

Marco van Basten és Ruud Gullit
Labdarúgás

Hollandiában nem játszottak egy csapatban, de a válogatottban és az AC Milanban együtt arattak. A nemzeti együttessel 1988-ban megnyerték az Európa-bajnokságot, az olasz klubbal pedig 1989-ben és 1990-ben a Bajnokok Ligája elődjében, a BEK-ben diadalmaskodtak. A Serie-A-ban a nyolcvanas évek második fele a Milanról és főképp Van Bastenről, Gullitról valamint a harmadik hollandusról, Frank Rijkaardról szólt.

Gretzky és Messier később New Yorkban is összefutottak

Wayne Gretzky és Mark Messier
Jégkorong

A nyolcvanas évek hokidinasztiája egyértelműen az Edmonton Oilers volt az NHL-ben. A csapatból kiemelkedett két csatár, Wayne Gretzky és Mark Messier. Négy Stanley Kupát nyertek együtt és tökéletesen kiegészítették egymást. Gretzky volt a zseniálisabb, a gólérzékenyebb, Messier a vadabb, a hangadóbb. Később külön-külön is próbálkoztak, Messiernek még egy trófea összejött, de Gretzkynek már nem sikerült növelnie kupagyőzelmei számát.

Staffan Olsson és Magnus Wislander
Kézilabda

A svédek álompárosa a kilencvenes években uralkodott. A válogatottal négy Eb- és két vb-aranyat nyertek, eközben pedig három olimpiai ezüstérmet is behúztak. Olsson 13-as mezben játszott és soha nem hozott szerencsét az ellenfeleknek, rettegett lövő volt. Wislandernek sem ment rosszul, 380 válogatott fellépésén több, mint 1000 gólt dobott.

Iniesta és Xavi már mindent megnyert a Barcelonával

Andrés Iniesta és Xavi Hernandez
Labdarúgás

A Barcelona saját nevelésű menői, a La Masia utánpótlásközpont kitűnő végzősei. Xavi és Iniesta a katalán csapattal mindent megnyertek, eközben olyan varázslatos futballt prezentáltak, amire éveken át nem volt válasza a világnak-. Eközben a spanyol válogatottat is sikerre vitték, 2008-ban és 2012-ben Európa-bajnokságot, 2010-ben pedig világbajnokságot nyertek. Az elmúlt négy évben csak azért nem kapott egyikük sem Aranylabdát, mert közben egy másik barcelonai klasszis, Lionel Messi lábai előtt hevert a futballvilág.

Ocskay Gábor és Palkovics Krisztián
Jégkorong

A "fehérvári ikrek", az Alba Volán saját nevelésű játékosai. Ocskay és Palkovics junior koruk óta egy sorban játszottak, 2008-ban a magyar válogatottal karrierjük legnagyobb sikerüket aratták, amikor feljutottak az A-csoportba. Ocskay 2009-ben bekövetkezett tragikus haláláig soha nem választották szét őket, végig Ocskay volt Palkovics centere. A fehérvári klubban és a válogatottban is rendre az első sorban játszottak. 

Horváth Csaba és Kolonics György
Kenu

Kolonics György és Horváth Csaba az 1992-es barcelonai olimpiát követően kerültek össze és évekig domináltak a páros számokban. Az 1996-os atlantai ötkarikás játékokon koronázták meg pályafutásukat az 500 méteres kenu kettes szám megnyerésével. Persze a világbajnokságokon is arattak, 1995-ben Duisburgból például öt aranyéremmel jöttek haza. Utoljára 2000-ben a szegedi vk versenyen lapátoltak együtt. Kolonics György halála (2008) után Horváth Csaba egyike volt a Kolonics Alapítvány létrehívóinak és tagja a kuratóriumnak.

Bátorfi Csilla és Tóth Krisztina
Asztalitenisz

A magyar asztalitenisz szuperpárosa, 15 éven át játszottak együtt, olimpiákon, világbajnokságokon és Európa-bajnokságokon szerepeltek. A jelentősebb sikerek közé a két Eb-arany (1994 - Birmingham; 2000 - Bréma),  egy vb-bronz (1995 - Tiencsin) és a sydneyi olimpián elért a negyedik hely sorolható. Bátorfi Csilla 2007-ben vonult vissza, Tóth Krisztina még aktív, szerepelt a 2013-as világbajnokságon.

Kovács és Janics 2004-ben nyertek először olimpiai aranyérmet

Janics Natasa és Kovács Katalin
Kajak

2004-ben győztek először az olimpián, majd négy évvel később megvédték címüket 500 méteren. A világbajnokságokon és az Eb-ken is taroltak a kétezres években. A kajakvilág egyik legeredményesebb duója idén, a 2013-as Európa-bajnokságon is együtt lapátolt, 200 méteren aranyat, 500-on bronzérmet nyertek, vagyis bőven maradt még a tarsolyukban.