Asztalitenisz

Kedden rajtol a budapesti Európa-bajnokság

Elkészítették a kedden kezdődő budapesti asztalitenisz Európa-bajnokság sorsolását. A Tüskecsarnokban sorra kerülő egyéni kontinensviadalon 44 ország 254 versenyzője, köztük 12 magyar indul.

A nőknél egyesben a nyolcadik helyen kiemelt Póta Georgina és a 27-edikként rangsorolt Lovas Petra a 64-es főtáblán kezd. A vasárnapi sorsolás eredményeként Pergel Szandra a litván Egle Stuckytével, a walesi Charlotte Careyvel és a montenegrói Ivona Petriccsel találkozik majd a selejtezőben, míg Madarász Dóra csoportjába a szlovén Mance Fajmut, a görög Maria Hrisztoforaki és a lett Inta Zdanovska, Nagyváradi Mercédesz ötösébe pedig a holland Britt Eerland, a horvát Dorina Srebrnjak, a lett Diana Rusinova és az ukrán Natalija Alekszijejenko került. A kvalifikációból 32-en jutnak fel.

Párosban Póta a svéd Matilda Ekholmmal indul, Pergel pedig Madarásszal, ez a két duó főtáblás, míg Lovas a szlovák Eva Odorovával a selejtezőből harcolhatja ki a 32 közé kerülést.

A férfiaknál egyesben mind az öt magyar a selejtezőben kezd. Pattantyús Ádám ellenfele a holland Laurens Tromer, az izraeli Omri Ben Ari és az albán Dorjan Tapia lesz, Kosiba Dániel a horvát Tomislav Pucarral, az észt Aleksandr Smirnovval és a skót Craig Howiesonnal találkozik, Lakatos Tamás az olasz Mihai Bobocica, az osztrák David Serdaroglu és a finn Miikka O'Connor, Szudi Ádám a belga Cedric Nuytinck, a svájci Lionel Weber és a moldáv Vladislav Ursu, míg Majoros Bence a szerb Aleksandar Karakasevic, a holland Ewout Oostwouder és a máltai Gabriel Grixti ellen áll asztalhoz a torna első szakaszában. 

Párosban a Lakatos, Szudi duó a 32 között, míg az Ecseki Nándor, Majoros kettős a selejtezőben rajtol. 

Vegyes párosban is 32-es a főtábla, Póta a finn-magyar állampolgárságú Oláh Benedekkel itt kezd, a Szudi, Pergel és a Nagy Krisztián, Andrea Pavlovic magyar, horvát egység pedig a selejtezőben.

A kvalifikációs mérkőzéseket kedden és szerdán rendezik, a főtáblás küzdelmek csütörtökön rajtolnak, illetve a vegyes párosoknál már szerdán este kezd az elitmezőny. Budapest 1982 után adhat ismét otthont a sportág Európa-bajnokságának.