Foci-vb 2018

Erre VARrjál gombot - már most rekordszámú tizenegyest ítéltek meg a vb-n

  • gb1

Az új technológia komoly vitákat szül a szakértők és a sport szerelmeseinek körében. A büntetők szorzója is beszédes.

Ezt látják a stadionban a nézők, miközben a kritikus ítélet születik. fotó: beIN Sports

A 2018-as oroszországi világbajnokságon rekordot döntöttek a bírók - még soha nem ítéltek meg ennyi tizenegyest a torna történetében. Bár a kieséses szakasz még el sem kezdődött, már most 20-nál tartunk. Az eddigi rekord 18 megítélt tizenegyes volt - ez három alkalommal is megesett, 1990, 1998 és 2002-ben.

Összehasonlításképp négy éve Brazíliában mindössze 13 büntetőt fújtak be a sporik az egész világbajnokság alatt!

A csúcsot stílszerűen Cristiano Ronaldo lépte meg, miután az Irán elleni sorsdöntő párharc során a videóbíró segítségével lehetőséget kapott rá, hogy csapatát 2-0-s előnyhöz juttassa tizenegy méterről. CR7 végül elpuskázta, sőt csapata majdnem bajba is került, miután egy vitathatatlan kezezés utáni vitatható videóbírós döntésnek következtében Irán a torna 20. befújt büntetőjét értékesítette. 

Oroszországban eddig 20-ból 7 alkalommal a VAR rendszer beavatkozásával született ítélet a büntetőrúgásról és összesen 15-öt rúgtak be a játékosok.
A "Lesz büntető a mérkőzésen?" opció átlagoddssza az egyik legnagyobb külföldi bukinál a videóbíró miatt megszaporodott ítéletek által 3.75-ről 2.75-re esett.

A legtöbb belőtt tizenegyes rekordja 17, amit minden bizonnyal szintén megdöntenek idén. Még öt videóbírót mellőző büntető ítéletből értékesített gól és amúgy is megdőlne a csúcs, tehát érdekes, hogy a technológia nélkül is bőven többször fújnak a sípjukba kritikus szitukban a sporik. Vagy talán ennyivel több tizenhatoson belüli fault lenne? Aligha...A VAR hatása egyértelmű és valószínűleg visszavonhatatlan. 
 

Szerinted jó hatással van a játékra a videóbíró?x;