Egyéb

Hogyan nyerjünk a sportfogadáson: útmutató a tudomány, a matematika, a pszichológia és más elméletek használatához

Címkék:

A pszichológiától a matematikáig számos megközelítés van, amelyek segítségével előnyre tehetünk szert a sportfogadásban.

 

A sportfogadás egyszerre művészet és tudomány. Megköveteli annak a sportnak a mély ismeretét, amelyre fogadást kötnek, valamint hajlandóságot arra, hogy az adatokat és a logikát megalapozott döntések meghozatalához használják. A számokat és elméleteket kedvelők számára a sportfogadás izgalmas lehetőséget kínál arra, hogy képességeiket valós környezetben tudják alkalmazni.

A pszichológiától a matematikán át a gépi tanulásig számos különböző megközelítés létezik, amelyek segítségével előnyre tehetünk szert a bukmékerekkel szemben.

Hogyan használjuk a Kelly kritériumot a sportfogadási bankroll optimalizálására?

A sportfogadási bankroll kezelésének egyik legnépszerűbb és legelismertebb matematikai eszköze az úgynevezett Kelly kritérium. A John Kelly Jr. által az 1950-es években kifejlesztett Kelly kritérium egy olyan fogadási stratégia, amely figyelembe veszi a feltett pénz összegét (bankroll), a nyerési esélyeket és az adott fogadás várható megtérülését.

Ez a fajta stratégia túlmutat a pókerszabályokon. De hogy pontosan mit is ad meg a Kelly kritérium sportfogadás esetén? Azt az optimális összeget, amelyet egy adott fogadásra érdemes felraknunk, ha adott a két kimenetel valószínűsége. Azaz magyarra fordítva: a Kelly képlet használatával megtudhatjuk, hogy teljes fogadási tőkénk hány százalékát érdemes feltenni egy adott tét formájában.

A Kelly kritérium használatához először ki kell számítani a fogadás várható megtérülését. Ez magában foglalja az esélyek és a nyerés valószínűségének elemzését, valamint a kapcsolódó költségeket, például a bukméker jutalékát. Miután meghatároztuk a fogadás várható megtérülését, a Kelly-kritérium segítségével kiszámíthatjuk az optimális tétméretet.

A Kelly kritérium kimondja, hogy bankroll annyi százalékára kell fogadást kötnünk, amely megegyezik a várható megtérülés és a nyerési esélyek közötti különbséggel, osztva a nyerési esélyekkel. Ez a képlet bonyolultnak tűnhet, de lényegében egy egyszerű ötletre vezethető vissza: többet kell fogadnia, ha magasabb a várható megtérülés, de nem annyira, hogy kockára tegye a teljes bankrollját.

Tegyük fel például, hogy 1000$-os bankrollja van, és olyan fogadást fontolgat, amelynek várható megtérülése 200$, és 60% esélye van a nyerésre. A Kelly kritérium segítségével meghatározhatja, hogy az optimális tétméret (0,6 x 200 $ - 0,4 x 1 000 $) / 0,6, ami 67 $-nak felel meg. Ez azt jelenti, hogy 67 dollárt kell feltennie erre a fogadásra, hogy maximalizálja hosszú távú hozamát.

Természetesen a Kelly kritériumra nem szabad mérget venni! Kockázatos lehet túl agresszíven fogadni egyetlen fogadás várható megtérülése alapján, különösen, ha valakinek korlátozott a bankrollja. Ezekben az esetekben bölcs dolog lehet bankrolljának kisebb százalékára fogadni, mint amit a Kelly kritérium javasol. Ezenkívül a Kelly kritérium feltételezi, hogy a bukmékerrel szembeni előnye biztosan ismert, ami a gyakorlatban ritkán fordul elő.

Mindazonáltal a Kelly kritérium értékes eszköz azoknak a sportfogadóknak a kezében, akik hatékonyan szeretnék kezelni bankrolljukat, és kerülni akarják az impulzív és érzelmi fogadásokat. Egy olyan rendszer használatával, mint a Kelly kritérium, megalapozottabb döntéseket hozhat arról, hogy mely fogadásokat tegye meg, és mennyit fogadjon rájuk, ami jövedelmezőbb és fenntarthatóbb megközelítéshez vezet a sportfogadásban.

 

Regresszióanalízis használata a sporteredmények előrejelzéséhez

Egy másik fontos matematikai eszköz a regressziós elemzés. Ez az az elképzelés, hogy egy sor megfigyelésből idővel egy átlagos érték fog kirajzolódni. A sportfogadásban ez azt jelenti, hogy ha egy csapatnak különösen jó vagy rossz sorozata volt, akkor számíthat arra, hogy idővel majd visszatérnek az átlaghoz. Ennek az elvnek a megértése segíthet jobb döntéseket hozni arról, hogy mely csapatokra fogadjon.

Tegyük fel, hogy meg szeretné jósolni a Golden State Warriors és a Houston Rockets közelgő kosárlabda-mérkőzésének kimenetelét. Ehhez úgy dönt, hogy regresszióanalízist használ, hogy azonosítsa az egyes csapatok teljesítményének mintáit az elmúlt néhány mérkőzésen.

Először is adatokat gyűjt mindkét csapatról azokon a kulcsfontosságú területeken, amelyek általában meghatározzák a kosárlabda kimenetelét, például a kosárra dobási százalékot, a lepattanókat, az átadásokat és a gólátlagot. Az adatok rendszerezése és tisztítása után betáplálja azokat egy regresszióelemző szoftvercsomagba.

A szoftver regressziós modellt generál, amely elemzi a különböző tényezők és a múltbeli játékok eredményei közötti korrelációkat. Megállapítja, hogy a lepattanók, az átadások és a passzok gyakorolják a legjelentősebb hatást a csapat pontszerzésére, illetve az általános teljesítményére. Az elemzésből az is kiderül, hogy a Golden State Warriors az elmúlt meccsek mindegyikén felülmúlta a Houston Rocketst.

A regressziós elemzés alapján arra a következtetésre juthat, hogy a Golden State Warriors valószínűleg megnyeri a közelgő mérkőzést a Houston Rockets ellen. Az elemzés ugyanis azt sugallja, hogy a Golden State Warriors erősebb statisztikai előnnyel rendelkezik azokon a kulcsfontosságú területeken, amelyek jellemzően győzelemhez vezetnek a kosárlabdában.

Ugyanakkor más tényezőket is figyelembe kell vennie, például a sérüléseket, a csapat morálját és más külső tényezőket, amelyek befolyásolhatják a játék kimenetelét. A regresszióanalízis során nyert betekintések más stratégiákkal és adatforrásokkal való kombinálásával növelheti a prediktív pontosságot, és megalapozottabb fogadási döntéseket hozhat.

A regresszióanalízis sem bolondbiztos, és nem képes minden eredményt 100% -os bizonyossággal megjósolni. Számos olyan tényező befolyásolhatja a sporteredményeket, mint például a sérülések, az időjárás és a csapatmorál, amelyeket nem lehet kizárólag regressziós elemzéssel figyelembe venni. Azonban a regressziós elemzést más stratégiákkal ötvözve a sportfogadók javíthatják prediktív pontosságukat és megalapozottabb fogadási döntéseket hozhatnak.

A fogadás pszichológiája

A sportfogadás egyik legnagyobb kihívása az érzelmek kezelése. Könnyű belefeledkezni egy nagy meccs izgalmába, vagy elkeseredni egy sorozatos vereség után. Hozzáértő sportfogadóként azonban kordában kell tartania érzelmeit.

Ennek egyik módja egy olyan fogadási rendszer használata, amely eltávolítja az érzelmeket az egyenletből. Például kezdhet egy fix bankrollal, és ennek a bankrollnak egy fix százalékát teheti fel minden játékra. Ha ragaszkodik egy ilyen rendszerhez, analitikusabb megközelítést alkalmazhat a fogadáshoz, és elkerülheti, hogy érzelmeken alapuló döntéseket hozzon.

Egy másik fontos pszichológiai tényező, amelyet figyelembe kell venni, a kognitív torzítás. Ezek olyan gondolkodási hibák, amelyek rossz döntések meghozatalához vezethetnek. Például a szerencsejátékos téved, ha azt hiszi, hogy a múltbeli eredmények befolyásolják a jövőbeli eredményeket, noha nincs logikai összefüggés a kettő között. Ahhoz, hogy nyerjen a sportfogadásban, fontos, hogy tisztában legyen ezekkel az előítéletekkel, és ne essen csapdába.

Zárszó

A sportfogadás egy igen összetett és kihívást jelentő tevékenység, de a tudomány, a matematika, a pszichológia és más elméletek felhasználásával előnyt szerezhet a bukmékerekkel szemben. Akár tapasztalt fogadó, akár csak kezdő, fontos, hogy tiszta fejjel közelítse meg a fogadást, és hajlandó legyen adatokat és logikát használni a döntései megalapozásához. Ezzel jó úton halad afelé, hogy nyerő sportfogadóvá váljon.