Sportfogadás

Jön a 90. Oscar-gála - tippek, érdekességek

Hétfő hajnalban díjazzák a filmvilág legjobbjait. Mi természetesen erre is megtehetjük a tétjeinket, a hatharom.com két "filmszakija", Cesc18 és Varin pedig meg is osztotta gondolatait az esélyesekkel kapcsolatban.

Fotó: IndieWire

Néhány óra múlva kezdetét veszi a 90. Oscar-átadó ünnepség, az Amerikai Filmakadémia díjazza az év legjobb alkotásait. Ahogy az elmúlt években mindig, két filmgurunk ezúttal is körüljárta fogadási szempontból az eseményt, megtippelve minden kategória győztesét. Lássuk, miből is választhatunk!

A legfontosabb kategóriák

Egészen a tavalyi esztendőig nem okozott különösebb gondot megjósolni a legjobb film kategóriájának győztesét, hiszen szinte minden évben a bukik által topfavoritnak kikiáltott mű zsebelte be a szobrocskát. 2017-ben azonban a La La Land 1.15-ös szorzóról csúszott el a banánhéjon, amelyet a Moonlight tudott kihasználni. A többi fontos kategóriába viszont nem történt igazán meglepetés, hiszen tarolt a Kaliforniai álom, így a bukik várakozásai nagyjából beigazolódtak.

Fotó: Variety

A legfontosabb hat "trófea" esetében csupán egy kérdőjelet találunk. Guillermo del Toro (A víz érintése), Allison Janney (Én, Tonya), Sam Rockwell (Három óriásplakát Ebbing határában), Frances McDormand (Három óriásplakát Ebbing határában) és Gary Oldman (A legsötétebb óra) is toronymagas favorit, mindannyiuk szorzója 1.15 alatt van.

A legjobb film díja viszont annyira kétesélyes, amely utoljára nagyon régen. A víz érintése és a Három óriásplakát Ebbing Határában (mostantól csak HÓEH) fej-fej mellett haladtak az elmúlt napokban, olyannyira, hogy egyikük szorzója sem mozdult 1.70 alá vagy 2.60 fölé. Pár nappal ezelőtt Del Toro meséje beelőzte Martin McDonagh drámáját, ám a visszaelőzés megtörtént.

Mint az a fenti statisztikákból is látszik, az egyes díjak legfőbb esélyeseit a korábbi, kisebb díjátadók eredményei segítenek megtippelni. Mivel a legjobb film esetében a Golden Globe-ot érdemes megvizsgálni, ezért talán nem túlzás kijelenteni, hogy a HÓEH egy arasszal vezet a Del Toro műve előtt, hiszen a legjobb filmdrámát a HÓEH nyerte, míg a legjobb vígjátékot a Lady Bird.

Lássuk, hogyan vélekednek tippmestereink az esélyekről.

Varin: Hogy melyik lesz a legjobb film, én azt már hetekkel ezelőtt eldöntöttem. Természetesen horrorfanatikus lévén nem is mondhatnék mást, mint a Get Outot! Viccet félretéve, bár tény, hogy Jordan Peele filmje egészen jól sikerült, nálam talán még az év legjobb 5 horrorfilmje közé sem került be, ahogyan Magyarország legnagyobb horroroldala, a Cinegore sem jegyzi az év legjobb három horrorja között. Ettől függetlenül hajrá, Get Out!

A reális esélyek viszont két irányba indultak el, ahogyan azt fentebb is említettük. Szerintem életem során egyébként először mondhatom el magamról, hogy az Oscar-gála előtt láttam a két topfavorit filmet, a választás pedig igen könnyű. A HÓEH egyszerűen szenzációs. A fanyar humor mellé a baromi jó karakterek és a megrázó történet, továbbá a karakterfejlődés ilyen szenzációs vászonra festése nálam szobrot ér. Noha fogadásomat már rég megkötöttem, az azért óvatosságra ad okot, hogy a legtöbb elemző és tippelő oldal inkább a The Shape of Watert favorizálja, de még a Lady Birdöt is többet láttam szerepelni a jóslatok között, mint az Óriásplakátot.

Cesc18: Varin kollégával ellentétben, én csak a Három óriásplakát Ebbing Határában című művet láttam, de egyet kell, hogy értsek, nagyszerű film, amely simán megérdemelné a szobrocskát. A korábbi díjátadók alapján azonban kétesélyes a harc, a The Shape of Water vitte a PGA és a Critics' Choice szobrokat, míg a HÓEH a BAFTA és nem utolsó sorban a Golden Globe befutója lett. Borzasztó nehéz ezek alapján okosnak lenni, a The Shape of Water inkább rendezésben és látványban erős, míg a HÓEH forgatókönyvben és színészeiben. Nálam 50-50, másik filmnek viszont nem osztanék lapot, még ha a Get Out valóban egy jól sikerült horror lett.

A maradék kiemelkedő kategóriákban többen nyugodtan írhatják a köszönő beszédjüket. A rendezőknél a DGA díj besöprése után óriási meglepetés lenne, ha nem Guillermo del Toro nyerne. Gary Oldman is tuti befutónak tűnik, miután letarolta a díjszezont (Golden Globe, BAFTA, SAG, Critics' Choise). Frances McDormand, Sam Rockwell és Allison Janney szobra is borítékolható. Annyira semmi nem utal a bukásukra, hogy nem is éri meg a többiekkel kísérletezgetni és meglepetést húzni...

Egyéb kategóriák

Oscar-beharangozó cikkünkben mindig külön részt szentelünk a legjobb hangvágás és a legjobb hangkeverés kategóriájának. Ez az a két díj, amelyről csak egy jó adag google-zás után tudjuk megmondani, hogy mi a különbség, de az tény, hogy az utóbbi tíz évben hatszor ugyanaz a film nyerte meg a díjat. Tavaly a La La Land 1.10-es oddsról bukott a hangkeverésnél, míg a hangvágásnál a Fegyvertelen katona helyett az Érkezés ért révbe. Idén viszont duplázás várható, a Dunkirk mindkét helyen 1.14-es szorzóval bír és furcsa bár, de a másik négy film is mindkét kategóriánál nem csak ugyanaz, de a szorzók között is alig van különbség. Mindezek fényében ez a két 1.14-es szorzó eléggé value-nak tűnik, ha mindkét kategóriánál ennyire van kimagasló esélyes, akkor az kéz a kézben ér majd révbe szerintünk.

Cesc18: Valóban általában a két díj kéz a kézben jár, de olyat is láttunk az elmúlt években, hogy egy a duplára erős jelölt elbukott. 2014-ben az American Sniper, míg 2012-ben a Skyfall csak a hangvágást tudta behúzni, hangkeverésben más lett a befutó. Főleg előbbi érdekes számunkra, hiszen most szintén egy háborús film a favorit. A Dunkirk szájából a The Shape of Water énekelheti ki a sajtot hangkeverésben, amely Alexandre Desplat "You'll Never Know" című zenéjével a legjobb eredeti filmzene komoly esélyese. A szavazók tehát várhatóan szeretni fogják és ez győzelmet hozhat a filmnek hangkeverésben is. 26-os oddson érdemes lehet ezzel bepróbálkozni, mert egyáltalán nem tűnik tutinak a Dunkirk duplázása, és az elmúlt évek alapján hangkeverésben bukhat el. 

Fotó: cinegore.net

A legjobb adaptált forgatókönyvnél mindenhol a Call Me by Your Name húzza be a szobrocskát 1.04-es oddsért, az eredeti forgatókönyvek között viszont nagy csata várható. A Get out és a Three Billboards kandidált, de a kritikusok inkább a horrorfilmnek adnák a díjat, mintsem a drámának. A Billboardsnál ugyanis minimum két Oscar már zsebben, míg a Get Outnak ez az egyetlen reális esélye a sikerre. A szakírók nagyon szeretik a Get Out forgatókönyvét, amely valóban ötletes végkifejlettel bír, miközben kellően őszintén mutatja be a 20. század közepére jellemző rasszizmust és előítéleteket. Mindezek fényében szerintem (Varin) jó befektetésnek tűnik, ha megszavazzuk a Get Out Oscarját 2.10-szeres pénzért.

Cesc18: A legjobb film mellett a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriája is rettentően nyitott. A Lady Birdöt és a The Shape of Watert én kivenném az egyenletből, ugyanis a korábbi díjátadókon a Get Out és a HÓEH voltak a befutók. Meglátjuk utóbbit mennyire szeretik, ha elviszik a legjobb filmet, akkor a forgatókönyvért megkaphatják a szobrot. Meglátjuk. 


Szintén érdekes lehet a legjobb vizuális effekt kategóriája, amely szintén kétszereplős viadalnak ígérkezik. A Szárnyas Fejvadász 2049 és a Majmok bolygója: Háború című film közül underdogként is bőségesen van esélye utóbbi darabnak. Több kritikus ugyanis arra hívta fel a figyelmet, hogy ebben a kategóriában az elmúlt években inkább a különleges jelmezeken és megjelenésen volt a hangsúly, mintsem a monumentális látványterveken. A Majmok bolygója esetében pedig Andy Serkist sokan követelik a pódiumra Cézár megformálásáért, ráadásul mellette szól, hogy kétszer már hiába jelölték a trilógiában Oscarra, elbukott. Ezúttal viszont révbe érhet, méghozzá 2.25-szörös szorzóért.

Cesc18: Érdekes kategória. A Majmok bolygója nyert a VES-en (Visual Effects Society), ami nyilván jó előjel a filmnek, ugyanakkor úgy tűnik, hogy az Akadémia annyira nem csípi ezt a trilógiát, hiszen a korábbi két rész is jelölve volt, de mindkétszer lemaradt a szobrocskáról, miközben a VES-en befutó volt. Szóval bármennyire is erős kandidált, a Szárnyas Fejvadász 2049 a favorit, főleg a BAFTA díj után. Az elmúlt 10 évben ugyanis ebben a kategóriába a BAFTA és az Oscar választottja nyolc alkalommal megegyezett. 

Fotó: Den of Geek

Ami a magyar esélyeket illeti, sajnos Enyedi Ildikó Testről és Lélekről című filmje nincs a favoritok között, olyannyira, hogy mindenhol az utolsó helyre teszik. Ezzel persze semmi gond sincs, az is gyönyörű dolog, hogy bejutott idén az öt legjobb külföldi film közé. A favorit a chilei Fantastic Woman, de érdemes lehet megfontolni 11-szeres szorzóért a The Insultot is. A libanoni mű ugyanis mindent tartogat, amelyet az Akadémia imádhat: egy kis bevándorlás, egy kis vallási háború, egy kis politika, ráadásul be is tiltották a darabot Libanonban, szóval még a megfelelő reklámot is megkapta, hogy sikeres legyen.

Nem foglalkoztunk ugyan a legjobb eredeti betétdal kategóriájával részletesen, de ezt megtette helyettünk Baseballfan nevű olvasónk a fórumban, ahol egy igen bőséges elemzéssel alátámasztott 2.50-szeres szorzót bocsátott az érdeklődők rendelkezésére.

További tippeket az Oscar-gálára a Logibet oldalán találhatsz, ahol továbbra is minden tippmester minden tizedik tippje ingyenes.

A nagy párharc
Cesc18 Kategória Varin
Three Billboards... Legjobb film Three Billboards...
Gary Oldman Legjobb színész Gary Oldman
Frances McDormand Legjobb színésznő Frances McDormand
Sam Rockwell Legjobb férfi mellékszereplő Sam Rockwell
Allison Janney Legjobb női mellékszereplő Allison Janney
Guillermo del Toro Legjobb rendező Guillermo del Toro
Call Me by Your Name Legjobb adaptált forgatókönyv Call Me by Your Name
Three Billboards... Legjobb eredeti forgatókönyv Get Out
A Fantasic Woman Legjobb idegennyelvű film The Insult
Coco Legjobb animációs film Coco
Faces Places Legjobb dokumentum film Faces Places
Blade Runner 2049 Legjobb operatőr Blade Runner 2049
Dunkirk Legjobb vágás Dunkirk
The Shape of Water Legjobb látványtervezés The Shape of Water
Blade Runner 2049 Legjobb vizuális effektek War for the Planet of the Apes
Phantom Thread Legjobb jelmeztervezés Phantom Thread
Darkest Hour Legjobb smink és frizura Darkest Hour
Dunkirk Legjobb hangvágás Dunkirk
The Shape of Water Legjobb hangkeverés Dunkirk
The Shape of Water Legjobb eredeti filmzene The Shape of Water
Remember Me (Coco) Legjobb eredeti dal This Is Me (The Greatest Showman)
Dear Basketball Legjobb animációs rövidfilm Dear Basketball
DeKalb Elementary Legjobb élőszereplős rövidfilm DeKalb Elementary
Heroin(e) Legjobb dokumentum rövidfilm Heroin(e)