Kézilabda

A Győrnek és a Fradinak kedvező, a Veszprémnek és a Szegednek felemás a sorsolása

Bécsben kisorsolták a férfi és női kézilabda Bajnokok Ligája főtáblájának csoportbeosztását.

Nagy Lászlóék idén Final Fourba jutottak - Fotó: AFP

A férfiaknál a magyar bajnok, a BL-ben legutóbbi kiírásában negyedik helyen végzett MKB MVM Veszprém a C-csoportban a szlovén Celje, az orosz Csehovszki Medvegyi, a német Löwen, a macedón Vardar és a francia Montpellier ellen szerepel a csoportkörben. Az EHF Kupa-győztes Pick Szeged a D-csoportban a lengyel Kielce, a francia Dunkerque, a svájci Schaffhausen, a dán Aalborg és a 2. selejtezőcsoport győztese mellett vívhatja ki a nyolcaddöntőbe jutást. 

A főtáblán négy, egyenként hat csapatos csoportban zajlanak a küzdelmek, a csoportok első négy-négy helyezettje jut a nyolcaddöntőbe. Az egyenes kieséses szakaszban a nyolcaddöntőt és a negyeddöntőket követően alakul ki a kölni Final Four mezőnye, amelyre 2015. május 30-31-én kerül sor.

Férfi Bajnokok Ligája 2014-2015, csoportbeosztás:
A-csoport: THW Kiel (német), Metalurg Szkopje (macedón), RK Zagreb (horvát), Naturhouse La Rioja (spanyol), PSG Handball (francia), 1. selejtezőcsoport győztese
B-csoport: Barcelona (spanyol), KIF Kolding (dán), Alingsas (svéd), Orlen Wisla Plock (lengyel), Flensburg Handewitt (német), 3. selejtezőcsoport győztese
C-csoport: MKB MVM Veszprém, Celje (szlovén), Csehovszki Medvegyi (orosz), Rhein Neckar Löwen (német), Vardar Szkopje (macedón), Montpellier (francia)
D-csoport: Vive Targi Kielce (lengyel), Dunkerque (francia), Kadetten Schaffhausen (svájci), Pick Szeged, Aalborg (dán), 2. selejtezőcsoport győztese
Selejtező:
1. csoport: Meskov Breszt (fehérorosz), Vojvodina (szerb), Tatran Presov (szlovák), Targos Bevo (holland)
2. csoport: Motor Zaporozsje (ukrán), FC Porto (portugál), Alpla Hard (osztrák), Junior Fasano (olasz)
3. csoport: Constanta (román), Haslum (norvég), Besiktas (török), Initia Hasselt (belga)
 
A selejtezőkre 2014. szeptember 6-7-én kerül sor. Az 1. napi elődöntők győztesei találkoznak a döntőben, a főtáblára jutásért.
Program:
Csoportmérkőzések: 2014. szeptember 24.-2015. február 22.
Nyolcaddöntő: 2015. március 11-22.
Negyeddöntő: 2015. április 8-19.
Final4: 2015. május 30-31.

Az ETO zsinórban kétszer nyert - Fotó: AFP

A hölgyeknél a címvédő Győri Audi ETO a C-csoportban a dán Viborg, a horvát Lokomotiva Zagreb és a svéd Sävehof ellen szerepel a legjobb 16 között, míg az FTC Rail Cargo Hungaria – amennyiben sikerrel veszi a selejtezőt – az A-csoportban a szlovén Ljubljana, az orosz Volgográd és az osztrák Hypo mellett harcolhatja ki a középdöntőbe jutást.

„Új csapatokkal találkozunk a csoportkörben. A Viborg remek csapatokat megelőzve lett dán bajnok, ez mutatja erejüket. Tipikus északi kézilabdát játszanak, tapasztalt játékosok alkotják a csapat magját.  A Zágráb egy tradicionális BL résztvevőt, a Podravkát könnyedén legyőzve lett horvát bajnok. Évről évre fejlődnek, és jól mutatja erejüket, hogy tavaly a Ferencvárost is sikerült megszorongatniuk. Ők teljesen más kézilabdát játszanak, mint a Viborg, vagy mint a harmadik ellenfelünk a svéd bajnok Savehof. A svédek tavaly a Középdöntő meglepetéscsapata voltak, éppen ezért idén talán kevesebb meglepetésre lesznek majd képesek” - nyilatkozta a sorsolást követően Ambros Martín, a Győri Audi ETO KC vezetőedzője. 

A női Bajnokok Ligája lebonyolítása az idén Budapesten sikerrel debütált négyes döntő miatt változik. A főtáblán négy négyes csoportban zajlanak a küzdelmek, az első 3-3 csapat jut a középdöntőbe. A középdöntőben két hatos csoportban játszanak a csapatok, a csoportok első négy-négy helyezettje jut a negyeddöntőbe. A negyeddöntők győztesei vehetnek részt a 2015. május 9-10-én sorra kerülő Final Fourban.

Női Bajnokok Ligája 2014-2015, csoportbeosztás:
A-csoport: Krim Ljubljana (szlovén), Dinamo Volgográd (orosz), Hypo Niederösterreich (osztrák), 1. selejtezőcsoport győztese
B-csoport: Buducsnoszt Podgorica (montenegrói), Thüringer HC (német), Vardar Szkopje (macedón), 2. selejtezőcsoport győztese
C-csoport: Győri Audi ETO, Viborg (dán), Lokomotiva Zagreb (horvát), Sävehof (svéd)
D-csoport: Larvik (norvég), Baia Mare (román), Metz (francia), Selgros Lublin (lengyel)
Selejtező:
1. csoport:
Elődöntők:
Sercodac Dalfsen (holland)-FTC Rail Cargo Hungaria
HC Leipzig (német)-BNTU Belaz Minszk (fehérorosz),
2. csoport:
Elődöntők:
Radnicski Kragujevac (szerb)-FC Midtjylland (dán)
Byasen Trondheim (norvég)-Podravka Koprivnica (horvát),
 
A selejtezőkre 2014. szeptember 20-21-én kerül sor. Az 1. napi elődöntők győztesei találkoznak a döntőben, a főtáblára jutásért.
Program:
Csoportmérkőzések: 2014. október 17.-november 23.
Középdöntő: 2015. január 30.-március 15.
Negyeddöntő: 2015. április 3-12.
Final4: 2015. május 9-10.