Wimbledon

5 játékos, aki komoly veszélyt jelenthet Djokovicsra

  • mr.blonde

Hétfőn elrajtol az év harmadik Grand Slam-versenye, Wimbledonban pedig mindenki arra kíváncsi, vajon Novak Djokovics megtudja-e védeni a címét és felzárkózik-e Rafa Nadal mögé az örökranglistán.

Novak Djokovics sorozatban negyedik wimbledoni címét szerezheti meg idén // depositphotos

Szokatlan wimbledoni tornát rendeznek idén az All England Clubban, hiszen az ATP és a wimbledoni torna szervezői között komoly nézeteltérés támadt, így az idei versenyen sem a nőknél, sem pedig a férfiaknál nem osztanak majd pontokat a versenyzőknek. Ezt a döntést az ATP azért hozta meg, mert Wimbledon kizárta az idei tornáról az orosz illetve fehérorosz játékosokat, azonban ez a válaszlépés finoman szólva is megosztó intézkedésnek tűnik, hiszen több játékost is nagyon súlyos hátrányként érhet a pont nélküliség.

A címvédő Novak Djokovics például így 2000 pontot fog bukni a ranglistán, de pórul jár majd Fucsovics Márton is, aki tavaly ugye a legjobb nyolcig menetelt, amiért kapott 360 ranglista pontot is, mivel azonban idén nem lesz lehetősége megvédeni ezeket a pontokat, a wimbledoni verseny után Marci ki fog csúszni a TOP100-ból a ranglistán...

A 1973 óta először fordul elő az is, hogy a férfiak mezőnyében hiányozzon az aktuális világranglista első két helyezettje: Daniil Medvedev eltiltás, Alexander Zverev pedig sérülés miatt hagyja ki a füves Grand Slamet. 

TOP16 kiemelt Wimbledon 2022 
1 Djokovics 9 Norrie
2 Nadal 10 Sinner
3 Ruud 11 Fritz
4 Tstitsipas 12 Schwartzmann
5 Alcaraz 13 Shapovalov
6 Auger-Aliassime 14 Cilic
7 Hurkacz 15 Opelka
8 Berretini 16 Cerrano Busta

A wimbledoni szervezők a hét elején már nyilvánosságra hozták viszont a kiemelési listát, és bár Londonban hagyományosan szeretik saját belátásuk szerint megalkotni a kiemelteket, ezúttal komoly meglepetést nem lehetett felfedezni, bár az, hogy a tavalyi finalista és idei Queens-i győztes Matteo Berretini csak a nyolcadik kiemelt, az azért meglepetésnek számít.

Az első helyen a hatszoros bajnok Novak Djokovics nevét találjuk, a második kiemelt pedig az idén már két GS-t is behúzó Rafa Nada lesz, utánuk az idei Roland Garros finalista Casper Ruud és Stef Tsistipas következik. 

Az ötödik kiemelést kapta meg a füvön még teljesen zöld fülű Carlos Alcaraz, ami szintén elég érthetetlen döntésnek látszik. A hatodik a kanadai Felix Auger-Aliassime, a hetedik a tavalyi elődöntős, hétvégén Halléban bajnoki címet szerző Hubert Hurkacz lett. 

A második nyolcasból Marin Cilic és Denis Shapovalov nevét érdemes kiemelni, hiszen mindketten nagyon jók a füves borításon, Cilic 2017-ben egészen a döntőig menetelt itt, Shapovalov pedig elődöntőzhetett tavaly Djokovics ellen. 

{"headTitle":"Wimbledon 2022 ","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Novak Djokovics ","odds":"1.80","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"}]}

Ők lehetnek Djokovics legveszélyesebb kihívói 

A fogadóirodák szorzói is tökéletes visszaadják, hogy mekkora esélyesnek is számít Wimbledonban Novak Djokovics. A szerb klasszis az elmúlt három wimbledoni tornát megnyerte, méghozzá nagyon magabiztosan, így a szakma arra számít, hogy bő két hét múlva Djokovics is átlépi a 20-as határt a GS-címek számát illetően. 

{"headTitle":"Speciális fogadás ","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Novak Djokovics nyer Grand Slam-tornát 2022-ben - NEM ","odds":"2.74","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"449"}]}

Ugyanakkor a füves borítás talán a legspeciálisabb borítás az összes közül, így ha van verseny, ahol nem lehet biztosra menni, akkor az Wimbledon. Válogatásunkban azokat a játékosokat próbáltuk megnevezni, akik a legkomolyabb kihívói lehetnek Djokovicsnak és van esélyük arra, hogy letaszítsák trónjáról London jelenlegi királyát. 

 

1. Rafa Nadal 

Természetesen a sort Rafael Nadal nevével kell kezdenünk, hiszen a mallorcai klasszis egészen fantasztikus évet mondhat magáénak. Rafa úgy tudta megnyerni az idei év első két Grand Slam-tornáját, hogy tavaly ősszel komoly műtéten esett át és akkor még az sem volt biztos, hogy tudja folytatni a pályafutását. Ausztráliába úgy utazott el, hogy semmiféle elvárása nem lehetett magával szemben, ehhez képest az AO-döntőjében minden idők egyik legnagyobb fordítását bemutatva ötórás csatában 0-2-ről megverte a US Open-bajnok Daniil Medvedevet. Nadal aztán Indian Wellsben is parádézott, de az elődöntő alatt eltört a bordája, ami miatt másfél hónap kényszerpihenőre vonult, majd a salakos szezon felkészülése során kiújult makacs lábfejsérülése is, így sokan egy forintot nem adtak volna arra, hogy Párizsban ő lehet majd a győztes. Rafa azonban bebizonyította, hogy nincs nála nagyobb küzdő a teniszben, többek között Djokovicsot és összesen három TOP10-es játékost is legyőzve megszerezte 14. Roland Garros-címét is, összességében pedig 22-re emelte a GS-címek számát. 

Nadal 36 évesen újra a csúcson, karrierje során még soha nem fordult elő, hogy az év első két GS-versenyét is megnyerte

Nadal Párizsban fájdalomcsillapítokkal játszott, így attól tette függővé indulását Wimbledonban, hogy sikerül-e - legalább ideiglenesen - megoldást találni a problémájára. A jó hír az, hogy sikerült, így kéthetes felkészüléssel a háta mögött vág neki Londonnak. 

Nadal kétszeres Wimbledon-győztes és van három elbukott döntője is itt, vagyis bármennyire is salakspecialistának gondoljuk, semmi problémája nincs a füves borítással. A hálójátékát sokan alábecsülik, pedig egészen kiváló, a nyesett fonákja ezen a borításon is remekül funkcionál, a tenyeres pörgetései füvön is gyilkosak, a gyors felület miatt pedig a szervája is fel tud értékelődni. 

Nadal utoljára 2019-ben játszott Wimbledonban, akkor egészen az elődöntőig jutott, ahol négy játszmában kikapott Roger Federertől, 2018-ban szintén az elődöntő volt a végállomás, akkor egy ötszettes döntő szett 10-8-as meccsen Djokovics múlta felül a spanyolt. 

Nadallal tehát számolni kell, mert tud füvön játszani, ráadásul most körbelengi egy olyan mitikus aura is, ami már-már legyőzhetetlenséget kölcsönöz neki. Ha Nadal egészséges lesz és kap egy szerencsés sorsolást, akkor még Novak Djokovicsra is komoly veszélyt jelenthet, mi pedig leginkább azért szurkolunk, hogy a döntőben megnézhessük a 60. Nadal-Djokovics összecsapást! 


Profitálj a legjobb tenisztippekből Wimbledon alatt! Olvasd el, mit kell tudni a Logibet speciális teniszcsomagjáról és kaszálj a teniszguru tipsterekkel!




2. Matteo Berrettini 

Ha nem lenne Novak Djokovics, akkor Matteo Berrettinit nevezhetnénk a mezőny legjobb füves pályás játékosának. Az olasz tavaly Wimbledonban egészen a döntőig jutott, de ott négy szettben alulmaradt a szerb címvédővel szemben. Berrettini az Australian Open után több hónapot kihagyott sérülés miatt, azonban visszatérése után egyből  nyerni tudott Stuttgartban, majd múlt héten Queen's-ben is. Ő az open era negyedik olyan játékosa, aki sorozatban három füves versenyen is döntőzni tudott, korábban erre csak Federer, Murray és Djokovics volt képes. 

 

 

Berrettininek a szervája a legnagyobb fegyvere, ami füvön különösen jól operál, van egy nagy és pontos tenyerese is, azonban fonákja csupán erősen közepes. Ez egy Djokovics-szintű ellenfél ellen nem tud beleférni, ezt láthattuk tavaly is, amikor a szerb taktikusan játszva kihasználta az olasz gyenge pontját. Berrettini ugyanakkor rutinosabb, mint tavaly volt, saját bevallása szerint egy éve a döntő előtt egy percet sem tudott aludni, a pályán pedig nagyon izgult, de úgy érzi, hogy idén közelebb tud kerülni Djokovicshoz. Az olasz 'Kalapácsot' a bukik a második legnagyobb favoritnak gondolják Djokovics után, de a kiemelés alapján bőven benne van a pakliban, már a nyolc között összejöhet a tavalyi finálé visszavágója. 

{"headTitle":"Wimbledon 2022 ","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Matteo Berrettini ","odds":"7.60","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"449"}]}

 


3. Hubert Hurkacz 

A lengyel Hurkacz tavaly éppen Wimbledonban robbant be igazán az elitbe, miután a negyeddöntőben lemosta a pályáról Roger Federert. Az elődöntőben Berrettini jelentette számára a végállomást, de emlékezhetünk rá, hogy azon a meccsen mélyen a tudása alatt teniszezett, kvázi elizgulta élete meccsét. 

Hurkacz játéka fűre tökéletes, hatalmas szerváival és erős és tiszta tenyereseivel adogatóként nagyon magabiztos, de fonák oldalról sem annyira ügyetlen, mint Berrettini. Hurkacz a felvezető versenyeken fokozatosan jött bele a játékba: Stuttgartban még az első körben kiesett Fucsoviccsal szemben, viszont Halléban nyerni tudott, legyőzve olyan füves pályás spílereket, mint Felix Auger-Aliassime, Nick Kyrgios vagy a világelső Daniil Medvedev. A lengyelnek is elkéne majd egy jó sorsolás, hetedik kiemeltként erre van is esélye, és akárcsak Berrettininél, nála is érvényes az a tézis, hogy idén már jóval nagyobb rutinnal léphet ki az All England Club gyepére, mint tette azt tavaly. 

{"headTitle":"Wimbledon 2022 ","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Hubert Hurkacz ","odds":"17.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"}]}


4. Nick Kyrgios 

A teniszvilág ügyeletes rosszfiúja továbbra sem képes profi sportolóhoz méltóan viselkedni a pályán, de ettől még nagyon komoly játékerőt képvisel ezen a borításon. Az ausztrálok fenegyereke Stuttgartban és Halléban is az elődöntőig menetelt, jelenleg pedig Mallorcán tartja a főpróbát, ahol komoly esélye van a tornagyőzelemre is. 

Kyrgios adogatóként szinte sebezhetetlennek tűnik füves pályán, legyen akárki a háló másik oldalán, ez pedig komoly fegyvertényt jelent a szempontjából. 

A favoritok számára kifejezetten aggasztó az is, hogy Kyrgios nincs ott a kiemeltek között, vagyis nem kiemeltként már a verseny 1.-2. fordulójában útjába akadhat egy-két esélyes játékosnak. 

Kyrgios nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy a világ öt legjobb füves pályás játékosa közé sorolja magát, amivel nehéz is lenne vitatkozni, ugyanakkor egy ilyen kéthetes, három nyert szettre menő major tornán továbbra sem látjuk benne a végső győzelemhez szükséges potenciált. Ettől persze még túlélheti az első hetet, egy-egy nagy rangadóra pedig nagyon felszívhatja magát, így sem Djokovics, sem Nadal nem lehet nyugodt abban az esetben, ha Kyrgios ellen kell majd pályára lépniük. 

{"headTitle":"Wimbledon 2022 ","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Nick Kyrgios ","odds":"19.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"}]}


5. Felix Auger-Aliassime 

A 21 éves kanadai évről évre egyre jobb eredményeket ér el a touron, nem véletlen, hogy a 'next gen' egyik vezéralakjának tartja őt a szakma. Komoly előrelépést ért el az elmúlt másfél évben a Grand Slam-tornákon is, a US Openen elődöntőzött, Ausztráliában a negyeddöntőig jutott, a Roland Garroson öt szettben maradt alul Nadallal szemben, és tavaly itt,  Wimbledonban is negyeddöntőig jutott, ahol jó barátja, Berrettini búcsúztatta őt négy játszmában. 

{"headTitle":"Wimbledon 2022 ","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Felix Auger-Aliassime","odds":"12.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"}]}

Felix testalkata és játéka tökéletesen passzol a füves borításhoz, nagy szerváival, hatékony hálójátékával és atletikus mozgásával sokan az egyik titkos esélyesnek vélik őt. Hatodik kiemeltként várhatja a tornát, ami akár azt is jelentheti, hogy az elődöntőig elkerülheti a legnagyobb favoritokat (Djokovics, Nadal, Berrettini), ott pedig már bármi előfordulhat. FAA már Párizsban is Toni Nadallal készült fel, a rutinos spanyol tréner pedig elsősorban azt a mentális pluszt adhatja meg a kanadainak, ami eddig hiányzott a játékából. 


Szerinted ki nyeri Wimbledont 2022-ben?x;