Bajnokok Ligája

Gulácsi Péter ejtette ki a Salzburgot

Legutóbb 2011-ben sikerült Köteles Lászlónak és Tőzsér Dánielnek a Genkkel bejutni a Bajnokok Ligája főtáblájára, most ez válogatott kapusunknak, Gulácsi Péternek is sikerülhetett volna. Ő azonban a legrosszabbkor betlizett.

A gólszerő Alexis Sánchezt (j) Jack Wilshere (b) köszönti először - Fotó: AFP

Egy szem csatárral, Alexis Sánchezzel kezdett a törökországi 0-0 után hazai pályán az Arsenal. Mint ismert, Olivier Giroud súlyos sérülést szenvedett, így most csatárkeresésben az Arsenal.

A csapatok nem tudtak helyzeteket kialakítani a mérkőzés elején, a 35. percben azonban Debuchy gyanús körülmények között szerelte az egyik török játékost a tizenhatoson belül, de a spori nem ítélt tizenegyest. Az első félidő ráadásában végül a hazai csapat szerezte meg a vezetést, Alexis Sánchez Tolga Zengin kapus alatt passzolt a kapuba.

A kései gól jót tett a félidei hangulatnak, a második játékrészre ugyanis egy teljesen más Arsenal jött ki. Domináltak, letámadtak, okosan futballoztak, leszámítva Debuchy-t, aki a 75. percben összeszedte második sárgáját. Arséne Wengeréknek nem okozott gondot kihúzni a maradék rövid időt, így 1-0-s összesítéssel ők vannak ott a legjobbak között.

[1801438] 2014-08-27 20:45:00 Arsenal - Besiktasx;

Az egyetlen reménységünk Gulácsi Péter volt, aki az ausztriai mérkőzésen több nagy bravúr után egy potyát is bekapott, így a Salzburg mindössze egygólos előny birtokában utazott Svédországba.

A visszavágó 10. percében is nagyot hibázott kapusunk, rossz kifutása után Erikssont buktatta, a jogosan megítélt büntetőt pedig Rosenberg a kapu közepébe bikázta. Ezzel már idegenben lőtt góllal továbbjutásra állt a svéd bajnok.

A 19. percben ismét Gulácsi és Eriksson közös attrakciója következett. A svéd csatár fantasztikus mozdulattal emelte kapásból a labdát az ötösön álló Gulácsi felett, kétgólosra növelve az előnyt.

A 31. percben a Salzburg megúszott egy kiállítást, Keita ugyanis nagyon csúnyán, páros lábbal becsúszva szabálytalankodott, így jókor jött a szünet az osztrákoknak.

A második játékrész kisebb közjátékkal kezdődött, a Malmö szurkolók görögtüzei miatt ugyanis percekig állt a játék. A Salzburg nagyon támadt, folyamatosan nyomás alatt tartották a svédek kapuját, ám újabb gólt a Malmö szerzett, így a háromgólos hazai siker a svédek 4-2-es továbbjutását eredményezte.

Így az 1979-es BEK-ezüstérmes története első Bajnokok Ligája-csoportkörét könyvelheti el.

"Semmi sem állíthatja meg a Kékeket" - hirdették a Malmö ultrái, és igazuk is lett - Fotó: twitter

[1801430] 2014-08-27 20:45:00 Malmo FF - Salzburgx;

A Leverkusen-Köbenhavn párharc visszavágója hasonlóan intenzíven kezdődött, mint a dániai odavágó, és ezúttal is a németek találtak először a kapuba, Szon Hungmin révén a 2. percben. Nem sokat késlekedtek a következő góllal sem, a friss igazolás Calhanoglu duplázta meg az előnyt a 7. percben. Ha valaki kételkedett volna a németek továbbjutásban, Kiessling még kétszer betalált a folytatásban, így a gyógyszergyáriak 7-2-es összesítéssel jutottak tovább.

[1801442] 2014-08-27 20:45:00 Bayer Leverkusen - FC Koppenhágax;

Spanyolországban az Athletic Bilbao és a Napoli párharcát az 1-1-es kedvezőtlen helyzet miatt a vendég olaszok kezdték aktívabban, a vezetést azonban csak a második félidő elején szerezték meg Marek Hamsik révén. A 61. percben Susaeta szöglete után Aduriz egalizált, így a felek hosszabbításra álltak, egészen a 69. percig, amikor is ismét a 33 éves támadó mattolta Rafael Cabral kapust. Újabb néhány perc elteltével pedig Ibai Gómez végképp eldöntött mindent, így győzelmével a Bilbao 4-2-es összesítéssel jutott be a legrangosabb kupasorozat csoportkörébe.

Aritz Aduriz duplája továbbjutást ért a baszkoknak - fotó: AFP

[1801446] 2014-08-27 20:45:00 Athletic Bilbao - SSC Napolix;

A bolgár Ludogorec és a román Steaua második mérkőzése sem hozott gólzuhatagot. A hazaiak az utolsó pillanatokban mentették hosszabbításra a párharcot Wanderson révén. A kétszer 15 perc hosszabbítás utolsó pillanataiban a szabálytalankodó Sztojanov kapus helyett a román középhátvéd, Cosmin Moti volt kénytelen a kapuba állni. A bekk két tizenegyest is kivédett a párbajban, így a Ludogorec története során először jutott a Bajnokok Ligája főtáblájára, 7-6-os összesítéssel.

[1801434] 2014-08-27 20:45:00 PFC Ludogorets Razgrad - Steaua Bucurestix;
2014-08-27;42