Heti 6:3

Érdem alapján osztott címek, érdemtelenül szórt büntetések

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból.

Heti Hatos

1. Azé lett a BL-győzelem, aki megérdemelte

Azonos országból érkező csapatokhoz képest és egyébként is nagyszerű volt a szombati Bajnokok Ligája-döntő, amit a Bayern München nyert meg a Borussia Dortmund ellen. Függetlenül a klubszimpátiától: a legjobb helyre került a trófea. A Bajorok szinte a szezon összes meccsén tökéletes focit játszottak, gólerősek voltak, a legnagyobb ellenfeleket is lesöpörték a pályáról.

A döntőben a Dortmund méltó ellenfele volt a Bayernnek, amíg volt erő a játékosokban. Jürgen Klopp, a sárga-feketék edzője talán ott hibázta el a tökéletes taktikát, hogy nem mert időben cserélni, de azért összességében nagy ziccere csak egy volt a csapatának, amely jobban játszott az első félidőben. A másodikra aztán elfogyott az oxigén, az eddig örök vesztes, döntők egész sorában óriásiakat hibázó Arjen Robben pedig eldöntötte a finálét.

Ahogy Klopp mondta, Jupp Heynckes, a müncheniek vezetőedzője maximálisan megérdemelte ezt a sikert, amivel bebizonyította a kétkedőknek, hogy nagyszerű szakember. Furcsa időpontban veszi át tőle a csapatot Josep Guardiola, aki jó eséllyel csak bukhat a következő szezonban. Az első éve legalábbis biztosan nem lesz könnyű.

2. Coulibaly széles háta elbírja az egész Lokit

A Debrecen francia csatára duplájának köszönhetően elhódította a Magyar Kupát a Győr elleni döntőben. Néhány hónapja még az egykori targoncás távozásáról írtunk, nem volt épp a csúcson a munkamorálja, azóta viszont nagy változás történt. A tavasz folyamán összesen 13 gólt szerzett, ezzel hozzájárult a bajnokságban látott hullámvölgyek utáni javításhoz, és a kupasikerhez is.

Pedig talán az ETO-nak állt a zászló a finálé előtt és közben is. A gyors és erőszakos támadó azonban felvette igen méretes hátára a csapatát, és átcipelte a célvonalon. Nem véletlenül emelte ki Kondás Elemér vezetőedző: "Ez az Adamo nagyon sokat tud segíteni a csapatnak."

3. Végre vége!

Lesz bőven átigazolási sztori ezen a nyáron, nagycsapatok sztárjátékosai és sztáredzői vándorolnak ide-oda, jönnek majd a pletykák és a félinformációk. Ki, ki nem? Hova, hova nem? Mennyiért, mennyiért nem? És így tovább. Naponta százszor cáfolják oda-vissza egymást a lapok, internetes oldalak, ügynökök, játékostársak, edzők, "közeli ismerősök", mire pont kerül egy-egy ügy végére. Neymaréra szerencsére már pont került, a Barcelona játékosa lett.

Persze így is jutni fog belőle bőven minden napra. Bemutatják majd, körülrajonghatjuk, megvehetjük a mezét, matekozhatunk, hogy tud-e játszani a Barcában, és ha igen, milyen poszton, stb. De legalább a pletykáknak vége!

4. Kalaplengetést a Siófoknak!

A becsületes küzdelem mintapéldáját szolgáltatja a Balaton-parti együttes az OTP Bank Ligában, amelyre egyes szakértők már hetekkel ezelőtt rámondták hogy kiesett. Holott még bőven volt matematikai esélye, verhető ellenfele, miközben tudtuk, hogy játszani fog még a Pápával, amely nem vette túl komolyan az utóbbi fordulókat. Vagy legalábbis nem ment a játék. Mert azt nem lenne bátorságunk feltételezni, hogy szándékos edzőbuktatás vagy éppen valami még csúnyább dolog történt.

A Siófok ezzel szemben nagyszerűen küzd, és kapaszkodik az utolsó szalmaszálba. Horváth Károly két körrel ezelőtt leszögezte, hogy nem adják fel, most pedig már győzelmi kényszer alatt lesz a Pápa az utolsó fordulóban, mivel elvesztette az egymás elleni rangadót.

A versenyükbe beleszólhat még az Újpest és a Diósgyőr, és remélhetőleg úgy teszik, hogy a lehető legtöbbet adják ki magukból vasárnap.

5. Bosszút állt a Veszprém, triplázott a Győr

21. bajnoki címét gyűjtötte be a veszprémi férfi kézilabdaklub, amely - szokás szerint - a Pick Szegedet győzte le a döntőben. A két győzelemig tartó finálét két meccs alatt letudták a Bakonyiak, azaz idegenben is tudtak mérkőzést nyerni, amire már két éve nem volt példa. Elmondásuk szerint felpaprikázta őket, hogy ősszel hét góllal kaptak ki, ezért mindenképp vissza akartak vágni. Skaliczki László utolsó szegedi mérkőzésén újra méltó ellenfelek voltak a hazaiak, de a favorit sikerét megakadályozni nem tudták.

Női vonalon Magyar Kupa-döntőt rendeztek a hétvégén, ahol az idény végére ellenfél nélkül maradt Győr hozta a papírformát, és idei harmadik trófeáját is begyűjtötte. BL, bajnoki cím, kupasiker. Csodálatos eredménysor.

6. Elvileg jól állunk birkózásban

Bár a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nagyon ráijesztett a birkózókra néhány hónapja, rendeződhet az ősi sportág olimpiai helyzete. A világszövetség a NOB elnöke, Jacques Rogge szerint jól reagált a felvetett kérdésekre és az odapirításra, és a fogadóirodák is azt várják, hogy a birkózás szerepelhet a 2020-as olimpián. Reméljük, hogy ez szerda estig nem dől el, mert ha igen, az csak rossz hírt jelenthet.

Heti Hármas

1. Örökre a magasban maradnak

Én magam is csak részben értem, hogy mi vonzotta Erőss Zsoltot és társait évről évre a világ legmagasabb hegyeire, ahonnan egyáltalán nem biztos a visszatérés. Lehetetlennek tűnő vállalkozást teljesíteni mindig óriási motivációt jelent, egy-egy siker újabb lendületet ad a következő próbálkozásokhoz. Így van ez a mindennapi élet legapróbb dolgaiban és a hegymászás esetében is. Hogy utóbbiért megéri-e kockáztatni? Sokunknak nem, de ők úgy gondolták, igen. Valószínűleg nem változott volna a véleményük akkor sem, ha teljesen biztosak lehettek volna abban, hogy egyszer nem sikerül a visszatérés. Ezért pocskondiázni, bemocskolni őket, az emléküket viszont nem csak etikátlan, de felesleges is. Nekik és főleg a családtagjaiknak, barátaiknak nem lesz jobb. Sőt! Tiszteljük inkább, amit elértek, és kívánjunk nekik nyugalmat a túlvilágra!

2. Ne tartsd a lendülő kéz elé a szád, mert az eltiltást ér!

Dzsudzsák Balázs biztosan megtanulta a leckét. Békíteni ment a dulakodók közé az Alanyija Vlagyikavkaz elleni mérkőzésen, aztán nem csak hogy a száján csattant saját csapattársa tovább lendülő keze, piros lapot is kapott, majd négy mérkőzésre eltiltotta a szövetség. Talán csak ők tudják, hogy miért. A legvalószínűbb, hogy fájt volna elismerni, hogy a játékvezető tévedett, csorbult volna a sporttárs tekintélye, ha a vizsgálóbizottság megállapította volna Dzsudzsák vétlenségét. Így meg aztán szép és jó a világ. Pedig látszólag sem az.

3. Zárják be Monacót!

Ötven-hatvan évvel ezelőtt izgalmas lehetett, hogy szűk utcákon kergették egymást az őrült autóversenyzők, ma már a dögunalom kategóriájába tartozik a Monacói Nagydíj. Nico Rosberg remek teljesítménnyel megnyerte az időmérő edzést, a nála sokkal jobban rajtoló Sebastian Vettelt maga mögött tartotta az első kanyarban, majd 78 unalmas kört megtett a hercegség utcáin, és boldogan ünnepelte, hogy nyerni tudott ott, ahol felnőtt.

Érthető az öröme, mi is boldogok lennénk, ha a Hungaroringen dobogóra állhatnánk a Forma-1-es mezőnyben, de még a sokszor túl kevés előzési lehetőséggel vádolt magyar pályán is ezerszer izgalmasabb futamokat lehet látni, mint Monacóban. Ja, hogy ott van pénz, csillogás, napfény, és Michael Douglas is megjelenik? De jó!