Vélemény

Wawrinka jelenti a legnagyobb fenyegetést Nadal 10. Garros-címére

A bukmékerek szerint Novak Djokovics, Andy Murray és Dominic Thiem is esélyesebb Stan Wawrinkánál Párizsban, ám a svájci klasszis a Grand Slam-tornákon életveszélyes, a topfavorit Rafa Nadal is tőle félhet a leginkább.

Meglehetősen csendes tavaszt futott a Roland Garros 2015-ös bajnoka, de, ha keményebben akarnék fogalmazni, akkor azt is írhatnám, hogy pocsék hetek állnak Stan Wawrinka mögött. Monte-Carlóban, Madridban és Rómában ugyanis mindössze két mérkőzést nyert, ami világranglista-harmadikként finoman szólva sem túl acélos teljesítmény...

Ugyanakkor a major aspiránsok közül egyértelműen Wawrinka az a játékos, aki esetében nem kell túl sokat foglalkozni a felvezető tornákon elért eredményeivel, a Grand Slam-tornákon ugyanis rendre a jobbik teniszét veszi elő.

Az elmúlt években az egyik legstabilabb teniszezővé nőtte ki magát a major viadalokon, az elmúlt 14 GS-versenyén háromszor diadalmaskodott, ötször elő- háromszor pedig negyeddöntőzött.

A 2013-as US Open-elődöntője óta csupán egyszer betlizett, a 2014-es Roland Garros első körében, amikor Guillermo Garcia-Lopeztől négy szettben kikapott. De 14 GS-en egy ilyen botlás bőven belefér...

Némelyik topjátékos, akkor teniszezik a legjobban, amikor a leginkább szükség van rá, vagyis a Grand Slameken. Nem lennék meglepve, ha Wawrinka vagy Murray igazán magas szinten játszana Párizsban - mondta Djokovics.

Az egykori világelső szerb klasszis tudna mesélni arról, milyen a GS-re feltámadt Wawrinkával játszani...A 2015-ös Garros- és a 2016-os US Open-finálét is a svájci ellen bukta el, Stan mindkét esetben ihletett formában ütögetett. Djokovicsnak különösen előbbi elvesztése volt fájó, hiszen így abban az évben sem jött össze neki a karrier Slam - tavaly aztán bepótolta.

Wawrinka tehát nagy mestere a formaidőzítésnek, bár a köztes tornákon sem mindig az ütéseivel van probléma, sokkal inkább a koncentrációjával. Egy GS-en sokkal nagyobb százalékban üti pontosan a labdákat, azt pedig már számtalanszor bebizonyította, ha topformában van, akkor világklasszis teniszre képes. 

Stan az elmúlt hetek gyengébb teljesítményével elérte, hogy ne róla beszéljenek a legtöbbet, radar alatt így ismét nagyot alkothat. 

A bukmékerek oddsai alapján Djokovics, Andy Murray és Dominic Thiem a 10. Garros-címére hajtó Rafa Nadal legnagyobb kihívói, ám véleményem szerint Wawrinka sokkal komolyabb fenyegetést jelent. 

Hiába Djokovics feltámadása, Thiem sziporkázása és várhatóan Murray feljavulása, a svájcinak van olyan tenisze, ami még a topformában ütögető mallorcai salakkirályt is zavarba hozhatja.

Nadal győzelmében nagy value már nincsen, arra jóval korábban kellett lecsapni, Wawrinkára viszont csábító a 14.25-szörös pénz. Ugye vele kapcsolatban azt sem szabad elfelejteni, hogy 100%-os a mérlege a GS-döntőkben, illetve harmadik kiemeltként csak az elődöntőben találkozhat a Nadal, Djokovics, Murray trió egyikével, ha szerencséje van, akkor a brit ágára kerül. 

Ki lesz a Roland Garros 2017-es bajnoka?

   
Rafael Nadal 1.85
Novak Djokovics 4.30
Andy Murray 10.50
Dominic Thiem 12.50
Stan Wawrinka 14.25
Alexander Zverev 17.00