Heti 6:3

Szex, pénz, csoda, tripla meg Mourinho

  • Drégelyvári Anna

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból.

Heti hatos

1. Történelmi Bayern-tripla
A bajnoki cím és a Bajnokok Ligája-siker után a Német Kupát is megnyerte a klubfutball új uralkodója, a Bayern München, ezzel a német labdarúgás történetének első triplázója lett. A bajorok távozó vezetőedzője, Jupp Heynckes - aki nehezen emésztette meg, hogy a feje fölött, tudta nélkül szerződtették Pep Guardiolát - a csúcson hagyta abba, legalábbis egy időre, mert elmondása szerint egyelőre szabadságra vonul. Ezt felülmúlnia a Barca korábbi sikeredzőjének pokolian nehéz lesz, ha nem lehetetlen.

A Bayern amúgy a hetedik csapat Európában, amelynek összejött a triplázás, ezt a bravúrt 2010-ben az Internazionale, 2009-ben a Barcelona, 1999-ben a Manchester United, 1988-ban a PSV Eindhoven, 1972-ben az Ajax Amsterdam, 1967-ben pedig a Celtic Glasgow hajtotta végre. Illusztris társaság.

2. 13 év után bajnok a Fehérvár
Az alapszakasz-győztes Alba Fehérvár legyőzte a címvédő Szolnoki Olaj csapatát vasárnap a férfi kosárlabda NB I döntőjének ötödik, utolsó találkozóján, ezzel 3-2-re megnyerte a finálét, és fennállásának negyedik aranyérmét szerezte meg. A fehérváriak korábban 1998-ban, 1999-ben és 2000-ben hódították el a bajnoki trófeát, míg az Olaj nem tudott zsinórban harmadszor felülni a hazai trónra. A döntő volt az utolsó meccse a visszavonuló fehérvári csapatkapitánynak, Bódi Ferencnek, és a hazai csarnok is búcsúzott, hiszen a régóta tervezett átalakítás a döntő után megkezdődik.

3. Hamburgi csoda a Bajnokok Ligájában
A Hamburg az elődöntőben megverte a címvédő Kielt, majd kőkemény, drámai csatát hozó mérkőzésen meglepetésre legyőzte a Barcelonát, ezzel megnyerte a férfi kézilabda Bajnokok Ligáját. A szünetben 11-9-re vezettek a katalánok, a Hamburg a második játékrészben sem engedte meg ellenfelének, hogy ellépjen, sőt, a hajrában átvette a vezetést. A Barca utolérte ugyan a HSV-t (25-25), de a ráadásra elfogyott az ereje. Nagy László korábbi klubja öt perc alatt csak egy gólt szerzett, a szélsők így hiába remekeltek a második öt percben, és lett újra egyenlő az állás, Bitter védéseinek is köszönhetően az északiak történetük során először lettek a BL urai.

4. Reménykedhet a birkózás
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága a múlt héten úgy döntött, a nyolc jelentkezőből a fallabdát, a közösen pályázó baseballt és softballt, valamint a birkózást tartja alkalmasnak a 2020-as olimpiai részvételre. A sportág magyar és nemzetközi sportvezetői örömmel fogadták a hírt, és az ősi sportág esélyein jelentősen lendíthet, ha a svájci Denis Oswaldot választják meg szeptemberben a távozó Jacques Rogge helyére. Oswald szerint a birkózás alapsportág, épp ezért ott a helye a játékokon. A végső döntés a Buenos Aires-i közgyűlésen születik meg. A birkózás egyébként a negyedik legsikeresebb sportágunk az ötkarikás játékok történetében, a magyarok eddig 19 aranyat szereztek. A sorozatnak Rióban és azután is folytatódnia kell.

5. Ki állítja meg Serenát?
A világelső "már" szettet is bukott a Roland Garroson, a negyeddöntőben a 2009-es győztes Szvetlana Kuznyecova ellen döntő játszmára kényszerült. Az addigi négy mérkőzésén összesen tíz gémet bukott el. Az amerikai extraklasszis legutóbbi négy tornáját megnyerte, immár 29 meccset nyert sorozatban, ez pályafutása legjobb szériája - 31 évesen. Talán ha az elődöntőben a másik három versenyző együtt léphetne ellene pályára...

6. Végre pont került a Mourinho-saga végére
Két hete már eldőlt, hogy José Mourinho közös megegyezéssel távozik a Real Madridtól. Minden bizonnyal akkor már a Chelsea-vel is (rég?) megegyezett, hogy aztán az utolsó spanyol bajnoki után két nappal hivatalosan is bejelentsék Londonban a portugál edző érkezését. A "Special One" nem fukarkodott a szavakkal: "Könnyű döntés volt", "készen állunk egy újabb házasságra", "egy vagyok közületek". Mostantól ismét a Premier League színpadán folytatódik a Mourinho-show, aki első tétmeccsén egyből talán legnagyobb ellenfelével, Pep Guardiolával mérkőzik meg az Európai Szuperkupa döntőjében.

Heti hármas

1.Felkavarta az állóvizet a szexmániás úszólány
Újabb és újabb pikáns részletek derülnek ki az egykori úszóbajnok, Szepesi Nikolett könyvéből, a bulvársajtó alaposan megrágja, kivel - élsportolóval, politikussal, üzletemberrel, sportvezetővel - lehetett viszonya az olimpikonnak. Ám nemcsak hódításairól esik szó, a már visszavonult versenyző arról is írt Én, a szexmániás című önéletrajzában, hogy 13 éves sem volt, amikor masszőrje szexuálisan zaklatta. Ez pedig jóval túlmutat a bulváron, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) a fegyelmi bizottsága vizsgálatának eredményeként ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentést tett. A lapok beazonosították a gyúrót, a most 83 éves Bacsa Istvánról, becenevén Kicsi bácsiról lehet szó, aki a Blikknek tagadta a vádakat. Ugyanakkor két korábbi úszótársa is megerősítette Szepesi Nikolett pedofilvádjait. Turi György, Szepesi volt edzője az újság megkeresésére annyit elismert, hogy egy-két pofont olykor kiosztott tanítványának, de minden más állítását hazugságnak tartja.

 

2. Telhetetlen debreceni légiósok
A Debrecent erősítő Adamo Coulibaly szerződése lejárt a szezon végén, az NB I gólkirályi címét zsinórban másodszor megszerző francia csatárt szívesen szerződtetnék a magyar élklubok, noha a légiós góljai mellett a balhéiról is ismert. És a pénzt sem veti meg, állítólag a bajnok Győrnek igent mond, ha megadják neki a havi kilencmillió forintot, amivel messze a legjobban kereső focista lenne Magyarországon. Ez nem is rossz ahhoz képest, hogy Coulibaly 2006-ban még a francia hetedosztályban kergette a bőrt, és targoncavezetőként kereste kenyerét. Persze a Loki is megtartaná, "anyagi lehetőségeihez mérten megtette ajánlatát a játékosnak", akinek külföldről is vannak ajánlatai. A tavaszi szezonban mutatott játékával sok csapatnak javára válhat. Ha nem felejt el edzésre jelentkezni.

Talán épp Coulibaly példáján felbuzdulva, a hondurasi védekező középpályás Luis Ramos is vérszemet kapott, jelenlegi fizetésének háromszorosát kérte a klubvezetőktől. Amit nem kapott meg, így a kulcsembernek korántsem nevezhető légiós búcsút intett a klubnak.

3. Tulajdonos végre van Egerben
A közel 60 ezres város futballcsapatának teljes szezonja drámai keretek között zajlott, komikus, de inkább tragikus szálak szőtték át a történetét. A végeredmény: se stadion, se világítás, se fizetés, se licenc, no meg kiesés és lenullázott egri labdarúgás. Az építkezés a harmadosztályban indulhat újra, a színre lépett új tulajdonossal, Kósa Sándorral. "Szégyen, hogy a jelenlegi állapotba jutott az egri labdarúgás, de most már tekintsünk előre" - mondta az új tulajdonos, de bemutatkozójában hozzátette, "A foci az üzlet, a tulajdonos pénzt szeretne kivenni." Csak legyen miből. És először a játékosok kapják meg jussukat, akik a végsőkig kitartottak, ahelyett, hogy leléptek volna.