Kézilabda

Belehúzott a Veszprém a BL-ben

Az Európai Kézilabda Szövetség bécsi központjában kedden megtartották az európai kupák sorsolását. A Bajnokok Ligájában a Veszprém csapata a Paris Saint-Germain, míg az EHF Kupában a Pick Szeged a portugál Sporting ellen harcolhatja ki a négyes döntőben való részvételt.

Bajnokok Ligája

A magyar bajnok MKB-MVM Veszprém együttese csoportelsőként végig élvezi a kiírás előnyeit, így ahogy a legjobb nyolc közé kerülésért, a negyeddöntőben is hazai pályán játszhatja a visszavágót. Antonio Carlos Ortega legénysége az előző körben a lengyel Wisla Plock csapatát búcsúztatta, miután a lengyelországi mérkőzésen összeszedett egygólos hátrányt a Veszprém Arénában könnyedén ledolgozta. A versenyszabályok értelmében a Veszprém nem találkozhatott olyan csapattal, amely szintén megnyerte csoportját, így az biztos volt, hogy az elmúlt évek korábbi mumusait, a Barcelonát és a Kielt ezúttal elkerüli a magyar bajnok.

A negyeddöntők kiemelése
1-es kalap: MKB-MVM Veszprém THW Kiel FC Barcelona Vardar Szkopje
2-es kalap: RN- Löwen Metalurg Szkopje PSG Flensburg

Fortuna azonban ezúttal sem fogta a magyarok kezét, hiszen a világsztárok sorával teletűzdelt francia sztárcsapatot, a Paris Saint-Germaint kapták Nagy Lászlóék. A párizsiak nem futnak valami sikeres szezont, hiszen a csoportmérkőzések során - különösen idegenben - igen harmatos produkciót nyújtottak, ráadásul a jelen állás szerint a francia bajnoki címet sem tudják megvédeni, miután néhány napja hazai pályán veszítették el az "aranycsatát" a Dunkerque-kel szemben. Ezzel együtt rendkívül veszélyes ellenfélnek számítanak a párizsiak, hiszen olyan világsztárok alkotják a keretet, mint Mikkel Hansen, Daniel Narcisse, Luc Abalo, Igor Vori vagy Marko Kopljar. A Szajna-parti alakulatot erősíti Császár Gábor is, aki éppen a veszprémiektől igazolt át Franciaországba, így Nikola Eklemovics után újabb "nagy visszatérője" lesz a Veszprém Arénának. A párizsiak a csoportkörből a Barcelona mögött hat győzelemmel, három vereséggel és egy döntetlennel a második helyen jutottak tovább, a nyolcaddöntőben pedig a szlovén Velenje együttesét búcsúztatták 62-55-ös összesítéssel.

Ami a többi párosítást illeti, a lengyel Kielcét idegenben szerzett több góllal kiejtő német Rhein-Neckar Löwen a sorozat első számú esélyesének tartott Barcelonával, míg a címvédő Hamburgot búcsúztató Vardar Szkopje a Flensburggal csap össze. A negyeddöntő meglepetéscsapatának számító Metalurg Szkopje a THW Kiel ellen folytathatja menetelését.

Az első összecsapásra április 16. és 20. között, a visszavágóra április 23. és 27. között kerül sor. A sorozat négyes döntőjét idén is Kölnben rendezik.

Bajnokok Ligája
 a negyeddöntők párosításai
RN - Löwen (német) Barcelona (spanyol)
Flensburg (német) Vardar Szkopje (macedón)
Metalurg Szkopje (macedón) THW Kiel (német)
PSG Handball (francia) MKB-MVM Veszprém

EHF Kupa

A keddi napon sorsoltak a második számú európai kupasorozatban is, ahol a Pick Szeged révén szintén volt magyar érdekeltség. A Tisza-parti alakulat csoportelsőként jutott tovább a legjobb hét együttes közé, megelőzve a tavalyi döntős francia Nantes és a SEHA Liga alapszakaszának első helyén záró szlovák Tatran Presovot.

Juan Carlos Pastor csapatának kedvezett a szerencse, hiszen a portugál Sporting Lisboa csapatával mérkőzik meg a Final Fourba jutásért. A szegediek kerete lényegesen jobb erőkből áll, mint a lisszaboniaké, így Mikler Rolandék egyértelműen favoritnak számítanak ebben a párharcban. A Sporting magabiztosan jutott tovább a csoportjából a Montpellier mögött. A franciáktól kapott ki kétszer (36–31 idegenben, 30–27 otthon), a többi meccsét simán nyerte. A portugálok legjobbja Caseiro Portela, aki 48 találattal vezeti a sorozat góllövőlistáját. A Sportingnak a kubai Carol Marzo személyében mindössze egyetlen légiósa van.

A Csurgó csoportjából továbblépő svéd Lugi a román bajnok HCM Constantával találkozik, míg a harmadik párosításban francia rangadót rendeznek, hiszen a Montpellier a Nantes együttesével mérkőzik.

Az első mérkőzést - idegenben - 19-én vagy 20-án, a visszavágót pedig egy héttel később rendezik.

EHF Kupa
negyeddöntők párosítása
HCM Constanta (román) Lugi HF (svéd)
Sporting (portugál) PICK SZEGED
Nantes (francia) Montpellier (francia)
A negyeddöntőben csak három párharcot rendeznek, a D csoportban győztes német Füchse Berlin ugyanis házigazdaként automatikusan tagja lett a sorozat négyes döntőjének.