Bulvár

Lecsukták volna a maffiózó klubtulajt, de inkább lelépett Boszniába

Nem nagyon akart börtönbe vonulni, ezért inkább disszidált a Dinamo Zagreb egykori tulajdonosa.

Fotó: kickoff.com

Zdravko Mamic neve sokaknak ismerős lehet, hiszen a Dinamo Zagreb egykori tulajdonosa és elnöke számos botrányban volt érintett sportvezetői pályafutása során.

A legnagyobb balkáni maffiózók között számon tartott Mamic éveken keresztül uralma alatt tartotta a horvát szövetséget és bajnokságot, fennhatósága alá tartozott a játékvezetői bizottság és ezen kívül számos klubvezető volt még a zsebében, így a Dinamo egyeduralkodása hosszú időn keresztül biztosítva volt.

Aztán 2015-ben Mamicot fivérével együtt őrizetbe vette a horvát rendőrség, miután adócsalás gyanújába keveredett.

A horvát futball "nem hivatalos főnökének" ügyében aztán szerdán ítéletet is hozott a bíróság, a többszörös adócsalás miatt pedig 6 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetést szabtak ki a most 58 éves klubvezetőre.

Kétrendbeli adócsalás során 116 illetve 12 millió horvát kunával rövidítette meg a Dinamo Zagrebet, ezen kívül pedig Dejan Lovren és Luka Modric átigazolásai díjaiból is zsebre tett magának jó néhány zöldhasút.

Mamic mellett testvérét, Zorant is elítélték, ő 4 év 11 hónapot kapott, míg Damir Vrbanovic egykori sportigazgatóra három év börtönbüntetést szabott ki a bíróság.

Az ítélethozatalkor a vádlottak nem jelentek meg a tárgyalóteremben. Zdravko Mamic pedig nem is titkolta merre jár, ugyanis a boszniai Medjugorje városában tartózkodik, ami azt jelenti, hogy a horvát hatóságok egyelőre nem tudják érvényesíteni Mamic büntetését.


Mamic regnálása fogadóként azért tartogatott szép emlékeket. Mint arról az oldalunkon is többször olvashattatok, a Dinamo és a Lokomitiv Zagreb is az ő tulajdonában volt, a két testvércsapat párharcai pedig éveken át igen egyoldalúra sikeredtek. A horvát bajnokságban ez óriási előny volt a Dinamo számára, hiszen ha kellettek a pontok, akkor a "kistesóra" mindig számíthatott. Nem egyszer sikerült ezzel a párosítással nyernünk.

[2553477] 2018-05-08 18:00:00 NK Lokomotiva - Dinamo Zagrebx;15