Magyar válogatott

Varázslatos vég, jöhet a hókuszpókusz - értékelés

  • Göbölyös János

A magyar válogatott a kórházba került Pintér Attila nélkül játszotta le az Eb-selejtezők előtti, minden bizonnyal utolsó felkészülési mérkőzését. Az ellenfél Kazahsztán volt, a két együttes most találkozott először egymással. Kellemes randevú lett belőle, már ami a végeredményt illeti, a részletek azért nem ennyire biztatóak. Tény, az albánokkal szembeni szenvedés átcsapott lelkesedésbe, ez azonban még mindig kevés ahhoz, hogy túlzott optimizmussal várjuk az őszi tétmeccseket. Varga Roland teljesítménye azért felcsillantott valamit abból, ami elengedhetetlen lesz a remélt továbbjutáshoz.

Priskin Tamás az albánok után a kazahok ellen is gólt szerzett, ezúttal a magyar válogatott legjobbja, Varga Roland szöglete után - Fotó: mlsz.hu

KEZDŐCSAPAT

0
RÓZSA DÁNIEL
(30 éves, Haladás, 2/0)

Az albánok elleni első válogatott meccsén kevés védeni valója akadt, de amikor nagyon kellett, a helyén volt. Most kis túlzással a kispadra is leülhetett volna játék közben, hiszen a kazah támadás-kezdeményezések kevésszer jutottak el a kibontakozásig, a befejezésig meg egy kivétellel soha. Az első félóra végén Korobkin lövésénél kellett résen lennie, megtette, és ezzel tulajdonképpen be is fejeződött számára a találkozó. Vártuk, hogy a cserék közé jelölt két kapusunk, Dibusz Dénes és Horváth Tamás közül valamelyiket megajándékozza-e a Pintér Attilát helyettesítő Farkas József egy válogatottsággal, ám mivel ez elmaradt, szombathelyi kollégájuk a pályáról nézte végig a mérkőzést.

5
HEFFLER TIBOR 
(27 éves, Paks, 2/0)

Van egy sanda gyanúnk. Ha Vanczák Vilmosról végleg lemond a kapitány, megvan az első számú jobbhátvédünk. Hogy ez jó, vagy rossz hír, azt az albánok és a kazahok elleni meccs tapasztalatai alapján nem lehet eldönteni, egyik alakulat sem tesztelte keményen a második válogatottságát is végigjátszó paksi bekket. Mivel a szerdainál több lehetősége nyílt arra, hogy a támadásokból is kivegye a részét, az esetek nagyobb százalékában élt ezzel, a hajrában például alig tévesztett célt a beadása. Amúgy meg mindkét találkozón elég volt az NB I-es forma, és ezt címeres mezben is hozta.

6
KORCSMÁR ZSOLT
(25 éves, Greuther Fürtf, 23/0)

Nincs három éve, hogy Izland ellen bemutatkozott a magyar válogatottban, ki gondolta volna akkor, hogy ilyen rövid idő alatt a legtapasztaltabb játékosa lesz a védelemnek. Sok mindennek kellett(?) történnie ahhoz, hogy ez bekövetkezzen, de ezt is megért(j)ük...A szombati meccset végigjátszó hátsó alakzatösszesen harmincegy válogatottságot számlál, ebből ő maga huszonhármat. Nem is hagyta cserben társait, akik ha néha hibáztak, kisegítette őket, a saját feladatát meg rutinból megoldotta. Amibe az is beletartozott, hogy fellépjen a támadásainkhoz, ez különösebb erőfeszítést nem igényelt tőle, mint ahogyan a teljes kilencven perc sem tartozott eddigi pályafutása csúcsterhelései közé. 

5
LANG ÁDÁM
(21 éves, Győr, 3/0)

Miután a csapathirdetésnél kiderült, hogy győri ,,ikerpárját" nem nevezte a kapitány, kíváncsian vártuk, mire lesz képes Lipták távollétében. Nem jött zavarba, tette a dolgát ha kellett, ha meg nem, a jelenlétével biztosította a helyszínt. A fent említett Korobkin-lövés előtt határozottabb is lehetett volna, de végül Rózsa megoldotta a problémát a védésével. Vele kapcsolatban is nyitott a kérdés: az albán és a kazah csapatnál lényegesen erősebb válogatott ellen mire lesz képes? Bár a dánok ellen ízelítőt kaphattunk belőle, de az akkor elkövetett hibák betudhatók a debütálás okozta lámpaláznak. Megnyugtató választ majd az őszi tétmeccseken kaphatunk. 

6
KORHUT MIHÁLY
(26 éves, Debrecen, 3/0)

Vele kapcsolatban kell a legkevésbé izgulnunk. A sok kérdőjel között a balhátvéd posztja nem szerepel, és bár az ő esetében sem perdöntő a héten lejátszott két meccs, az azért feltűnt, hogy miután alapfeladatát könnyedén letudta, bátran vállalkozott előretörésekre, ha módja volt rá, a támadásbejezéseket is megpróbálta előkészíteni. Jó példa erre, hogy róla állították ki Korobkint, amikor a kazah a tizenhatosuk előtt először meglökte, majd hogy ne végezzen félmunkát, felrúgta.

4,5
VÉCSEI BÁLINT
(21 éves, Honvéd, 2/0)

Már az albánok ellen is közel állt ahhoz, hogy újoncként, a pályára lépése után egy perccel gólt szerezzen, akkor azonban elizgulta a helyzetet, elpattant tőle a labda. Most a kezdőcsapat tagjaként ennél több idő kellett neki a ziccerhez, ám a nyolcadik percben Gyurcsó beadása után hét méterről mellé fejelt. Ha így folytatja, lehet, hogy szeptember hetedikén az észak-írek ellen az első negyedóra végén már vezetünk...Ehhez persze elsősorban az kell, hogy a kezdőcsapatban maradjon, ami azért a két meccsen nyújtott összteljesítménye alapján jókora meglepetés lenne. 

5
ZSIDAI LÁSZLÓ
(28 éves, Debrecen, 3/0)

Hét évvel ezelőtt, még Várhidi Péternél volt először válogatott, egy évre rá másodszor is megkapta a lehetőséget, aztán hosszú-hosszú szünet következett. Pintér Attila most megint rátalált, s bár a szerepeltetésében nyilván közrejátszott néhány játékos hiánya, nem látszott meg a teljesítményén a hat esztendőn át tartó mellőzöttség. Hozzá kell tenni, hogy az ő feladata, a védelem előtti szűrés talán a leghálátlanabb, hiszen nem a látványról, sokkal inkább a munkáról szól. Ezért aztán könnyű észrevétlennek maradni, még akkor is, ha egyébként energiafaló posztról van szó. Most sem az ő megmozdulásaival töltik fel a meccs összefoglalóját...Némi hiányérzetünk azért maradt a kazahok elleni játéka után. Elég lett volna annyi pluszt hozzátennie, mint amennyit a klubcsapatában szokott, és akkor talán gördülékenyebbek, veszélyesebbek lettek volna az akcióink. 

4,5
NAGY GÁBOR
 (29 éves, Haladás, 1/0)

Hogy ezen a találkozón se maradjunk újonc(ok) nélkül, arról a kapitány gondoskodott a Haladás középpályásának beállításával, sőt, ha már lúd, legyen kövér, rögtön a kezdőtizenegybe jelölte a szombathelyi játékost. Nem lógott ki túlzottan a sorból, sem lefelé, sem fölfelé, ám mivel Kovács István jött be helyette, feltételezhető, hogy az addig mutatottnál támadóbb felfogású futballt várt el tőle a szakmai stáb. A huszonötödik percben keményen felavatták, a kazahok egyik ,,faragó mestere", Korobkin lépett oda neki egy sárgáért. Túlélte...  

6,5
VARGA ROLAND
(24 éves, Győr, 3/2)

A válogatott idei tavaszának talán legkellemesebb meglepetése. A dánok elleni fejesgólja csodálatos volt, az albánok ellen is adódott néhány ígéretes megmozdulása, most pedig - immár a kezdőcsapat tagjaként - ő érdemelte ki a meccs embere címet. Azt eddig is tudtuk, hogy futni nagyon (és gyorsan) tud, a lövőerejével is tisztában voltunk, a kis területre szűkített játék azonban nem tartozott az erősségei közé. Ezen az estén ez a rejtett tartaléka is felszínre került, elsősorban Priskinnel közösködött, gólpasszt adott neki, igaz, szögletből, de kis szerencsével ez akár akcióból is megtörténhetett volna. A második találatunkhoz ugyan Szigyelnyikov kapus is hozzátette a magáét, ez azonban semmit nem von le a győri szélső érdemeiből. Azt nem állítom, hogy Dzsudzsák Balázsnak kapaszkodnia kell, ha vissza akar kerülni a csapatba, de hogy komolynak tűnő vetélytársra lelt, az biztos. 

6
PRISKIN TAMÁS 
(28 éves, Maccabi Haifa, 44/14)

A nagy öreg. Pedig még csak huszonnyolc éves, ám a szombaton szerepelt mezőnyjátékosok közül csak Nagy Gábor idősebb nála egy évvel. A válogatottságok számát tekintve viszont magasan veri a többieket, a kezdőcsapatban helyet kapók - rajta kívül - összesen ötvenkétszer, míg ő egymaga negyvennégyszer húzhatta fel a címeres mezt. A gólátlaga is elfogadható, amin az albánok után a kazahok ellen is javított. Ha kicsit koncentráltabb, még tovább növelhette volna találatai számát, de ne legyünk elégedetlenek, bárcsak lenne még néhány hasonló mutatóval rendelkező centerünk. Dzsudzsák hiányában most ráadásul csapatkapitányként is meg kellett felelnie, de ez sem okozott neki problémát. Tényleg nem ünneprontásként, de meg kell jegyezni, ha majd markánsabb hátvédekkel találja magát szemben, és azok között is érvényesül, akkor valóban hátradőlhetünk. Addig örüljünk a héten nyújtott produkciójának, de hanyatt esni (még) nem kell tőle.  

5,5
GYURCSÓ ÁDÁM
(23 éves, Videoton, 10/1)

Érdekes helyzet az övé. A Videotonban töri az ülepét a kispad, rosszabb esetben a lelátó ülőkéje, a válogatottban pedig huszonhárom évesen a tizedik fellépésénél tart. Igaz, egyszer sem játszott végig meccset, vagy le, vagy becserélték, de ott van, és gyanítható, hogy ősszel is ott lesz. A záró negyedóra előtt most is elhagyta a pályát, de amit addig nyújtott, az belefér az elfogadható kategóriába. Biztosra vehető, hogy ha klubcsapatában ismét felfedezik, az a válogatottbeli teljesítményét még inkább fokozza, és akkor eléri azt a szintet, ami a tétmeccseken, erős(ebb) ellenfelekkel szemben is eredményt hozhat.

CSERÉK

5
KOVÁCS ISTVÁN 
(22 éves, Videoton, 3/0)

Rá még inkább igaz, ami Gyurcsóra, Fehérváron tavasszal talonba került, ennek ellenére válogatott kerettag. A képességei bőven adottak ahhoz, hogy az is maradjon, most, a becserélése után is veszélyesebbé váltak a támadásaink, vagy inkább fogalmazzunk úgy, életre kelt a középpályánk belseje. Az persze látszik rajta, hogy messze van még a korábbi csúcsformájától, ilyen mértékű meccshiánnyal azonban egyelőre nem is várható tőle több. Huszonkét évesen bőven van még ideje megragadni a legjobbak között.

5
SIMON KRISZTIÁN
(23 éves, Újpest, 1/0)

Nagy Gábor után a második első meccses játékos volt ezen a mérkőzésen. Neki azonban csak szűk negyedóra jutott, de ebbe is belefért néhány sprint a jobboldalon, és hát a slusszpoénban is aktív szerepet vállalt, a harmadik gólunk az ő beadása után született, még ha a végjátékhoz sok közünk nem is volt. Bemutatkozásnak elment, hogy lesz-e második és mikor, az egyelőre a kérdőjelek számát gyarapítja.

0
KALMÁR ZSOLT 
(19 éves, Győr, 3/0)

Tíz percbe sok minden nem fér bele, de maga az a tény, hogy tizenkilenc évesen ismét, sorozatban harmadszor  lehetőséget kapott, sokat elárul az iránta táplált bizalom mértékéről. Állandó csapattagságáról majd akkor beszélhetünk, ha beugróként is kiugró teljesítményre lesz képes. Az látszik rajta, hogy nem nyomasztja a kora, és nem csak a hajának színe miatt észrevehető a pályán, hanem néhány tetszetős megmozdulása, passza, csele, megindulása is kiemeli az olykor kilátástalannak tűnő szürkeségből. 

0
FUTÁCS MÁRKÓ
(24 éves, Diósgyőr, 3/0)

Az albánok elleni meccsel ellentétben ezúttal ő szállt be a kispadról, ám sok ideje nem jutott arra, hogy maradandót alkosson, a harmadik gólunkat elnézve azonban rá is emlékezni fogunk. Tőle indult az akció, Simon beadása után Engel előle akart menteni, ám a védő ráült a labdára, majd a saját kapujába szerencsétlenkedte azt. Ha a kazah bekk csak azért választotta ezt a pókfocis figurát, mert megijedt a diósgyőri toronytól, már megérte őt pályára küldeni.   

0
NIKOLICS NEMANJA 
(27 éves, Videoton, 5/1)

Mivel a magyar válogatott legjobbját, Varga Rolandot váltotta a 88. percben, minden bizonnyal az volt a csere célja, hogy a győri szélsőt külön megtapsolhassa a közönség. Megszolgálta, mint ahogyan a Videoton csatára is az ötödik válogatottságát. Érdemi megmozdulása - egy lesen kívül - nem volt, viszont közelről nézhette végig a magyar csapat Puskás Ferenc Stadionban szerzett utolsó gólját. Amit ugye Engel bűvészkedett a hálóba...Egy varázsló azért nálunk is elkelne. Olyan, aki ebből a négymeccses tavaszi egyvelegből szeptemberre össze tud rakni az Eb-selejtezőben továbbjutásra esélyes csapatot. A bőség zavara adott, most már csak a minőséghez kellene egy kis hókuszpókusz...  

 

Ha még nem tetted, olvasd el a mérkőzésről szóló részletes tudósításunkat!