Heti 6:3

A románokra és Janicsra várva kéziseink kényeztetnek minket

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból.

Heti hatos

1. Újra fociláz tombol országban

Elkezdődött a visszaszámlálás, pénteken következik a továbbjutás szempontjából kulcsfontosságú Románia elleni világbajnoki selejtezőmérkőzés. Csoportbeli legnagyobb riválisunk - hogy a történelmi tényezőket ne is említsük - ellen zárt kapuk mögött kénytelen játszani a nemzeti csapat. Ami történt, megtörtént, a döntés megszületett, ezen most már felesleges siránkozni. Hinni, bízni, reménykedni viszont lehet, sőt kell, anélkül nem lehet legyőzni Mutuékat. "Látom a játékosok szemében a csillogást...Meglephetjük őket" - mondta Egervári Sándor. És azt se feledjük, hogy a pénteki után ott a keddi, törökök elleni fellépés az isztambuli pokolban, egy győzelem óriási lendületet adhatna Dzsudzsákéknak. Hajrá Magyarok!

2. A Győr örömjátékkal ünnepelt, a Veszprém és a Szeged kiharcolta az előnyt

Nem volt tökéletes a kezdés, de hibátlan volt a befejezés: százszázalékos eredménysorral fejezte be a Győri Audi ETO KC a női kézilabda Bajnokok Ligája középdöntőjét, miután a 2. csoport utolsó fordulójában legyőzte a dán Randers együttesét. Ambros Martín teljesen érthetően nem a legerősebb összeállításában küldte pályára csapatát a csoportutolsó ellen, emiatt az elején voltak problémák, de fokozatosan megmutatkozott a minőségbeli különbség, és ahogyan azt a spanyol edző előzőleg megfogalmazta, megünnepelték az elődöntőbe jutás a dánok ellen. A fináléért az Oltchim Valceát kell legyőznie Görbiczéknek.

A férfiaknál megkezdődött a nyolcaddöntős szakasz, az MKB Veszprém ahhoz az Ademar Leónhoz látogatott, amely egy esztendővel ezelőtt drámai csatában, 56-55-ös összesítéssel elbúcsúztatta az akkor még Mocsai Lajos vezette veszprémieket. Azóta jelentős átalakulás ment végre Veszprémben, megerősödött a gárda, és rendkívül kevés gólt hozó, küzdelmes mérkőzésen 23-20-ra győzött Spanyolországban, Carlos Ortega csapata így háromgólos előnyt szerzett a jövő heti, hazai visszavágóra, Nagy Lászlóék karnyújtásnyira kerültek a negyeddöntőtől.

Nyert a Pick Szeged is, mégpedig az eddig százszázalékos Kielcét látta vendégül, és több extra teljesítményének köszönhetően le is győzte. A nyolcaddöntős csapatok közül a Szeged jutott tovább a legkevesebb ponttal (6), míg a Kielce a 24-es csoportkörben egyedül volt százszázalékos, így egyértelműen a párharc esélyesének számított, de a Tisza-partiak szívvel-lélekkel, egy-egy játékos klasszis teljesítményével meglepték a lengyeleket, kár, hogy a 26-22-es hajrábeli szegedi előny elolvadt 26-25-re a végére. A Szeged így is erőn felül teljesített, és ahogy fentebb a labdarúgó-válogatott kapcsán írtuk, nem legyinteni kell, hanem hinni a bravúrban.

3. A Jégember győz, nem beszél

Hosszas várakozás, esélylatolgatások után felbőgtek a motorok Melbourne-ben, elrajtolt a Száguldó Cirkusz 2013-as idénye. Bár az időmérő után a legtöbben már-már keresztet vettek az egész szezonra Sebastian Vettel teljesítményét látva, de aztán a futamon bebizonyosodott, a Red Bull egyelőre csak egy körön verhetetlen. Nem úgy a Lotus, amely tökéletes taktikával állt ki, Kimi Raikkonen a verseny feléig a mezőnyben megbújva meglepte a riválisokat sikerével. Mondhatnánk, hogy legszebb napjait idézve, de nagyon úgy tűnik, minden adott ahhoz, hogy idén ne csak egy-egy Nagydíj erejéig tündököljön. Messzemenő következtetéséket persze egy futam után nem kell levonni, de tavalyi összetettbeli harmadik helye után idén az elejétől a végső győzelemre esélyesek között kell számolni a finn Jégemberrel. Akit semmiben és semmivel sem korlátoznak a Lotusnál, Éric Boullier a kezdetektől megadja neki a szabadságot - "Hagyjatok békén, tudom, mit csinálok".... -, ebből pedig az istálló és a pilóta is profitál, és a java csak most jöhet.

4. Nadal bekeményített

Négy tornából három győzelem: ez Rafael Nadal mérlege visszatérése után. A 11-szeres Grand Slam-győztes spanyol hét hónapig tartó kényszerszünet után a február eleji chilei Vina del Marban zajló tornán a döntőben elvérzett, de aztán Sao Paulóban és Acapulcóban sem tudták megszorítani. Majd kimerészkedett salakról a kemény borításra, előzőleg azt mondta, örül, ha egy meccset meg tud nyerni. Ehhez képest eljutott a fináléig, majd ott szetthátrányból fordított Juan Martín del Potro ellen. Aki, tegyük hozzá, kiejtette a döntőbe vezető úton a jelenlegi két legjobb kemény pályás teniszezőt, Andy Murrayt és Novak Djokovicsot, de a végére talán elfáradt. Nadal remek sikerével üzent riválisainak, nem mellesleg 2010. októbere (Tokió) után nyert ismét kemény borításon.

5. Tina Maze tökéletes szezonja

A szlovén alpesi síző szinte tökéletes szezont tudhat maga mögött. A 29 éves hölgy majd' minden rekordot megdöntött, így többek között az osztrák Hermann Maier 2000 pontos idénycsúcsát is könnyedén átírta a Világkupát végül 2414 ponttal megnyerő Maze. A Grand Slam nem jött neki össze - nem lett mind a négy számban Vk-első - három kristálygömbbel, a szuper-óriásműlesiklás, az óriás-műlesiklás és persze az összetett győzelemmel zárt. Az egyetlen hiányzó diadalt, az olimpiai bajnoki címet Szocsiban hódíthatja el.

6. A focikedvelő pápa a sportnak is adott témát

Bár "normál" esetben a konklávénak nem sok köze van a sportvilághoz, Jorge Mario Bergoglio bíboros megválasztása után máris témát szolgáltatott a sportmédiának is. Argentin lévén nem meglepő, hogy szereti a focit, egyik leghíresebb honfitársa, Lionel Messi nagy csodálója. A Buenos Airesben született egyházfő nem az argentin főváros nagycsapataiért rajong, hanem a szintén az első osztályban szereplő San Lorenzo de Almagróért, amelynek kosárlabdacsapatában játszott egykor az édesapja. Korábban állítólag az együttes mérkőzéseire is szívesen kilátogatott, és a klub alapításának századik évfordulóján misét is celebrált. A hétvégén a Santa Fében vendégszereplő San Lorenzo játékosai az új római pápa arcmásával és Papa Francisco (Ferenc pápa) felirattal a mezükön futottak ki a pályára. A "pápai effektus" a futballpályán is megtette a hatását: a vendégcsapat 1-0-ra győzött, jóllehet egy játékosának kiállítása nyomán a 33. perctől tíz emberrel játszott.

Heti hármas

7. Az időjárás hiúsította meg a Fradi BL-elődöntőjét?

Nem kell pusztán erre fogni, de borzasztóan dühítő, hogy a havazás miatt késve tudtak elindulni az FTC Rail Cargo Hungaria csapatának tagjai Oroszországba, Bécsben húsz perccel lekésték a csatlakozást, így hosszú órák után pénteken este tudtak továbbindulni, így egyáltalán nem ideális időpontban, moszkvai idő szerint szombaton hajnalban érkeztek mérkőzés helyszínére. Ahol aztán a Fradi három góllal kikapott a Zvezda Zvenyigorod vendégeként, így már nem juthat a legjobb négy közé. A szünetben még négy góllal vezettek a mieink, de a második félidőben az oroszok remek védekezésüknek és kapusteljesítményüknek köszönhetően megfordították az állást és végül magabiztosan nyertek az elfáradó zöld-fehér lányok ellen.

"Nagyon-nagyon komolyan befolyásolta a mai mérkőzést, hogy az utazási körülmények teljesen irreálissá tették a küzdelmet. Nagyon jól látszódott a mérkőzés alakulásán is, hogy jóval hamarabb fáradt el a csapat, mint szabadott volna. Borzasztó nehéz körülmények között tudtunk kijutni, és a nem alvásnak rettenetes következményei vannak" - mondta Elek Gábor vezetőedző. A lányok búcsúztak a sorozattól, de le a kalappal előttük, Európa legjobbjai között letették a névjegyüket.

2. A balhé után szent a béke Debrecenben

Adamo Coulibaly 2009 nyarán igazolt Belgiumból a Lokiba. Sosem tartozott a könnyen kezelhető játékosok közé, de idén elvetette a sulykot. Ott kezdte, hogy januárban 12 napos (!) késéssel érkezett meg a felkészülésre, ezért a DVSC pénzbüntetéssel sújtotta. Coulibaly akkor betegséggel és a hóhelyzettel magyarázta a majd' két hetes csúszást. Való igaz, a lehullott hó megnehezíti a közlekedést, de a Párizs-Debrecen távolság sem hetekben mérhető. Az idei két bajnokin Kondás Elemér a keretbe sem nevezte a góllövőlistát vezető támadót, amiért Coulibaly kifakadt egy bulvárlapnak: "Elemér nem mond igazat, semmi baja a kondíciómnak.... a tulajdonos utasítására nem játszat. A klub kéthavi fizetéssel tartozik nekem, elegem van. Nem tudom, miért szórakoznak velem."

A klub visszautasította a francia csatár állításait. Aztán múlt szerdán a játékos nemes egyszerűséggel lelépett Debrecenből, amit sms-ben tudatott a vezetőséggel. Miután visszatért, a felek békét kötöttek egymással, Adamo Coulibaly elmondta, nagyon sokat kapott a klubtól, szeretné, ha helyzete mielőbb rendeződne és hajlik a hosszabbításra. A klub fegyelmivel büntette a szerződéssszegő francia támadót. Aki amúgy azt is elmondta, az újságban félremagyarázták szavait. A balhé a labdarúgónak és a klubnak sem tesz jót, de a csapatnak sem, ha Coulibaly nem játszik.

3. "Rájöttem, hogy hibáztam, elnézést kérek"

A szurkolók az ezután szerzett Európa-bajnoki és világbajnoki, netán olimpiai érmeinek ugyanúgy fognak örülni, mint eddig, de kitörölni, elfelejteni nem lehet a bajnokhoz méltatlan hercehurcát, üzengetést, nyilatkozatháborút, ami hónapokon át zajlott. "Ne gyűlöljetek" - mondta Douchev-Janics Natasa októberben, amikor kiállt a nyilvánosság elé országváltási szándékával. Nem gyűlölünk, Natasa, drukkolunk a sikereidért. De példakép - mint Egerszegi Krisztina, Kovács Ágnes, vagy Risztov Éva -  sosem leszel. Pedig ez elvárható egy háromszoros olimpiai bajnoktól.