Tenisz

Eljött az új korszak? Friss szorzók a Roland Garrosra!

A 19. születésnapját a múlt héten betöltő Carlos Alcaraz Madridban legyőzte Rafa Nadalt és Novak Djokovicsot is, az idei évben már a negyedik tornáját nyerte, és most már kimondva is a Roland Garros megnyerése lebeg a szemei előtt.

A madridi ATP 1000-es versenyen is folytatta a rekordhalmozást a spanyolok ifjú titánja, Carlos Alcaraz Miami után Madridban is Masterst tudott nyerni, beékelve közé még egy barcelonai 500-as tornagyőzelmet is. 

A világranglistát a héten már a 6. helyen kezdő Alcaraz a vasárnapi fináléban a világranglista-3. Alexander Zverevet 62 percet intézte el, de az igazán nagy durranás az volt a részéről, hogy pénteken és szombaton egyaránt három szettben legyőzte Rafa Nadalt, majd Novak Djokovicsot. 

Ez utóbbi tényező egészen páratlannak mondható - utoljára David Nalbandiannak 2007-ben sikerült ugyanez - Alcaraz viszont még tinédzserként tudta véghezvinni mindezt, ami után nem csoda, hogy mindenki a tenisz új korszakáról és új szupersztárjáról beszél.

Fiatal kora ellenére Alcaraz játéka egészen érettnek mondható, technikailag tényleg csak a legnagyobbakéhoz hasonlítható, fizikailag pedig korából is adódóan szinte megtörhetetlen. 

A világ legjobb játékosa? 

A vasárnapi madridi döntőt követően Sascha Zverez azt mondta, jelenleg Alcaraz a világ legjobb játékosa, a tenisz új szupersztárja. Kétségtelen, hogy a spanyol eredményei önmagukért beszélnek, 2022-ben négy tornán jutott el a döntőig és mind a négyet meg is nyerte, 28 győzelmet pedig senki nem aratott ebben az évben a Touron. 

Ő minden idők legfiatalabb 500-as győztese, nála fiatalabb korában csak Nadal tudott 1000-es versenyt nyerni, 19 évesen pedig 17 éve nem győzte le senki az aktuális világelsőt, akkor egy bizonyos Rafa Nadal tudta megverni Roger Federert. 

Alcaraz rekordjai 2022-ből
  • Ő első játékos, aki Nadalt és Djokovicsot is meg tudta verni ugyanazon a salakos tornán
  • Ő a legfiatalabb játékos, aki elmondhatja magáról, hogy Nadalt és Djokovicsot is legyőzte már legalább egyszer. Összesen 11 olyan játékos van, aki elmondhatja magáról, hogy egy versenyen le tudta győzni a két klasszist, de csak öten vannak, akik két egymást követő napon tették meg mindezt. 
  • Alcaraz immáron sorozatban hét győztes mérkőzést számlál TOP10-es játékosok ellen
  • Vasárnapi győzelmével Alcaraz vezeti az ATP Tourt (éves ranglista), négy tornagyőzelmet egyetlen játékos sem mondhat idén magáénak

 

Ezek a rekordok és eredmények jogosan emelik Alcarazt most a mezőny fölé, ezzel párhuzamosan pedig egyre inkább tartanak tőle a riválisok is. 

Az nem kérdés, hogy a (közel)jövőben Alcarazról szól majd a férfi tenisz, a valódi kérdés inkább az, hogy mikor tesz pontot a Nagy Hármas uralkodásának végére. 

 

Sokan úgy vélik, hogy már ez a madridi torna is fordulópont lehet, és Djokovics legyőzése olyan hatással lesz a teniszre, mint annak idején Roger Federer 2001-es wimbledoni győzelme volt Pete Sampras felett. 

A Roland Garrost is behúzza? 

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Nadal egy sérülésből visszatérve, fizikailag még messze nem a legjobb passzban kapott ki Alcaraztól, és igaz lehet ez valamennyire Novak Djokovicsra is, bár a szerb előrébb tart a felkészülésben Nadalnál, hiszen Belgrádban már játszott egy döntőt is.

 

Nadal és Djokovics is a Roland Garrosra készíti fel magát, márpedig ha vannak játékosok a mezőnyben, akik ismerik a saját testüket és tudják, hogyan kell összerakni a dolgokat egy Grand Slam-verseny előtt, akkor azok ők ketten. 41 GS-címet nem véletlen fúj össze a szél, így azért Alcaraznak Párizsban három nyertes szettre menő csatákban nehezebb dolga lehet a két nagyágyú ellen. 

Ugyanakkor a fiatal spanyol önbizalmát látva nem lehet kérdés, hogy úgy vág neki a Roland Garrosnak, hogy megszerezze élete első GS-címét és erről madridi győzelme után már nyíltan beszélt is a kameráknak. 

A héten Rómában rendeznek egy újabb 1000-es salakos versenyt, ahol Medvegyeven kívül minden topjátékos ütőt ragad, így természetesen Djokovics és Nadal is. Alcaraz viszont visszalépett, ami indokoltnak tűnik, hiszen a Nadal elleni meccsen egy kisebb bokasérülést is összeszedett.

A Roland Garros május 22-én kezdődik, a Madridban történtek után pedig a fogadóirodák ismét átírták az esélyeket. A topfavorit továbbra is a 13-szoros győztes Rafa Nadal, de immáron nem Djokovicsot előzi az oddsrangsorban, hanem Alcarazt, akire kereken 3-as szorzóval lehet fogadni Párizsban.

Tavaly az US Open végével egy cikkünkben megírtuk, hogyan adják a végső győztes szorzókat a fogadóirodák a 2022-es Grand Slam-tornákra. Carlos Alcaraz párizsi sikere akkoriban 21-szeres szorzót fizetett....

{"headTitle":"Roland Garros 2022 - Végső győztes ","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"2022-05-22 00:00","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Rafael Nadal ","odds":"2.75","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"145"},{"eventTitle":"Carlos Alcaraz ","odds":"3.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Novak Djokovics ","odds":"4.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"145"},{"eventTitle":"Stefanos Tsitsipas ","odds":"7.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"145"},{"eventTitle":"Nem Alcaraz nyeri a Roland Garrost ","odds":"1.39","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"449"},{"eventTitle":"Djokovics döntőt játszik a Roland Garroson ","odds":"2.66","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"449"}]}
Szerinted ki nyeri a Roland Garrost 2022-ben?x;