Heti 6:3

Biczó Bence berobbanása a világelitbe, Czink Melinda bravúrgyőzelme, Hanga Ádám az NBA-ben

Az elmúlt hét történései

Heti 6:3 rovatunkban a magunk mögött hagyott hét kilenc legérdekesebb eseményét vettük elő, úgy mint Czink Melinda remek szereplését Wimbledonban, a magyar vízisportolók sikereit, Hanga Ádám fantasztikus lehetőségét vagy éppen Novak Djokovics dühkitörését.

Heti Hatos

1. Czink Melinda wimbledoni menetelése

A közel egy évig sérüléssel bajlódó magyar teniszezőnő a wimbledoni Grand Slam-versenyen tért vissza hosszú kényszerpihenőjéről. Az úgynevezett védett ranglistát kihasználva a 29 éves Czink a londoni füves pályás viadal Czink Melinda remekül helytáll Londonban főtábláján kapott helyett - holott jelenleg már csupán a 262. helyen állt a WTA világranglistáján a verseny kezdetén.

Ha már ott volt, rögtön az első fordulóban világraszóló meglepetést okozva kiejtette a világranglista 10. helyén álló Samantha Stosurt. A tavalyi Roland Garros döntőse nem tudott mit kezdeni a magyar lány bátor játékával, így két játszmában búcsúzni kényszerült már az első körben. A bravúr után újabb magyar győzelem következett: "az ismeretlen magyar" a második fordulóban a fehérorosz Jakimovát is két vállra fektette, így nagy meglepetésre bejutott a legjobb 32 versenyző közé. A harmadik mérkőzésén a 20. helyen kiemelt kínai Peng Su-aj volt Czink ellenfele, aki érvényesítve a papírformát legyőzte hazánk lányát. Czink Melinda teljesítményére így sem lehet panaszunk, kellemes perceket okozott a magyar teniszbarátoknak a hét első felében.

2. Biczó Bence a világelitben

A Debrecenben megrendezett 113. Országos úszóbajnokságon ifjúsági olimpiai bajnokunk a világ idei második legjobb idejével nyerte meg a 200 méteres férfi pillangóúszást. A pécsi egyesület bajnoka nem mellékesen legyőzte háromszoros olimpiai ezüstérmes világbajnokunkat, Cseh Lászlót is.

Biczó debreceni időeredményére Kiss László szövetségi kapitány annyit mondott, őszintén reméli, hogy a világbajnokságra Biczó még ennél is jobb formába lendülhet. A 17 éves tehetség a világranglista második helyére lépett elő, csak a japán Macuda Takeshi tud felmutatni 2011-ben jobb eredményt a magyar fiúnál. Ugyan a fiatal sportoló elhatárolódik azon kijelentésektől, miszerint ő lehet Michael Phelps kihívója, de a táv olimpiai és világbajnoki címvédőjének bizony alaposan fel kell kötnie a „gatyáját”, ha le szeretné győzni a magyar úszósport legújabb csillagát.

 3. Gyurta és Verrasztó olimpiai kvótája

A Debrecenben zajló országos úszóbajnokság utolsó napján Verrasztó Evelyn után Gyurta Dániel is megúszta a londoni szerepléshez szükséges „A”-szintet (2:11,74). A magyar úszó győztes időeredménye (2:10,45) nemzetközi összehasonlításban is remek, hiszen ezzel feljött az idei világranglista kilencedik helyére. Gyurta esélyeshez méltóan, végig vezetve szerezte meg az első helyet, így biztos londoni résztvevőnek mondhatja magát.

Gyurta Dániel

4. Hanga Ádám és a San Antonio Spurs

Péntek reggel bombaként robbant a hír, miszerint a magyar válogatott 22 éves irányítóját draftolta az észak-amerikai kosárlabda-bajnokságban szereplő San Antonio Spurs. Az NBA 2007-es bajnokánál úgy vélik: Hanga Ádám gyors, atletikus és támadásban nagyszerű képességekkel rendelkező játékos. Az Albacomptól idén nyáron Spanyolországba szerződött játékos saját bevallása szerint nagyon örült a hírnek, de úgy gondolja, nem reális még számára az NBA-ben való szereplés. Ennek ellenére a hétvégén már "új csapatának" hívására Texasba repült, ahol a felek egy kicsit jobban megismerhették egymást.

5. A magyar vízilabda-válogatott

A sanghaji vizes világbajnokságra készülő magyar férfi vízilabda-válogatott 100%-os teljesítménnyel megnyerte a Korfu szigetén megrendezett Szamaricidisz Kupát. Olimpiai címvédő pólóválogatottunk a spanyolokat, az oroszokat majd a házigazda görögöket is könnyedén győzte le, aminek Kemény Dénes szövetségi kapitány rendkívül örült. A háromszoros olimpiai bajnok mester szerint a magyar csapat jó úton halad, így a jövő héten a Margitszigeten sorra kerülő Vodafone Kupán és a vb-n is aranyesélyekkel léphetünk medencébe.

Kemény Dénes

6. A spanyol U21-es labdarúgó válogatott

Nem kell aggódnia a spanyol futballszurkolóknak a jövőt illetően, hiszen a spanyol  U-21-es válogatott győzelmével zárult a 2011-es Európa-bajnokság. Azok után, hogy a felnőtteknél az Európa-bajnoki és világbajnoki címet is a „spanyol armada” birtokolja, melegséggel töltheti el a spanyol szimpatizánsok szívét, hogy utánpótlásszinten is elhódították az egyik legnívósabb trófeát. A Dániában megrendezett kontinenstorna fináléjában a Barcelona titánja, Thiago Alcantara ráadásul ritkán látható szép gólt szerzett.

 

Heti Hármas

1. A magyar csapat szereplése az ökölvívó Eb-n

Szellő Imre bronéremt szerzett az Eb-n A magyar ökölvívó válogatott (v)érmes reményekkel utazott ki az ankarai Európa-bajnokságra, ahol azonban némileg a várakozáson alul teljesített a csapat. Csötönyi Sándor szövetségi elnök a két legkomolyabb éremvárományosnak a 69 kg-ban címvédő Bacskai Balázst és a legutóbbi két kontinensviadalon második, 64 kilós Káté Gyulát nevezte meg, azonban mindketten idejekorán búcsúztak a küzdelmektől. A magyar csapat becsületét a 81-kgosok között induló Szellő Imre mentette meg, aki a bronzéremig verekedte magát. A verseny lehangoló összképén ez csak kozmetikázni tud valamelyest, bár a szakvezetés egyértelműen kijelentette, hogy idén a világbajnokság a fő verseny.

2. Roberto Carlos és a banán

Az Anzsi Mahacskalában játszó brazil világbajnok védővel igen kellemetlen eset történt a hétvégi bajnokin. Roberto Carlosnak a Szamara elleni idegenbeli mérkőzésen azzal kellett szembesülnie, hogy egy szurkoló banánt dobott be neki a pályára. A brazil világsztárnak nem az első ilyen esete, korábban a Zenit elleni találkozón is hasonló incidensben volt része.

3. Novak Djokovics - hogy leszel így nagy bajnok?

Eddig ez az év jóformán a szerb világklasszis teniszezőről szólt, hiszen az év első öt hónapjában páratlan sorozatot produkált: 41 mérkőzéséből valamennyit megnyerte. A szenzációs teljesítménynek hála, Djokovics közvetlenül Rafael Nadal mögé zárkózott fel a világranglistán, így könnyen elképzelhető, hogy heteken belül a világ első számú versenyzőjévé válhat. Hogy valaki nagy bajnok legyen, ahhoz nem elég pusztán a pályán megmutatni kivételes képességét, bizony illik tudni viselkedni is. Nos, Novak Djokokovicsnak ezen a téren még van hová fejlődnie: a Marcos Bagdatisz elleni harmadik fordulós mérkőzésén egy elrontott fonák nyesést követően idegrohamában ripityára törte az ütőjét. Pete Samprastól, Andre Agassitól, Roger Federertől vagy éppen Rafael Nadaltól sem láttunk még hasonlót, pedig hozzájuk képest Djokovics még csupán egy "nyeretlen kétéves". Az ilyen eseteket sehol a világon nem díjazzák, különösen nem a világ legpatinánsabb teniszklubjában, a londoni All England Clubban.