Nemzetközi foci

Délen klasszikus derbivel rajtolnak

  • hatharom.com

Az ínséges nyári időknek lassan vége, amit mi sem bizonyít jobban, hogy szép lassan elrajtolnak a 2015/2016-os szezon mérkőzései is. Szomszédaink közül Horvátországban a hétvégén rendezik az első fordulót - mindjárt a legnagyobb rangadóval - mi pedig ennek apropójából ajánlunk Nektek egy-két tippet.

A horvát 1. HNL az elmúlt években meglehetősen egysíkúra sikeredett, hiszen az ország első számú csapatának számító Dinamo Zagreb zsinórban 10. (!) bajnoki címét zsebelte be tavasszal. A fővárosi alakulat abszolút egyeduralkodónak számít Horvátországban, ám az utóbbi időben a nemzetközi porondon nem sikerült maradandót alkotnia. Ezzel együtt az újabb Dinamo bajnoki címre komoly esély mutatkozik, hiszen a játékoskeretet tekintve továbbra is messze kimagaslik a zágrábi klub a többi közül.

A Dinamo az első fordulóban egy klasszikus rangadóval indít, hiszen hazai pályán a másik emblematikus csapatot, a Hajduk Splitet fogadja. A Hajduk jelene meg sem közelíti a múltját, a bronzérem ellenére sem említhető egy lapon a Dinamo-Rijeka párossal, ami miatt a klub szerényebb anyagi lehetőségei okolhatóak. A splitiek számára az idei szezonban a felzárkózás lehet a cél, aminek érdekében néhány jó igazolást már végre is hajtottak.

[1986245] 2015-07-12 19:00:00 Dinamo Zagreb - Hajduk Splitx;

A vasárnapi mérkőzésnek tehát egyértelműen a Dinamo az esélyese. A fővárosiak szeretnék jól indítani a szezont, a szurkolók pedig bármit megadnának, hogy az ősi rivális ellen győztes legyen a nyitány. Mivel ebben a párosításban a Hajduk Split 2008 óta nem tudott nyerni, ezért nem valószínű, hogy ez a széria most szakadna meg, vagyis Mi újra a Dinamo Zagreb győzelmére fogadunk 1.50-es szorzón.

A tavalyi EL-selejtezőben a Fradit simán kiejtő Rijeka ugyan a télen klubrekordot jelentő összegért eladta legjobbját, Andrej Kramaricot a Premier League-ben szereplő Leicesternek, a fiumei alakulat nem veszített erejéből és az idei szezonban is megpróbálja letaszítani trónjáról a Dinamót. Az olasz olajmágnás és üzletember, Gabriele Volpi 2012-es szerepvállalása óta rengeteg pénzt beleölt a klubba, aminek EL-csoportkörök és bajnoki ezüstérmek lettek az eredményei. A Rijeka számára kiválóan sikerült a felkészülés is, a tesztmeccsek során több szlovén első osztályú alakulatot és a bosnyák bajnokot is alaposan kitömte, így kellő önbizalommal várhatja a pénteki nyitányt. A fiumeiek ellenfele az újonc Inter Zapresic lesz, amely ugyan magabiztosan nyerte a másodosztályú ligát, ám szinte csak olyan játékosokkal erősítette meg keretét, akik az elmúlt szezonban ebben az osztályban szerepeltek, így nagy kérdés mire megy a bombaerős Rijekával. Mivel a vendégekre hamarosan nemzetközi kupameccs vár, ezért vélhetően jobb formában vannak az újoncnál, így az 1.70-es szorzójuk igen barátinak tűnik a pénteki napra.

Horvát HNL 1. - 1. forduló    
Párosítás H D V
Inter Zapresic (-)  - Rijeka (2.) 4.40 3.40 1.70
NK Zagreb (5.) - Osijek (8.) 1.90 3.25 3.60
Istra (9.) - Slaven Belupo (6.) 2.10 3.10 3.20
Dinamo Zagreb (1.) - Hajduk Split (3.) 1.50 3.65 6.00
RKN Split (7.) - Lokomotiv Zagreb (4.) 2.10 3.15 3.15
[1986245] 2015-07-12 19:00:00 Dinamo Zagreb - Hajduk Splitx;
164078