Sportpolitika

Terítéken a bunda és az együttműködés a sportminiszteri értekezleten

  • NEFMI

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportpolitikáért felelős államtitkára a magyar küldöttség vezetőjeként részt vett a Belgrádban tartott összeurópai sportminiszteri értekezleten. Az egyeztetésen elsődlegesen a sportmérkőzések manipulálása (bunda) elleni harcról, valamint az uniós és az unión kívüli európai tagállamok szorosabb együttműködéséről, továbbá az Európai Sport Részegyezményről (EPAS) egyeztettek a sportért felelős kormányzati vezetők.

A sportmérkőzések manipulálásáról folytatott tárgyaláson a NEFMI sportpolitikáért felelős államtitkára kijelentette: „Magyarország támogatja egy új Európa Tanács (ET) Egyezmény létrehozását a match-fixing (bundázás) elleni harc kapcsán, hiszen az Európa Tanács tavaly elfogadott Ajánlásán alapuló Egyezmény növelheti a hatékonyságot.”. „Ez az Egyezmény nem csak a hosszú távú fenntarthatóságot biztosíthatná; a tagállamok elkötelezettségét az is erősítené, hogy az aláírók folyamatosan nyomon követhetnék a dokumentumban foglaltak betartását.” - mondta Czene Attila.

A sportdiplomata ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy: „Ez a monitorozás egyébként jelenleg is zajlik a két meglévő Európa Tanács Egyezmény esetében, ezek a dopping elleni, illetve nézőtéri vandalizmus elleni európai egyezmények.”. Czene Attila jelezte: „Ezekben a testületekben a NEFMI Sportért Felelős Államtitkársága is részt vesz.” A magyar sportpolitikus beszédében azt is elmondta: „Remélhetőleg az új ET Egyezmény idővel az Európán kívüli kontinensek tagállamait is egy közösségbe hívja majd. Ne feledjük: valamennyi ország vezetőjének az az érdeke, hogy sikerrel lépjünk fel a sport tisztaságának megőrzése érdekében.”

Az Európa Tanácsban a sportegyüttműködés külpolitikai és sportszakmai szempontból is jelentős. Lehetőséget ad a hasznos és aktuális információk megszerzése mellett a magyar sportvezetés előremutató kezdeményezéseinek európai szintű bemutatására is.

A sportminiszterek értekezletén mindezek mellett szó volt arról is, hogy miként találhatnak közös cselekvési lehetőségeket az uniós tagországok az unión kívüli európai tagállamokkal. A Lisszaboni Szerződés sportról szóló 165-ös cikke név szerint említi az Európa Tanácsot (mint együttműködő partnert) az unió országai számára. Az együttműködések élénkítésében fontos lépés volt az, hogy a magyar EU-elnökség nevében 2011. június 28-án, Czene Attila szűk-körű munkaebéden látta vendégül az EU és az ET sport területen dolgozó vezető tisztségviselőit. Ezt a példát a lengyel EU elnökség is követte. Belgrádban pedig ezen együttműködések kiterjesztéseként már együttes munkaülést rendeztek a két szervezet vezetői között.

Az Európai Sport Részegyezményről folytatott konzultáción elhangzott: „Magyarország fontosnak tartja, hogy az európai 47 tagállam többsége csatlakozott a Részegyezményhez. Hazánk alapító tagja volt az EPAS-nak és igen aktívan dolgozik az alapítás óta eltelt időszakban is. Támogatjuk az EPAS további működését, többek között a majdani bunda elleni egyezmény szövegének elkészítését, valamint az európai szakmai és szakmapolitikai eszmecserék megszervezését is.”

A kétévente rendezendő tanácskozáson Czene Attila immáron második alkalommal vett részt. Korábban, 2010-ben ugyanis már az azerbajdzsáni Bakuban is ő képviselte hazánkat.