Sportfogadás

Évente több száz megbundázott barátságos meccs lehet Európában

  • varin

Egy tanulmány szerint a bundák felbujtói az esetek nagyobb részében még csak nem is a játékosok.

Régóta tudjuk, hogy a labdarúgás, azon belül is pedig a barátságos mérkőzések az a szegmense a sportfogadásnak, ahol a legtöbb manipulációt, csalást, bundabotrányt találjuk. Egy kutatás szerint 2016 és 2020 között minimum 250 olyan találkozó volt, ahol európai klubok vettek részt és gyanús tevékenységet észleltek egyes szereplők.

Egy ciprusi kutatás szerint, melyet az európai Bizottság és a Nicosiai Egyetem finanszírozott és szervezett, elsősorban a szabályozás hiánya miatt ilyen rendkívül magas ez a szám.

A Cipruson, Görögországban és Máltán végzett felmérésben 700 játékost kérdeztek meg, és a futballisták 26.5%-a játszott már olyan barátságos találkozót, amelyről azt gyanították, hogy manipulálva volt a végeredmény.

A kutatás szerint ezeknek a mérkőzéseknek a nagy részénél nem a játékosok, hanem az adott klub vezetői rendelték el vagy szervezték a csalást.

A tanulmány arra is kitér, hogy a különböző labdarúgó-szövetségek rendkívül lassan reagálnak az ilyen jellegű gyanúkra, különösen akkor, ha semleges pályán és országban játsszák a mérkőzéseket.

A felkészülési mérkőzésekre való szabályozás teljes hiánya, illetve az a tény, hogy már egy barátságos találkozóra is rendkívül sok lehetőségünk fogadni, különösen veszélyessé teszi ezeket a mérkőzéseket.

"A szabályozás, a felügyelet és az információ hiánya miatt ezek a mérkőzések könnyebben manipulálhatók, mint a versenyszerű mérkőzések" - mondta az egyik professzor. Nicos Kartakoulis azt is állítja, hogy minden szempontból ugyanolyan felügyelet és vizsgálat alá essen egy barátságos mérkőzés, mint egy bármilyen másik.

Kartakoulis a tanulmány végén arra is kitér, hogy a fogadóirodáknak is különösen nagy felelősségük van abban, hogy az évente lejátszott több ezer barátságos mérkőzés integritását és tisztaságát megőrizzék.

Gamblinginsider