Nemzetközi foci

Így halad el mellettünk a modern foci - I. rész

Egyre inkább tendenciává vált a keleti országok előretörése a nemzetközi kupákban. Ma már egyik, korábban lebecsült csapat ellen sem mehetnek biztosra az európai középmezőnybe tartozó alakulatok. Cikksorozatunk első részében hazánk közvetlen környezetétől földrajzilag távolabbra tekintünk, sorra vesszük a kaukázusi, a balkáni és a balti államok előretörését is.

Örményország - UEFA-rangsor: 51. hely

Örményország 2013-ban végleg felkerült Európa futballtérképére. Válogatottjuk a tavalyi esztendőben legyőzte tétmeccsen többek között Dániát, Csehországot és Bulgáriát, ebből az első kettőt ráadásul idegenben. Ugyan játékosaik nagy része külföldi csapatokban pallérozódik, érdemes megvizsgálni klubcsapataik eredményeit az új évezredben. A 22 éve alapított örmény Premier Liga egyeduralkodójának a tíz bajnoki címmel rendelkező Pyunik Jereván számít. Ahhoz ugyan több mint negyven esztendőt kell visszalapoznunk a históriás könyvekben, hogy örmény csapatot (akkor még természetesen a szovjet bajnokság tagjaként) a harmadik fordulóban találhassunk, de Európa negyedik leggyengébb bajnokságához képest fellelhetünk néhány szép eredményt klubcsapataiktól. Magyar szempontból például fájó emlék, hogy a MIKA Astharak csapata egyetlen továbbjutását a nemzetközi hadszíntéren az MTK ellen aratta még 2007-ben, az UEFA Kupában. Relatív sikernek számít az is, hogy 2013-as bajnokcsapatuk, az FC Shirak a Bajnokok Ligája selejtezőkörében csak egyetlen idegenben szerzett gól miatt esett ki a Partizan Belgrád ellenében.

A Dortmund sztárja, Henrih Mhitarjan (balra) is a Pyunikből indult egykoron - Fotó: AFP

Ugyan az örmény klubcsapatok a '70-es évek óta nem könyvelhettek el komoly eredményt (akkoriban az Ararat Jereván az egyik legjobb szovjet csapatként még a Bayern Münchent is megszorította), de válogatottjuk fejlődése a klubfutballjukra is jó hatással lehet.

Az örmény klubcsapatok legjobb eredményei a nemzetközi kupákban a 21. században
Év Sorozat Párosítás Eredmény
2002-03 Bajnokok Ligája, első selejtezőkör Pyunik Jereván-Tampere United (finn) 4-0, 2-0
2007-08 UEFA Kupa, első selejtezőkör MIKA Ashtarak-MTK 1-0, 1-2
2013-14 Bajnokok Ligája, második selejtezőkör FC Shirak-Partizan Belgrád (szerb) 1-1, 0-0

Ahogyan az örmény gazdasági helyzet is rohamosan javul a Szovjetunió felbomlása után, úgy egyre jobban figyelni kell csapataikra is. A magyar együttesek számára azért még mindig kötelező házi feladatok közé tartozik egy örmény csapat legyőzése, de tudásban közelítenek Európa középmezőnyének legaljához.

Észtország - UEFA-rangsor: 48. hely

Az észt válogatott 2012-ben írta be magát a futball nagykönyvébe, mint az a félamatőr bajnoksággal rendelkező válogatott, amelynek sikerült Szerbiát és Szlovéniát megelőzve az Európa-bajnoki selejtezőkör második helyén végeznie, kivívva ezzel a pótselejtező lehetőségét. Ugyan nagyon simán kiestek végül Írország ellen, mégis hatalmas eredményként könyvelhetjük el a balti állam teljesítményét. Mivel az észt labdarúgás mint olyan, nem nagyon létezett a 20. század közepéig, a többi szovjet utódállamhoz hasonlóan csak a '90-es évek elejétől van profi labdarúgás Észtországban. Az 1992-ben alapított Meistriliiga a főváros Tallinn két legjobb csapatának, a Floriának és a Levadiának a vetélkedéséről szól. Komoly eredményeket nemigen sorakoztatnak fel, csapataik többnyire az első körben kiesnek. A harmadik évezred legnagyobb eredménye klubszinten, hogy a Levadia 2006-ban az UEFA Kupa második körében búcsúztatta a holland Twentét. A Levadia egyébként sem ismeretlen a magyar foci híveinek, kétszer is játszottak a Debrecennel BL-selejtezőt, és a hajdúságiak mindkét alkalommal megizzadtak ellenük. Az észt labadrúgás az elmúlt években több labdarúgót is adott hazánknak: a Florából Jarmo Ahjupera érkezett, a Levadiaból pedig Tarmo Kink és Igor Morozov.

A Levadia Tallinn régi ismerőse a magyar focinak

Az észt labdarúgás klubcsapatai nem értek el komoly eredményeket, ami persze futballjuk viszonylagos fiatalságának is betudható. Bár Európa alsóházába tartoznak, a magyar csapatok számára azért aligha kényelmes és sima egy balti kirándulás.

Az észt klubcsapatok legjobb eredményei a nemzetközi kupákban a 21. században
Év Sorozat Párosítás Eredmény
2006-07 UEFA Kupa, második selejtezőkör Levadia-Twente (holland) 1-0, 1-1
2009-10 Európa Liga, Playoff Galatasaray (török)-Levadia 5-0, 1-1

Lettország - UEFA-rangsor: 46. hely

Hasonlóan északi szomszédjaikhoz, a lettek is értek el kiugróan nagy teljesítményt az évezredben, legalábbis válogatott szinten. A 2004-es Eb-selejtezőkön San Marinót, Magyarországot és Lengyelországot megelőzve végeztek a pótselejtezőt érő második helyen, Törökországot is felülmúlva pedig kijutottak a 2004-es kontinensviadalra, ahol egy pontot szereztek a német válogatott ellen. A tíz évvel ezelőtti nemzeti tizenegyben olyan neveket találhattunk, mint Verpakovskis, Astafjevs vagy éppen az Arsenalt is megjárt Igors Stepanovs. Klubszinten már kevésbé tudtak kiemelkedő teljesítménnyel előrukkolni, de azért egy Európa Liga-csoportkör így is befér az eredménysorukba. Az FK Ventspils 2009-10-ben a BATE Boriszov elleni Bajnokok Ligája-továbbjutás után a svájci Zürichhel már nem bírt, így a második legrangosabb kupasorozat csoportküzdelmeiben folytathatta. Itt mindhárom ellenfelük ellen 1 pontot szereztek, ami megsüvegelendő teljesítmény, ha azt nézzük, hogy német, portugál és holland csapatokkal játszottak.

Igors Stepanovs az Arsenallal 2002-ben bajnokságot és FA-kupát is nyert - fotó: flickr.com

Megint egy olyan országról beszélünk, amelynek mindössze két évtizede van folyamatosan önálló bajnoksága, mégis eredményesebb ezen időszak alatt a nemzet csapatuk, mint a magyaroké. Klubcsapataik ugyan kevésbé tudnak kiemelkedőt nyújtani Európában, rohamos gazdasági fejlődésük azonban bevonzhatja a tőkeerős befektetőket, ezzel pedig a lett futball felvirágzását is.

A lett klubcsapatok legjobb eredményei a nemzetközi kupákban a 21. században
Év Sorozat Párosítás Eredmény
2004-05 UEFA Kupa, második selejtezőkör Bröndby (dán)-Ventspils 1-1, 0-0
2009-10 Bajnokok Ligája harmadik forduló BATE Boriszov (fehérorosz)-Ventspils 1-0, 1-2
2009-10 Európa Liga, csoportkör Hertha (német)-Ventspils 1-1
2009-10 Európa Liga, csoportkör Ventspils-Heerenveen (holland) 0-0
2009-10 Európa Liga, csoportkör Sporting (portugál)-Ventspils 1-1

Litvánia - UEFA-rangsor: 45. hely

Igaz, hogy a legdélibb balti állam nemzeti tizenegyének skalpjai között olyan válogatottak is megtalálhatók, mint Szerbia, Csehország, Románia és Ukrajna, az ország legjobbjai még adósak a másik két balti államéhoz hasonló kiugró eredménnyel. Klubszinten már találhatunk nagyobb volumenű győzelmeket, de azért a 23 éve alakult A Lyga csapatai eddig nem sok borsot törtek a nyugati csapatok orra alá. Ugyan a litván bajnokság a szovjet uralom alatt is zavartalanul folyt, az UEFA csak 1992-ben vette fel tagországai közé Litvániát, így onnantól datálódik klubcsapataik európai szereplése. Legnagyobb eredményüket az FBK Kaunas érte el, amely csapat a 2008-09-es Bajnokok Ligája-selejtezőből kiverte a skót Rangerst. Tavaly pedig a Zalgiris Vilnius búcsúztatta a Lech Poznant az Európa Liga-selejtező harmadik köréből.

Hihetetlen meglepetést okozott a litván bajnok a Glasgow Rangers ellen

Észtországhoz és Lettországhoz hasonlóan viszonylag kevés nagy eredménnyel büszkélkedhetnek a litvánok, ők ráadásul válogatott szinten sem jutottak olyan magasságokba, mint a másik két gárda. Egyelőre talán úgy tűnik, a három ország közül ők okoznak a legkevesebb "felfordulást" Nyugat-Európában.

A litván klubcsapatok legjobb eredményei a nemzetközi kupákban a 21. században
Év Sorozat Párosítás Eredmény
2008/09 Bajnokok Ligája, második selejtezőkör Kaunas-Rangers (skót) 2-1, 0-0
2013/14 Európa Liga, harmadik selejtezőkör Lech Poznan (lengyel)-Zalgiris 2-1, 0-1

Albánia - UEFA-rangsor: 42. hely

1930 óta rendezik meg az elsőosztályú labdarúgó-bajnokságot Albániában. Nem szovjet utódállamként semmi nem állt útjukba, hogy futballjuk fokozatosan fejlődjön, erősödjön. Azonban földrajzi fekvésük nem teszi túlságosan vonzó országgá a balkáni Albániát, így se erős gazdasággal, se igazán erős futballal nem bírnak egyelőre. Volt néhány eredményük még az előző évezredben, amelyeket érdemes megemlíteni, például a Flamurtari győzelmét a Barcelona ellen, vagy szintén a '80-as évek végéről az FK Tirana továbbjutását a Dinamo Bukarest ellen. 2000 óta számottevő sikert nem értek el, de úgy tűnik, 2013 őszén valami elindult. Előbb az ezüstérmes Kukesi többek között a Metalurg Donyecket kiverve bejutott az Európa Liga playoffjába, majd pedig a Skenderbeu csak tizenegyesekkel maradt le a csoportkörről, szintén az EL-ben. Balszerencse volt tehát, hogy nem lett meg az ország történetének első csoportkörös szereplése valamely európai kupában, de az idei, BATE elleni párharc is - a később a Debrecent búcsúztató fehérorosz bajnok csak idegenben lőtt góllal harcolta ki a továbbjutást Albániában - mutatja, sok van az albán fociban.

Az albán klubcsapatok legjobb eredményei a nemzetközi kupákban a 21. században
Év Sorozat Párosítás Eredmény
2006/07 UEFA Kupa, első selejtezőkör NK Varteks (horvát)-FK Tirana 0-2, 1-1
2013/14 Európa Liga, második selejtezőkör FK Kukesi-Szarajevó (bosnyák) 3-2, 0-0
2013/14 Európa Liga, harmadik selejtezőkör Metalurg Donyeck (ukrán)-FK Kukesi 1-0, 0-2
2013/14 Európa Liga, Playoff Skenderbeu-Chernomorets Odessza (ukrán) 1-0, 0-1 (tizenegyesekkel: 6-7)
2014/15 Bajnokok Ligája, második selejtezőkör BATE Boriszov (fehérorosz)-Skenderbeu 0-0, 1-1

Az albán klubcsapatok mostanság jó néhányszor vizitáltak hazánk stadionjaiban, így van összehasonlítási alapunk velük szemben. Ez azonban azért veszélyes, mert nagyon úgy tűnik, hogy a futballjuk most indul igazán virágzásnak. Korábban csak legyintettünk, ha ebből az országból kaptunk ellenfelet, de jelenleg egy kétmeccses párharc a Korce ellen, nem biztos, hogy magyar továbbjutást hozna. Könnyen lehet, hogy ők lesznek a következő BATE Boriszov. Érdemes lesz figyelni az albánokra.

Macedónia - UEFA-rangsor: 39. hely

Ha a magyar szurkolók meghallják a Rabotnicski csapatának nevét, egyből futballunk Mohácsa jut eszükbe. 2006-ban a macedón bajnok rendkívül simán jutott tovább a magyar aranyérmes DVSC-n, nem kis csalódást okozva ezzel azoknak a még bizakodó szurkolóknak, akik nem dobták ki a tévéjüket a liechtensteini Vaduz Újpesten aratott 4-0-s sikere után. Ha egyedülállónak ugyan nem is, de kiemelkedőnek mindenképpen lehet nevezni ezt a macedón sikert. A korábbi Szovjetunió tagországaihoz hasonlóan Macedóniának (mint az a nevében is benne van) is sokáig idegen uralom alatt kellett szerveznie labdarúgását. Miután 1991-ben az ország kikiáltotta függetlenségét Jugoszláviával szemben, el is kezdődhetett a profi labdarúgás. Két legismertebb csapatuk, a Vardar és a Rabotnicski sorakoztat fel elsősorban szép eredményeket Európában. Utóbbi például még az Európa Liga kapujáig is eljutott, igaz, azon a kapun a Lazio lépett be. Ugyan csoportkör közelébe nem igazán kerültek a macedón csapatok az elmúlt 14 évben, néhány szebb eredményük azért van.

A macedón klubcsapatok legjobb eredményei a nemzetközi kupákban a 21. században
Év Sorozat Párosítás Eredmény
2003/04 Bajnokok Ligája, második selejtezőkör CSZKA Moszkva (orosz)-Vardar 1-2, 1-1
2004 Intertotó Kupa, második forduló Gent (belga)-Vardar 1-0, 0-1 (tizenegyesekkel: Vardar)
2006/07 Bajnokok Ligája, második selejtezőkör Debrecen-Rabotnicski 1-1, 4-1
2007/08 UEFA Kupa, első forduló Rabotnicski-Bolton Wanderers (angol) 1-1, 0-1
2011/12 Európa Liga, harmadik selejtezőkör Anorthosis (ciprusi)-Rabotnicski 0-2, 2-1

A macedón futball egyelőre nem úgy tűnik, hogy törne a középmezőny eleje felé. Válogatottjuk egyik selejtezősorozatban sem képes a negyedik helynél előrébb végezni, míg klubcsapataik kevés, főként több évvel ezelőtti sikere kevésnek számít. Ugyan az UEFA rangsorában még megelőzik az albán labdarúgást, a következő években helycsere várható.

Bosznia-Hercegovina - UEFA-rangsor: 36. hely

Ha megnézzük a bosnyák labdarúgó-válogatott keretét, híresebb játékosait és annak csapatait, akár biztosak is lehetnénk benne, hogy a mieinknél sokkal acélosabb bajnokságban edződnek a jövő Dzekói, Salihamidzicei és Pjanicai. De nem. Hiába a fantasztikus teljesítménnyel járó vb-kvalifikáció és az ottani tisztes helytállás, a bosnyák klubfutball haldoklik. A 2000 óta működő Premier Ligából a nemzetközi kupákba kvalifikáló csapatok többnyire csak retúrjegyet vesznek Európába, ott komoly nehézséget képtelenek okozni. Talán az idei év lehet a kiugró esztendő, bár az Európa Liga csoportkörébe jutáshoz az FK Szarajevónak a német Borussia Mönchengladbach-on kéne átverekednie magát.

A bosnyák futball külföldre termeli a játékosait - Fotó: AFP

A bosnyák válogatott és klubfutball között tátongó szakadék Európa egyik legérdekesebb jelensége. Hiába fociznak a nemzeti csapat tagjai olyan klubokban, mint a Stuttgart, Manchester City, Lazio, Roma, Everton, Leverkusen, Schalke vagy Hoffenheim, a nemzetközi kupákban teljesen reménytelen helyzetben vannak. De legalább ők ott voltak egy világbajnokságon...

A bosnyák klubcsapatok legjobb eredményei a nemzetközi kupákban a 21. században
Év Sorozat Párosítás Eredmény
2009/10 UEFA Kupa, harmadik selejtezőkör Helsingborg (svéd)-Szarajevó 2-1, 1-2 (tizenegyesekkel: 4-5)
2011/12 Európa Liga, második selejtezőkör Zeljeznicar-Sheriff (moldáv) 1-0, 0-0
2013/14 Európa Liga, harmadik selejtezőkör Szarajevó-Atromitosz (görög) 1-2, 3-1

Grúzia - UEFA-rangsor: 34. helyezett

A grúz labdarúgás túl van legsikeresebb évein. Amíg az 1998-as világbajnokság időszakában a 42. helyig is előrejutott a kaukázusi köztársaság, addig mára már az első 100-ból is kiszorulnak. Nem meglepő ez, hiszen a Kobiashvili, Ketsbaia, Demetradze, Nemesadze, Iashvili, Arveladze, Khizanisvili fémjelezte csapatból mára már csak utóbbi maradt hírmondónak. A grúz bajnokság színvonalán is jelentősen érződik a visszaesés, csapataik hamar búcsút intenek a nemzetközi kupáknak. Az először 24 éve kiírt Grúz Premier Liga a Dinamo Tbilisziről szól, 15 bajnoki címük rendszeres európai kupaszerepléshez juttatja őket, de igazán sikeresek ők is az ezredforduló környékén voltak. 2004-ben még az UEFA Kupa csoportkörébe is bejutottak, igaz, ott pontot nem szereztek, de a selejtezők során a BATE Boriszov, a Slavia Prága és a Wisla Krakkó is áldozatul esett a grúz bajnoknak. Ezen kívül csak néhány szorosabb eredményre futotta erejükből, de a '70-es évek sikerkorszakát megközelíteni sem tudják. Akkoriban rendszeres résztvevői voltak az UEFA Kupa és a Kupagyőztesek Európa Kupája nyolcad-, illetve negyeddöntőinek, egy ízben pedig - 1981-ben - meg is nyerték a KEK-et.

A grúz klubcsapatok legjobb eredményei a nemzetközi kupákban a 21. században
Év Sorozat Párosítás Eredmény
2004-05 UEFA Kupa, második selejtezőkör Dinamo Tbiliszi-Slavia Prága (cseh) 2-0, 1-3
2004-05 UEFA Kupa, harmadik selejtezőkör Dinamo Tbiliszi-Wisla Krakkó 2-1, 3-4

Úgy tűnik tehát, hogy habár a Szovjetunió felbomlása után a grúz labdarúgás az aranygenerációjuknak köszönhetően még egyszer magára talált, mára már mind válogatott, mind klubszinten Európa hátsó feléhez tartoznak.

Moldova - UEFA-rangsor: 33. hely

Tökéletes inverze a moldovai labdarúgás a bosnyákénak: nagyon jó klubteljesítmények, elég gyenge válogatott. És ha moldáv foci, akkor Sheriff Tiraspol és sikerek. Az 1997-ben alapított klub hamar úgy döntött, ők bizony az ország egyeduralkodói lesznek, 2000-től mindössze egyszer nem a legfényesebb érem került a játékosok nyakába, de a többi alkalommal nem ritkán kétszámjegyű pontkülönbséggel végeztek az élen. Európában 2009-ig nem jegyezték különösebben a Sheriffet, aztán jött meg az áttörés. Kiejtettek többek között olyan csapatokat, mint a Slavia Prága és a Bajnokok Ligája csoportköréért csak az Olimpiakoszt állta útjukat, de az Európa Ligába így is bejutottak. Az EL csoportküzdelmei során harmadik helyen végeztek, megelőzve a Steaua Bukarestet. A következő év ismét az UEFA Kupa utódsorozatának legjobb 48 csapatába vezényelte a moldáv bajnokot, és ismét öt pontra voltak jók. Következett két szűkebb esztendő, majd a klub történetének harmadik EL-csoportkörös szereplése, amikor már hat pontot szereztek. A 2014/15-ös esztendőben ismét a második legrangosabb kupasorozat playoffjában vannak, itt a horvát Rijeka lesz majd az ellenfelük.

Ha van irigylésre méltó csapat... - Fotó: sheriff.com

Hogy mi a moldáv csapat titka, azt nehéz lenne megmondani. A Transfermarkt adatai alapján az összértékük a Debrecenénél alig magasabb (11,5 millió euró), mégis összehasonlíthatatlanul sikeresebbek a magyar klubcsapatoknál. Keretükben elefántcsontparti, horvát, román, argentin, kolumbiai, portugál, holland és tíz(!) brazil játékos is van. A Sheriff ékes példája annak, hogy lehet meglovagolni a sikereket. Az egyre jobb nemzetközi kupaszereplések után játékosokat vásároltak, visszaforgatták a bevételeket. Az Európa Liga csoportkörében egyáltalán nem csak pofozógépként vannak ott, igazi tényezők lettek Európa labdarúgásában. A BL-csoportkör ugyan még hiányzik a dicsőséglistájukról, de kétségünk ne legyen felőle, hogy néhány éven belül ez is meglesz nekik.

A moldáv klubcsapatok legjobb eredményei a nemzetközi kupákban a 21. században
Év Sorozat Párosítás Eredmény
2009/10 Bajnokok Ligája, harmadik selejtezőkör Sheriff Tiraspol-Slavia Prága (cseh) 0-0, 1-1
2009/10 Európa Liga, csoportkör Sheriff Tiraspol-Twente (holland) 2-0
2009/10 Európa Liga, csoportkör Steaua Bukarest (román)-Sheriff Tiraspol 0-0, 1-1
2010/11 Bajnokok Ligája, harmadik selejtezőkör Sheriff Tiraspol-Dinamo Zágráb 1-1, 1-1 (tizenegyesekkel: 6-5)
2010/11 Európa Liga, csoportkör Sheriff-Tiraspol-Dinamo Kijev (ukrán) 2-0, 0-0
2010/11 Európa Liga, csoportkör Sheriff Tiraspol-AZ Alkmaar (holland) 1-1
2013/14 Európa Liga, csoportkör Sheriff Tiraspol-Anzsi Mahacskala (orosz) 0-0, 1-1
2013/14 Európa Liga, csoportkör Sheriff Tiraspol-Tromsö 2-0, 1-1

Kazahsztán - UEFA-rangsor: 32. hely

Ha van "Európában" ország, amelyre ámulva tekint az ember - arra amilyen magasságokba értek el egy évtized alatt -, az Kazahsztán. Mindössze 2002 óta UEFA-tagok, előtte Ázsiához tartoztak, így tehát klubcsapataik még csak néhány éve vitézkednek az öreg kontinensen. Az olajban dúskáló, nem éppen szegény ország gazdasági lehetőségeit jól jelzi, hogy játékosaiknak eszük ágában sincs külföldre igazolni, igaz, hozzájuk is többnyire csak keletről jönnek futballisták. Azonban úgy tűnik, nincs is szükségük különösebb nyugati segítségre, így is remekül elboldogulnak. A volt szovjet-utódállam 1992 óta rendez önálló bajnokságot, és eleddig egy csoportkörben való részvétel áll a nevük mellett. 2013-ban a BL playoff körében a Sahtyor Karagandy emlékezetes párharcban maradt alul a Celtickel szemben, otthon 2-0-ra legyőzték a skót bajnokot, majd a visszavágón 3-0-s vereséget szenvedtek, de ha a kazahsztáni meccsen néggyel nyer a Sahtyor, az sem lett volna hatalmas meglepetés. A kiesés azonban így is EL-csoportkört ért. Ez idén akár két kazah csapatnak is meglehet, hiszen még az Astana és az Aktobe is áll az Európa Ligában.

A kazah klubcsapatok legjobb eredményei a nemzetközi kupákban a 21. században
Év Sorozat Párosítás Eredmény
2013/14 Bajnokok Ligája, első selejtezőkör Irtysh Pavlodar-Levszki Szófia (bolgár) 2-0, 0-0
2013/14 Bajnokok Ligája, második selejtezőkör Sahtyor Karagandy-BATE Boriszov (fehérorosz) 1-0, 1-0
2013/14 Bajnokok Ligája, harmadik selejtezőkör Sahtyor Karagandy-Skenderbeu Korce (albán) 3-0, 2-3
2013/14 Bajnokok Ligája, playoff Sahtyor Karagandy-Celtic (skót) 2-0, 0-3
2013/14 Európa Liga, csoportkör Sahtyor Karagandy-AZ Alkmaar (holland) 1-1
2013/14 Európa Liga, csoportkör Sahtyor Karagandy-Maccabi Haifa (izraeli) 2-2

Szinte a semmiből tűntek fel a kazah csapatok, de úgy látszik, szeretnének is maradandót alkotni. A stabil gazdasági háttér megvan hozzá, és ennek köszönhetően az eredmények is jönnek. Fiatalok még Európa labdarúgásának történetében, de alighanem a jelenlegi szinttől még feljebb is van a számukra.

Azerbajdzsán - UEFA-rangsor: 31. hely

Nem sokban különbözik keleti szomszédjától Azerbajdzsán sem. Rendkívül nagy kőolaj- és földgáztartalék, nemrég óta UEFA-tagok és néhány kiugró eredményük volt klubszinten, a válogatottjuk azonban inkább csak epizodista a selejtezősorozatokban. 2014-ig egyetlen EL-csoportkörnek örülhettek az azeriek, akkor a Neftchi Baku a ciprusi APOEL testén keresztül jutott be, igaz, ott győzelmet nem könyvelhettek el, viszont az olasz Inter ellen idegenben pontot szereztek. A kazahokhoz hasonlóan az azerieknek is még két csapatuk áll az Európa Liga playoffjában, a Karabakh a holland Twentével, a Neftchi a szerb Partizannal fog játszani jövő héten a csoportkörért.

Az azeri klubcsapatok legjobb eredményei a nemzetközi kupákban a 21. században
Év Sorozat Párosítás Eredmény
2012/13 Európa Liga, playoff APOEL Nicosia (ciprusi)-Neftchi Baku 1-1, 1-3
2012/13 Európa Liga, csoportkör Partizan Belgrád-Neftchi Baku 0-0
2012/13 Európa Liga, csoportkör Neftchi Baku-Partizan Belgrád 1-1
2012/13 Európa Liga, csoportkör Internazionale (olasz)-Neftchi Baku 2-2

Ahogy Kazahsztánra,úgy  Azerbajdzsánra is fényes jövő várhat, ha invesztálnak a labdarúgásba. Az idei Európa Liga kapuján való kopogtatás azt jelzi, számolni kell az azeri csapatokkal hosszútávon.

Bulgária - UEFA-rangsor: 22. hely

Habár a bolgár klubcsapatokról szebbnél szebb emlékeket őrzünk (hozzájuk köthető a Debrecen Európa Liga, illetve Bajnokok Ligája csoportkörébe való bejutása is), mind válogatott, mind klubszinten a mieink előtt járnak. Nemzeti tizenegyük az elmúlt húsz évben 2-2 VB-n, illetve EB-n vett részt, csapataik pedig jó néhány csoportkört megéltek. Ugyan ma már nem alkotják Berbatovok, Sztojcskovok, Balakovok és Petrovok a válogatottjukat, klubszinten eredményesek tudnak lenni. A legnagyobbat talán a Ludogorec villantotta a tavalyi esztendőben, amely többek között az olasz Laziót is kiverve bejutott az EL legjobb 16 csapata közé.

A Ludogorec a 2014-es esztendő egyik legnagyobb meglepetését szolgáltatta az Európa Ligában - Fotó: yahoo.com

Hiába a statisztika, hogy a négy legnagyobb klubnak (Ludogorec, CSZKA, Levszki, Litex) 4-0-12-es mérlege van klubcsapataink ellen, a bolgár labdarúgás minden szinten a miénk előtt van. Ezért is különösen nagy bravúr a Diósgyőr Litex Lovecs elleni továbbjutása.

A bolgár klubcsapatok legjobb eredményei a nemzetközi kupákban a 21. században
Év Sorozat Párosítás Eredmény
2005/06 UEFA Kupa, első kör CSZKA Szófia-Leverkusen (német) 1-0, 1-0
2006/07 Bajnokok Ligája, harmadik selejtezőkör Chievo (olasz)-Levszki Szófia 2-2, 0-2
2009/10 Európa Liga, playoff CSZKA Szófia-Dinamo Moszkva (orosz) 2-1, 0-0
2009/10 Európa Liga, csoportkör CSZKA Szófia-Fulham (angol) 1-1
2013/14 Európa Liga, csoportkör Ludogorec-Dinamo Zágráb (horvát) 3-0, 2-1
2013/14 Európa Liga, csoportkör Ludogorec-PSV (holland) 2-0, 2-0
2013/14 Európa Liga, legjobb 32 között Ludogorec-Lazio(olasz) 1-0, 3-3

Fehéroroszország - UEFA-rangsor: 22. hely

Még így egy hét távlatából is érzékeny téma a Debrecen BL-kiesése a BATE Boriszov ellen, de nem szabad elvitatni, hogy a jobb csapat jutott tovább. Az 1992-ben először kiírt fehérorosz bajnokság sikercsapatáról van ugyanis szó, és már lassan unalomig ismételjük, de ez a csapat bizony két évvel ezelőtt a Bayern Münchent is megverte hazai pályán. Az 1973-ban alapított klub 2008 és 2012 között ötször is bejutott valamely kupasorozat csoportkörébe, ami idén is meg fog történni, hiszen a BL playoff körében érdekeltek. Az ország gazdaságára jellemző az orosz és kazah befektetők érkezése, ez pedig stabillá, kiegyensúlyozottá tette Fehéroroszország helyzetét. És mint a gazdasági szektorban, a futballban is megjelentek a befektetők, így a klubok többnyire az ország leggazdagabb emberinek kezében vannak. Habár az országba nem szívesen érkeznek nyugatról futballisták, hazai értékeik megtartása is úgy tűnik, sokat ér.

Franck Ribéry sem nagyon hitte el, de a későbbi BL-győztes kikapott Fehéroroszországban - Fotó: ibnlive.in.com

A fehérorosz klubfutball fejlődése nagyon szembeötlő. Négy csapatukból három is érdekelt még a csoportkörök playoffjában, így tehát biztos, hogy ismét lesz belorusz csapat a legjobbak között. Habár a Debrecen elleni párharcból úgy tűnik, hogy a BATE például már nem olyan erős, mint néhány évvel ezelőtt, ez még nem jelenti azt, hogy az ország futballja is meggyengült. Második- és harmadik számú csapatuk idén például már román és belga ellenfeleket győzött le.

A fehérorosz klubcsapatok legjobb eredményei a nemzetközi kupákban a 21. században
Év Sorozat Párosítás Eredmény
2010/11 Európa Liga, harmadik selejtezőkör Maccabi Haifa (izraeli)-Dinamo Minszk 1-0, 1-3
2008/09 Bajnokok Ligája, csoportkör BATE Boriszov-Juventus (olasz) 2-2
2009/10 Európa Liga, csoportkör Everton (angol)-BATE Boriszov 1-2
2011/12 Bajnokok Ligája, csoportkör BATE Boriszov-AC Milan (olasz) 1-1
2012/13 Bajnokok Ligája, csoportkör BATE Boriszov-Bayern München (német) 3-1

Ciprus - UEFA-rangsor: 18. hely

Még kimondani is szörnyű a valóságot, hogy amikor a hazai klubcsapatok közül már csak egyetlen gárda van versenyben az Európa Ligában, addig az ötből még négy ciprusi klubcsapat érdekelt a nemzetközi sorozatokban. Néhány éve pedig csak mosolyogtunk, amikor egy-egy játékosunk, például Sebők József a szigetországot választotta, mára viszont a ciprusi futball megelőzte a magyart. Az ország legsikeresebb klubjaként aposztrofált APOEL Nicosia például nemhogy továbbjutott 2011-12-ben a BL-csoportjából, még a negyeddöntőbe is beverekedte magát, ahol végül csak a Real Madrid állta útjukat.

A ciprusi klubcsapatok legjobb eredményei a nemzetközi kupákban a 21. században
Év Sorozat Párosítás Eredmény
2008/09 Bajnokok Ligája, harmadik selejtezőkör Anorthosis-Olimpiakosz (görög) 3-0, 0-1
2008/09 Bajnokok Ligája, csoportkör Anorthosis-Panathinaikosz (görög) 3-1
2009/10 Bajnokok Ligája, csoportkör Atlético Madrid (spanyol)-APOEL 0-0, 1-1
2011/12 Bajnokok Ligája, legjobb 16 között Olympicue Lyon (francia)-APOEL 1-0, 0-1 (tizenegyesekkel: 3-4)

Ha válogatott szinten nem is, de klubszinten sikeresek tudnak lenni a ciprusiak, az APOEL Nicosa 2011-12-es menetelése sokkolta az európai labdarúgást. A ciprusi futball tíz év alatt nemhogy a fejünk fölé nőtt, olyan távolról lehagyta a magyar labdarúgást, hogy az ember csak veri a fejét a falba, hogy anno kiröhögte Sebők Józseféket...

Izrael - UEFA-rangsor: 17. hely

Azt hiszem, 2013 őszén tudatosult bennünk igazán, hogy Izrael sem az az ország, amelynek klubcsapatai ellen bármi esélyünk lenne. Addig láttuk ugyan, hogy volt néhány megsüvegelendő eredményük, és az sem lehetett véletlen, hogy a Videotonnal nagyon szép sikereket elérő Paolo Sousa inkább keletre tette át székhelyét, amikor azonban a Maccabi Tel-Aviv lelépte a magyar bajnok Győri ETO-t, rájöttünk, egy újabb ország került fényévekre a mi focinktól. Az 1994-ig a futballtérképeken Ázsiához tartozó ország csapatai az ezredforduló után kezdték villantani oroszlánkörmeiket. Skalpjaik között olasz és angol nagycsapatok is találhatóak, illetve főleg a Hapoel Tel-Aviv révén több csoportkörben is szerepeltek izraeli csapatok az elmúlt években.

Fotó: invisionfree.com

Az igazán nagy, kiugró teljesítményre (mondjuk egy BL-csoportkörből való továbbjutás) még várni kell az izraeliek esetében, és a válogatottjuk sem képvisel akkora erőt Európában, anyagi lehetőségeik még a mostaninál is többre predesztinálják az ország labdarúgását.

Az izraeli klubcsapatok legjobb eredményei a nemzetközi kupákban a 21. században
Év Sorozat Párosítás Eredmény
2001/01 UEFA Kupa, második forduló Hapoel Tel-Aviv-Chelsea (angol) 2-0, 1-1
2002/03 Bajnokok Ligája, csoportkör Maccabi Haifa-Manchester United (angol) 3-0
2002/03 Bajnokok Ligája, csoportkör Maccabi Haifa-Olimpiakosz (görög) 3-0
2009/10 Európa Liga, playoff Salzburg (osztrák)-Maccabi Haifa 1-2, 0-3
2010/11 Bajnokok Ligája, csoportkör Hapoel Tel-Aviv-Benfica (portugál) 3-0

Összeállításunkban igyekeztünk bemutatni az UEFA-tagállamok labdarúgásának fejlődését. Szépen megfigyelhető a területi és sokszor az ebből fakadó gazdasági elkülönülés a csapatok között. Míg a balti államok klubjai egyelőre még nem tudnak igazán betörni Európa középmezőnyébe, addig például a legtávolabbi, tőkeerős országok, mint Kazahsztán vagy Azerbajdzsán szinte a semmiből, egyik évről a másikra jöttek fel. Szintén szembeötlő az a tudatos építkezés és fokozatos fejlődés, amit mondjuk a moldovai, fehérorosz vagy a bolgár labdarúgás csapatai mutatnak. Amíg korábban egy-egy sorsolásnál dörzsöltük a tenyerünket, ha a fenti országok valamelyikéből kaptunk ellenfelet a nemzetközi kupákban, mára már bizony rendszerint az hangzik el mondjuk egy Sheriff Tiraspol esetében, hogy se nem igazán közönségvonzó, se nem igazán verhető csapat jönne Magyarországra.

A legtöbb ország esetében önálló bajnokságról mindössze két évtizede lehet beszélni, így független európai jelenlétük sem tekint vissza olyan régre. Bizony, nem nehéz látni, elindult a keleti régió erősödése, nincs ma már könnyű párharc a magyar klubcsapatok számára ezen országok képviselői ellen.

A nemzetközi kupákban még versenyben lévő csapatok
Ország Bajnokok Ligája Európa Liga
Izrael - Maccabi Tel-Aviv
Ciprus APOEL Nicosia Omonia Nicosia, AEL Limassol, Apollon Limassol
Fehororszország BATE Boriszov Dinamo Minszk, Sahtar Szoligorszk
Bulgária Ludogorec -
Magyarország - Debrecen
Azerbajdzsán - Karabakh, Neftchi
Kazahsztán - Astana, Aktobe
Moldova - Sheriff Tiraspol, Zimbru
Grúzia - -
Bosznia-Hercegovina - FK Szarajevó
Macedónia - -
Albánia - -
Litvánia - -
Lettország - -
Észtország - -
Örményország - -

Következő összeállításunkban Magyarország szomszédainak 21. századi klubfutballját és azok eredményeit mutatjuk be.