EURO 2016

Ki a jövő évi Eb legnagyobb esélyese?

Szubjektív power ranking a jövő évi Eb előtt? Szerinted hány csapat ellen lenne esélye a mieinknek?

Bár még nem teljes a torna mezőnye, az már most elég jól látszik, mely csapatok lehetnek a jövő évi franciaországi Európa-bajnokság legnagyobb esélyesei. A mesterségesen felhígított mezőny ugyan minden bizonnyal okoz pár meglepetést - például jó néhány érdektelen, így a nagyobb csapatok által is magasról letojt meccset a csoportkörben -, de így a selejtezők vége felé talán már érdemes megnézni, hogy áll az erősorrend, azaz divatos nevén a power ranking.

1. Németország

Ugyan a selejtezők alatt sokszor döcögött a játék, így is Joachim Löw készülhet a legjobb keret élén a jövő évi kontinensviadalra. Ugyan okozhat némi gondot a 2014-es csapat néhány sztárjának hiánya, és sok esetben formahanyatlás is nehezíti a kapitány dolgát, papíron még mindig a Nationalelf a válogatott futball mércéje. Néhány fullbacket mondjuk jó lenne találniuk - a kölni Hector például ígéretes, és a dortmundi Schmelzer is megérne egy próbát talán -, de az Özil, Reus, Kroos, Götze, Müller tengelyre épülő csapat így is a top három favorit között várja az Eb-t.

Legerősebb kezdőcsapat: Neuer - Can, Hummels, Boateng, Hector - Kroos, Gündogan - Draxler, Özil, Götze - Müller

2. Spanyolország

A borzalmas vb-égés ellenére kevesen vitatják, hogy a spanyolok Európa legjobb csapatai közé tartoznak, sőt, ha a merítés mélységét nézzük, az is lehet, hogy még a német válogatottnál is jobban állnak. Ennek ellenére váratlan vereség az Eb-selejtezők alatt is becsúszott (vs. Szlovákia), és a meccsek alapján úgy tűnik, Del Bosque is nehezebben engedi el a labdatartásra épülő védekezési szisztémát, mint ahogyan az indokolható lenne. Ettől függetlenül egy motivált, jó formában lévő spanyol csapat ellen egyetlen európai válogatott sem mehet majd biztosra Franciaországban.

Legerősebb kezdőcsapat: De Gea - Azpilicueta, Piqué, Ramos, Alba - Koke, Busquets, Iniesta - Isco, Morata, Silva

3. Franciaország

Bár barátságos meccsekből nehéz következtetéseket levonni, a kerete alapján Franciaország jelenleg egyértelműen a harmadik legerősebb válogatottnak tűnik a kontinensen. Az elmúlt években rendre kitörő csapaton belüli balhék egyelőre elmaradtak, de hosszú még az idő az Eb-ig, ki tudja, lehet, hogy akad még néhány csontváz a szekrényekben. Ha viszont a várható kezdőket nézzük, nem is kérdés, hogy a gallok is esélyesei a kontinensviadalnak.

Legerősebb kezdőcsapat: Lloris - Sagna, Varane, Sakho, Digne - Schneiderlin, Matuidi, Cabaye - Griezmann, Benzema, Martial

4. Olaszország

Szokás szerint nem vették túl komolyan a selejtezőket, de ha a keretben lévő lehetőségeket nézzük, bőven nem néz ki rosszul a Squadra Azzurra. Ráadásul Conte személyében kiváló edző ül a padon is, egy kieséses meccsen simán elkaphatják bármelyik eléjük sorolt válogatottat. A végső győzelmük mondjuk meglepetés lenne, de nem is ördögtől való a gondolat.

Legerősebb kezdő: Buffon - Darmian, Bonucci, Chellini, Santon - Verratti, Parolo, Marchisio - Candreva, Pellé, Éder

5. Anglia

Száz százalékos mérleggel, mindössze három gólt kapva masíroztak ki az Eb-re, és bár nem volt nehéz csoportjuk, ez azért mindenhonnan nézve megsüvegelendő teljesítmény. Világsztárjuk nincs, tán klasszisuk sem, de ez a mostani angol csapat pont attól nagyon jó, hogy minden posztra akad 2-3 hasonló képességű játékosa. Ha Rooney-t is el tudnák felejteni a kezdőcsapattal kapcsolatosan (nem fogják, nyugi), akkor még egy szinttel erősebbek is lehetnének.

Legerősebb kezdő: Hart - Clyne, Smalling, Jagielka, Shaw - Carrick, Milner - Sterling, Rooney, Walcott - Sturridge

6. Portugália

Évek óta ez a legígéretesebb portugál válogatott, főleg, hogy most már Bento kapitány sem jelent kiegyensúlyozhatatlan nehezéket a kisadon. Az utánpótlásból rohamtempóban jönnek fel a nagyobbnál nagyobb tehetségek, és bár igazi gólvágó centerük továbbra sincsen, ha Ronaldo végre be tudja váltani a hozzá fűzött reményeket a válogatottban is, akkor simán a legjobb négy közé masírozhatnak Franciaországban.

Legerősebb kezdő: Patrício - Vieirinha, Pepe, Alves, Eliseu - Moutinho, Perreira - Nani, Danny, B. Silva - Ronaldo

7. Belgium

A keretük bombaerős, de Marc Wilmots személyében nem túl acélos szövetségi kapitány ül a kispadjukon, ez pedig a topcsapatok ellen már könnyen visszaüthet. A két évvel ezelőtti vb-n és a mostani selejtezőkön sem játszottak igazán jól, pedig ebben a csapatban bőven lenne potenciál. Könnyen senki nem fogja megverni őket, de attól, hogy esélyesként kezeljük őket, még messza vannak.

Legerősebb kezdőcsapat: Courtois - Alderweireld, Lombaerts, Verthongen, Lukaku - Nainggolan, Mertens, Witsel - De Bruyne, Benteke, Hazard

8. Ausztria

Nagyon bejött a fociforradalom és a bevándorlás, Ausztria bombaformában tolta végig a selejtezőket, simán jutottak ki az Eb-re. Topligás játékosok, taktikailag is szemrevaló csapat, jó edző, minden adott ahhoz, hogy a 2008-as hazai égés után most az Eb meglepetés-válogatottja legyen belőlük.

Legerősebb kezdő: Almer - Klein, Prödl, Dragovic, Fuchs - Baumgartlinger, Alaba - Harnik, Junuzovic, Arnautovic - Janko

9. Horvátország

Még nem jutottak ki, de legyünk őszintés, bombameglepetés lenne, ha le tudnának csúszni egy 24 csapatos Eb-ről. Niko Kovac feláldozása jó döntés volt, Ante Caciccsal a padon jóval több fog kijönni ebből az egyébként nagyon ígéretes csapatból.

Legerősebb kezdő: Subasic - Srna, Vida, Corluka, Pivaric - Modric, Kovacic - Perisic, Rakitic, Pjaca - Mandzukic

10. Oroszország

Náluk is egy kapitányváltás kellett ahhoz, hogy igazán jól kezdjenek játszani, de a Capello helyére ültetett Leonyid Szluckij minden kirakóst a helyére illesztett. A keret ígéretes, egy jól játszó orosz csapat pedig minden ellenfélnek kellemetlen kaland lehet, nem is kérdés, hogy a top 10-ben a helyük.

Legerősebb kezdő: Akinfejev - Kuzmin, Ignasevics, Berezuckij, Kombarov - Gyeniszov, Dzagojev - Kokorin, Sirokov, Satov - Dzjuba

Melyik csapat nyeri az Eb-t?
Németország 4.33
Franciaország 4.50
Spanyolország 7.50
Belgium 10.00
Anglia 11.00
Olaszország 15.00
Portugália 21.00
...  
Magyarország 501.00