Asztalitenisz

Riói csillagaink bravúrjáért szoríthatunk

  • Cesc18
  • MTI

Pénteken három magyarért, Póta Georgináért, Lovas Petráért és Pergel Szandráért szoríthatunk a budapesti Eb-n.

A legjobb hazai pingpongozó, a vegyes párosban negyeddöntőig jutott Póta Georgina (34. a világranglistán) egyesben az angolok 18 éves, ázsiai felmenőkkel rendelkező tehetsége, Ho Tin-tin (214.) ellen mutatkozott be, és alaposan ráijesztett a szurkolókra, az első három szettet ugyanis riválisa nyerte, sőt a negyedikben is vezetett 6-5-re. A közönség által hajtott Pótának innen sikerült fordítania, és ezzel bejutott a második fordulóba.

"Az első két és fél szettben nem éreztem a játékot, meg voltam zavarodva. Délelőtt nem volt ilyen sok néző kint, szerettem volna bizonyítani, és ez görcsössé tett. És a labda is más ezen az Eb-n, mint amivel játszani szoktunk" - nyilatkozott a nyolcadik helyen kiemelt magyar játékos. "A harmadik játszma végére aztán belejöttem, ott 10-8-ról vesztettem, ha az megvan, akkor lehet, hogy 4-2-re nyerek".

Póta hozzátette: szereti a kiélezett helyzeteket, de most azért ő is nagyon izgult, és 0-3-as állásnál átfutott rajta, hogy "ciki lesz", ha kiesik, és nagyon örül, hogy nem így történt.

A riói olimpiát is megjáró Gina a legjobb 32 között a román Irina Ciobanuval (128.) néz majd farkasszemet. A bukmékerek abszolút favoritnak tartják a magyar lányt, ami nem véletlen, hiszen a két játékos között közel 100 hely a különbség a ranglistán. Igaz, Póta rendesen megszenvedett a 200-on kívüli angol ellenfele ellen, de egy ázsiai felmenőkkel rendelkező játékos mindig veszélyes, Tin-tin ráadásul hatalmas tehetség. Ciobanu könnyebb falatnak ígérkezik, főleg, ha Gina már az elejétől kezdve a legjobbját nyújtja.

Póta Georgina-Irina Ciobanu
Hatharom-tipp: Póta jut tovább
TippmixPro @ 1.14

Lovas Petrát (91.) a világranglistán nem jegyzett ukrán Ganna Gaponovával sorsolták össze, ami jó hír volt számára, mivel kifejezetten szeret védekező stílusú játékosok ellen játszani. Ez a mérkőzésen is megmutatkozott, hiszen rendkívül türelmesen játszva sorra gyűjtögette a pontokat, majd a szetteket is, az ukrán gyakorlatilag a játszmanyerés közelébe sem került. Lovas végül simán győzött.

"Jó volt végre játszani" - mondta az MTI-nek Lovas Petra arra utalva, hogy 27. kiemeltként egyesben csak a főtáblán kapcsolódott be a küzdelembe, és párosban is csak az Eb harmadik, csütörtöki versenynapján játszott először. "Nagyon szeretek védők ellen pingpongozni, ez most is így volt, bár a labdával azért voltak gondjaim. Sokkal lassabban jött vissza az ellenfélről, nagyon türelmesnek kellett lennem" - mondta.

A Szekszárd 36 éves, Rióban szintén induló játékosa a következő körben, pénteken a tizenharmadikként rangsorolt román Daniela Monteiro Dodeannal találkozik, aki az 50. a világranglistán.

"Jobb játékos, mint én, negatív ellene a mérlegem, de ha tudom azt a laza játékot hozni, amit az edzéseken, akkor szoros meccset vívhatok vele" - fogalmazott Lovas.

Az ITTF oldala szerint kétszer találkoztak eddig, és valóban mindkettőt a román lány nyerte. A hazai közönség sokat segíthet Petrának, de így sem lesz egyszerű dolga. 

Ki jut tovább?
Lovas Petra Daniela Monteiro Dodean
TippmixPro @ 3.20 TippmixPro @ 1.25

A selejtezőből csoportgyőztesként főtáblára jutott Pergel Szandra (106.) a lengyelek ötszörös paralimpiai bajnokával, Natalia Partykával (83.) találkozott, akivel nagyon szoros mérkőzést vívott. Négyszer is tíz pont állt a szettet elvesztő játékos neve mellett, de a játszmák végén többnyire a budaörsi Pergel fókuszált jobban, és 4-1-re nyert. A 26. kiemelt búcsúztatása után pénteken, a 32 között nagyon nehéz ellenfél, az ötödikként rangsorolt holland Li Jie (26.) vár rá.

Pergel célja a tisztes helytállás lehet, vagyis a 0-4 elkerülése. Ez sem lesz egyszerű feladat, ugyanis a kínai születésű Li elég komoly játékerőt képvisel. Rióban ugyan nem jött ki neki a lépés, de sok nagy csatát megélt pingpongos, aki egyértelműen éremért jött Budapestre. 

Li Jie-Pergel Szandra
Hatharom-tipp:Li jut tovább
TippmixPro @ 1.12
A magyar lányok mérkőzései - a   szorzói
Kezdés Mérkőzés Oddsok
14:00 Lovas Petra-Dodean 3.20 1.25
14:50 Jie Li-Pergel Szandra 1.12 4.55
16:30 Póta Georgina-Irina Ciobanu 1.14 4.25