Heti 6:3

A Fradi és az ETO Európát, a NOB és Pistorius a világot sokkolta

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból.

Heti hatos

1. ETO, Fradi és a többiek...

Tomori Zsuzsanna ezúttal is feltartóztathatatlan volt

A legritkábban fordul elő, hogy a Bajnokok Ligája középdöntőjében három forduló után ugyanazon nemzet egy-egy klubja álljon a csoportja élén. A győri és a ferencvárosi kézilabdás lányok a hétvégén olyan teljesítménnyel kápráztattak el minket (nem kevésbé az ellenfeleiket), amit csak a legmerészebb álmainkban gondoltunk volna. A sérülésektől tizedelt Fradi a ljubljanai Krim Mercatort győzte le a tíz gólt szerző Tomori Zsuzsanna vezérletével, az ETO pedig parádés második félidei játékával, Lunde szenzációs védéseinek köszönhetően Norvégiában nyert a Larvik ellen. Hogy mi következik ebből? Egyelőre semmi, a végén kell továbbjutó helyen lenni. A Győr esetében szinte borítékolható a csoportgyőzelem, a Ferencvárossal kapcsolatban ma még ezt senki nem meri kimondani, pedig a fővárosi zöld-fehérek most már sorozatban bizonyítják, ott a helyük a legjobb négyben. Ha mindketten így folytatják, a végén az is megeshet, hogy a BL-döntőben csak az lesz a kérdés, melyik magyar csapat nyeri a trófeát. Azt hiszem, kiegyeznénk ezzel a szereposztással.

2. Búcsú helyett bravúr

A férfiaknál felemásra sikeredett a BL-hétvége. Az MKB Veszprém kieli kudarcát most felejtsük el (legjobb, ha Nagy Lászlóék is ezt teszik), ez talán még belefér abba, hogy az eddig nyolcból nyolcat nyerő magyar együttes ott legyen majd a Final Fourban. Amit viszont a Pick-Szeged művelt, az sehogy sem fért bele a képbe. A Tisza-parti gárdát sokan már temették, mindössze az adhatott okot némi izgalomra, hogy elkerüli-e a csapat az utolsó helyet, vagy sem. Az érthető pesszimizmus aztán éppen az ellenkezőjét váltotta ki Ancsinékból, az első félidőben leiskolázták a továbbjutást már korábban kiharcoló fehéroroszokat. Mire a fordulásig mindössze öt gólt szerző Dinamo Minszk magára talált, vége volt a meccsnek. Ez a nem várt bravúron túl egyben azt is jelentette, hogy az utolsó, berlini mérkőzésen akár egy vereség is a nyolcaddöntőbe jutást jelentheti Skaliczki László csapatának. 

3. Slágermeccsel folytatódott a BL

Nagyágyúk egymás ellen - Fotó: AP/Getty Images

Amíg mi a tavaszi rajtra készülgetünk, Európa nagy részén javában zajlik a futballélet. A Bajnokok Ligájában is elkezdődött az egyenes kieséses szakasz, a mezőny fele már bemutatkozott a nyolcaddöntőben. A slágermeccs, a sokak által döntőnek is beillő (Münchenben és Barcelonában nyilván másképp gondolják) Real Madrid-Manchester United mérkőzés volt, a két sztárcsapattól azt kaptuk, amit vártunk, izgalmas, jó játékot, remek egyéni teljesítményeket. Döntés nincs, az 1-1 után az Old Traffordon dől el a továbbjutás. A másik három mérkőzés közül egyedül a Juventus-Celtic párharc dőlt el, a glasgow-i tripla után nincs miért izgulniuk a Zebráknak. A Dortmund donyecki
döntetlenje
a németek esélyeit növeli, a vendégként nyerni tudó PSG-nek azonban - Ibrahimovics kiállítása miatt - okozhat még kellemetlen perceket a Valencia.

4. Benedek Barcelonára hangol

A londoni ötödik hely után megtörtént, aminek meg kellett, gyökeresen átalakult a magyar vízilabda-válogatott. A Kemény Dénes által 15 évig irányított aranycsapatból csak néhányan maradtak, a szövetségi kapitány elnökként folytatja munkáját, a helyére volt játékosát, majd segítőjét, Benedek Tibort választották. Az új összetételű gárda a hétvégén a kecskeméti Volvo Kupán szerepelt, és százszázalékos teljesítménnyel, három győzelemmel az első helyen végzett. Az ellenfelek (a junior-válogatott mellett a román és a kanadai pólósok indultak a tornán) nem tartoznak a világ élvonalába, és hát gyanítható, hogy jelenleg mi sem a szűk elitet képviseljük, igaz, a világligában még veretlen, és vezeti a csoportját a magyar válogatott. A vizsga nyáron következik, a cél a barcelonai világbajnokságon való minél jobb szereplés. Benedek Tibor természetesen addig is nyerni akar, az eredményességet ugyanolyan fontosnak tartja, mint a csapatépítést. A felkészülés első állomása tehát sikeresnek mondható, a jövő heti sorsoláson pedig az is kiderül, hogy a vb-n kik ellen kell majd kiharcolni a továbbjutást a csoportból.

5. Bajner Bálint belépője

Bajner bevetésre készenVillámkarrier - egy szóval így jellemezhető Bajner Bálint eddigi pályafutása. A 22 éves szombathelyi születésű csatárt tavaly szeptemberben szerződtette a német bajnok, Borussia Dortmund, majd miután igazolta tehetségét a tartalékcsapatban, Jürgen Klopp meghívta őt a spanyolországi edzőtáborba. A hét végén a Bundesliga 22. fordulójában a BVB az Eintracht Frankfurtot fogadta, s mivel a dortmundiak házi gólkirálya, Robert Lewandowski eltiltását tölti, Bajner nem csak a keretben, de a kispadon is helyet kapott. A meccset végül simán nyerte a címvédő, s bár a magyar játékos nem lépett pályára, azzal, hogy a sárga-feketék centerét, Julian Schiebert kiállította a játékvezető, Bajner aligha kerülheti el a sorsát, a következő bajnokin, a Mönchengladbach ellen debütálhat. Szerencsés srác? Lehet. Ha pedig ezt a lehetőséget ki is tudná használni - netán egy góllal -, akkor már senkit nem foglalkoztatna, hogyan került be a csapatba. Nem beszélve arról, hogy legközelebb talán Lewandowski és Schieber is jobban figyel arra, hogy elkerülje a piros lapot.

6. Jordan, az ünnepelt

A kerek évfordulókat illik megünnepelni. Különösen igaz ez akkor, ha a jeles nap minden idők legjobb kosárlabdázójának nevéhez fűződik. Michael Jordan vasárnap töltötte be 50. életévét, a legendás 23-as címei, eredményei (hatszoros bajnok, ötszörös MVP, 14-szeres All-Star, hatszoros döntő MVP, háromszoros All-Star MVP, 11-szeres pontkirály, kétszeres olimpiai bajnok) önmagukért beszélnek, nála sikeresebb játékosa azóta sem volt az NBA-nek, és gyaníthatóan nem is lesz a közeljövőben. Milliók rajongtak érte, kulcsszerepe van abban, hogy az észak-amerikai profi kosárlabdaliga a világ egyik legnézettebb, legszínvonalasabb versenysorozatává nőtte ki magát. Háromszor vonult, majd tért vissza, legutóbb 2003 áprilisában, 40 évesen játszott. Hogy az volt-e valóban az utolsó fellépése, az egyáltalán nem biztos. A Levegő Uraként is emlegetett ikon ma a Charlotte Bobcats tulajdonosa, ám amikor 2009-ben a Hírességek Csarnokába (Hall Of Fame) bekerült, megjegyezte, hogy 50 évesen játszani fog. Ha csak néhány perc erejéig is, de elérkezett az idő Mr. Jordan.

Heti hármas

1. A szőnyeg szélén

Jacques Rogge (Belgium), Ser Miang Ng (Szingapur), Thomas Bach (Németország), Nawal El Moutawakel (Marokko), Craig Reedie (Nagy-Britannia), John Coates (Ausztrália), Sam Ramsamy (Dél-Afrika), Gunilla Lindberg (Svédország), Ching-Kuo Wu (Kína), René Fasel (Svájc), Patrick Joseph Hickey (Írország), Claudia Bokel (Németország), Juan Antonio Samaranch Jr. (Spanyolország), Szergej Bubka (Ukrajna), Willi Kaltschmitt Luján (Guatemala). Ők gondolják úgy, hogy a birkózás, az olimpiai mozgalom egyik alapsportága 2020-ban már ne szerepeljen az ötkarikás játékok programjában. Egyelőre csupán javaslatról van szó, ám mivel ezt a NOB Végrehajtó Bizottsága tette, sokan attól tartanak, hogy a következő, május végi ülés megerősíti, majd a szeptemberi közgyűlés megszavazza az előterjesztést. A felháborodás világméretű, az élén ráadásul Oroszország és az Egyesült Államok áll, de a két (sport)nagyhatalom mögött olyan országok is felsorakoznak, ahol kis túlzással nemzeti ügy a birkózás. Közéjük tartozik hazánk is a maga 54 (19 arany, 16 ezüst, 19 bronz) érmével. A vívás, az úszás és a kajak-kenu után a negyedik legeredményesebb sportágunk került a szőnyeg szélére, sovány vigasz, hogy a nemzetközi szövetség (FILA) elnöke egy bizalmi szavazáson belebukott a történtekbe. Három hónap van arra, hogy a birkózó lobbi meggyőzze a tizenötöket, a birkózás nem lehet alternatívája a helyére pályázó vusunak, a sportmászásnak, a görkorcsolyának, a fallabdának, a karaténak, a wakeboardnak, vagy a 2008 óta a programban nem szereplő, most közösen jelentkező baseballnak és softballnak. A lista alapján normális esetben fel sem merülhetne az összehasonlítás, ám mint tudjuk, ma már a sportban sem minden normális. A helyzet mindenesetre tusveszélyes, az ellenfél ráadásul erős és elszánt. De nem verhetetlen...

2. Ledőlt egy bálvány

Szorul a hurok Pistorius körül - Fotó: Reuters

Oscar Pistorius példakép volt, és nem csak a fogyatékkal élők körében vívott ki magának
világszerte elismerést. A művégtagokkal versenyző, hatszoros paralimpiai bajnok atléta a londoni ötkarikás játékokon ért a csúcsra, 400 m-en egyéniben elődöntőt futott, a dél-afrikai váltó tagjaként pedig finalista volt és a nyolcadik helyen végzett. Most gyilkossággal vádolják, a megalapozott és ,,sziklaszilárd" bizonyítékokkal alátámasztott gyanú szerint lelőtte barátnőjét, a modellként ismert Reeva Steenkampot. A hírek először véletlen balesetről szóltak, Pistorius tagadja a szándékosságot, ám a nyomozás részletei ezt cáfolják. A rendőrség drogot, doppingszert is talált a helyszínen, jelenleg azt vizsgálja, hogy a cselekmény elkövetése összefüggésbe hozható-e a kábítószer hatásával. Ha igen, abba talán enyhítő körülményként belekapaszkodhat a védelem, mindenesetre kirajzolódni látszik, hogy Pistorius sportpályafutásának vége. Ha bebizonyosodik a gyilkosság, hosszú börtönévek várnak arra az emberre, akit néhány hete még milliók csodáltak és tiszteltek. Pistorius számára most élete eddigi leggyötrelmesebb felkészülési időszaka következik, ebben azonban már nem a verseny, hanem a szabadság a tét.

3. A WADA vért kíván

A mögöttünk hagyott hét sem múlt el doppinghírek nélkül. A NOB egy majd' tíz éves ügyet porolt le azzal, hogy újraelemeztette a 2004-es athéni olimpián harmadik helyezett Oleg Perepecsjonov lefagyasztott mintáját. A vizsgálat során kiderült, hogy az orosz súlyemelő tiltott szert használt, ezért vissza kell adnia a bronzérmét. Aztán van itt egy még régebbi, közel négy évtizedes történet. A most 57 esztendős egykori kelet-német súlylökő, Udo Beyer a róla készült dokumentumfilmben beismerte, hogy versenyzőként doppingolt, ám azt is hozzátette, nem a tiltott szereknek köszönhetően lett az 1976-os montreali olimpia bajnoka, hanem mert akkor ő volt a legjobb. Őszinteségből jeles, magyarázatnak gyenge...Ugorjunk vissza a mába! John Fahey, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke azt szorgalmazza, hogy a teniszben és a futballban is végezzenek el több EPO-tesztet, szerinte nem elegendő a vizeletminta, a vérdopping ellenőrzésére sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni. A FIFA azonnal reagált, pénteken bejelentette, hogy az idei Konföderációs Kupán illetve a jövő évi világbajnokságon kiterjeszti a
vizsgálatokat. Egy lebukás azért jutott erre a hétre is, a Nemzetközi Tenisz Szövetség hat hónapra eltiltotta a cseh Barbora Zahlavova Strycovát, aki ugyan csak 126. a világranglistán, ezért aztán túl nagy publicitása nem volt a hírnek. Az mindenesetre kiderült, hogy a fehér sport sem mindig tiszta...