NB I

László Csaba vagy Lipcsei Péter? - edzőjelöltjeink a Ferencvároshoz

Ricardo Moniz sokak számára váratlan menesztése után új vezetőedzőt kell keresnie a Ferencváros labdarúgócsapatának. Körbepillantottunk a lehetséges jelöltek között.

Először mindenképp csitulni kell az elmúlt 24 órában a menesztés híre, az Akeem Adamsszel kapcsolatban napvilágra került dolgok és Leonardo szennyesteregetése után felkorbácsolt kedélyeknek. Hagynak is erre időt Orosz Pálék, az őszi szezont már befejezik Máté Csabával, utána azonban választaniuk kell, mondjuk az alábbi nevek közül.

Fred Rutten

A holland edző neve az utóbbi hetekben a magyar válogatott kapcsán merült fel többször, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy az állítólagos top3-ba befért-e a Magyar Labdarúgó Szövetségnél. Ha igen, akkor valószínűleg nem szállhat be a versenybe a Fradi, ráadásul a trénert Németországban a Nürnberggel is hírbe hozták, amely szintén komoly vetélytárs lenne a magyar csapatnak.

Őt egyébként azért említjük elsőként a jelöltjeink között, mert ugyanaz a menedzseriroda kezeli az ügyeit, mint Ricardo Moniznak és több, általa zöld-fehérekhez hozott játékosnak, azaz megvan az ügynökség kapcsolata a klubbal. Persze ez egyben rosszat is jelenthet a mostanában történtek ismeretében, akár hátat is fordíthat egymásnak az egyesület és az iroda.

Rutten mindenesetre rutinos, bár nem túl sikeres edzőnek számít. A Twenténél kezdte a karrierjét, ahol 42 meccsen át volt vezetőedző, és Holland Kupát nyert, majd hosszú ideig Guus Hiddink keze alatt dolgozott a PSV-nél. 2006-ban visszatért a Twentéhez, 2008 nyarán pedig a német Schalke szerződtette. Ott azonban nem tölthette ki a szerződését, 2009 tavaszán menesztették. Újra a PSV következett, immár vezetőedzőként. Bronzérmeket szerzett a gárdával, de ez kevés volt a vezetőknek, akik végül 2012 márciusában váltak meg tőle. A legutóbbi idényt a Vitesse-nél töltötte, negyedik helyen zártak, de nyár óta munkanélküli.

László Csaba vajon képbe került?

László Csaba

A székelyudvarhelyi születésű szakember már dolgozott a Ferencvárosnál, 2004 nyarától bő egy éven keresztül. Első idényében a nemzetközi porondon jól teljesített a zöld-fehérekkel, azonban a bajnokságban és a kupában nem tudott nyerni. Különösen utóbbi volt negatív meglepetés, miután a Soprontól kaptak ki egy botrányosra sikerült döntőben.

László Csaba később az akkor már elhatalmasodó anyagi gondok miatt távozott, és rövid időre épp a Sopron edzője lett. Gyors távozása után Uganda válogatottja következett, majd két év után Skóciába, a Heartshoz szerződött. Ezt követte néhány hónap a belga Charleroi-nál, legutóbb pedig Litvánia szövetségi kapitánya volt. Onnan a sikertelen vb-selejtezők miatt kellett mennie.

Összességében neki sincsenek tehát veretesebb eredményei - hasonlóan Ruttenhez -, de jobban kötődik a Fradihoz, és a jelenleg aktív magyar edzők között mindenképp a legtöbbet látott szakember. Kivéve talán Bölöni Lászlót.

Lothar Matthäus

A korábbi aranylabdás, világbajnok és válogatottsági rekorder, félistenként tisztelt játékos edzőként annyira nem futott be nagy karriert. A Rapid Wien és a Partizan Beograd - és egy szerb bajnoki cím - után 2004-ben a magyar válogatott szövetségi kapitánya lett, de leginkább a rengeteg újonnan kipróbált játékos miatt emlékezhetünk rá, no meg, mert segítségével idejött a brazil és az argentin válogatott is.

Innen a brazil Paranaenséhez vezetett az útja, majd Giovanni Trapattoni segítője volt a Red Bull Salzburgnál. 2008 nyarától 2009 tavaszáig az izraeli Maccabi Netanyánál dolgozott, legutóbb pedig Bulgária szövetségi kapitánya volt. 2010 szeptemberétől egy éven át töltötte be a posztot, mérsékelt teljesítménnyel.

Az utóbbi időben többnyire televíziós szakértőként foglalkoztatták a korábbi kiválóságot, akit állítólag érdekelne a Fradi vezetőedzői posztja, a nemzetisport.hu értesülései szerint pedig a klub is felvette jelöltjei listájára.

Lipcsei Péter

Az edző, akire biztosan nem mondana nemet egyetlen Fradi-szurkoló sem, azonban listánkon egyértelműen ő a legrutintalanabb. Játékos-pályafutásának befejezése óta a második csapat trénere a zöld-fehéreknél, szintén visszafogott eredményekkel. Ráadásul csak A-licence van, de tudjuk, hogy ha egy csapat meg akarja oldani ezt a helyzetet, akkor megoldja. Az FTC II szerényebb teljesítménye miatt egyébként sokan nem őt, hanem a gyenge állományt okolják, így lehet, hogy több van benne, mint amennyi eddig kijött.

Máté Csaba

Az biztos, hogy az Újpest és a Videoton ellen ő lesz a főnök a Magyar Kupában, illetve a bajnokságban, de valószínűleg csak két győzelemmel tudná elgondolkodtatni a vezetőket arról, hogy komolyan számoljanak vele.

Ő Szekszárdon kezdte az edzősködést, majd légiósmúltjának és holland nyelvtudásának köszönhetően a magyar válogatott pályaedzője lett Erwin Koeman időszakában. Később a Haladás utánpótlásában, majd Kis Károly segítőjeként Pakson dolgozott. Mielőtt a Ferencvároshoz igazolt, néhány meccsen megbízott vezetőedzőként irányította a tolnaiakat is.

Horváth Ferenc

Az egykori csatárnak is örülne minden Ferencváros-drukker, és Telek András is felvetette a nevét, mint általa esetleg várt edzőt. Őt tekintik a fiatal generáció egyik nagy reménységnek, de a Pakssal nem megy neki ezen az őszön, az utóbbi kilenc bajnokijukból egyet sem tudtak megnyerni a tolnaiak. Ennek ellenére bíznak benne a klubjánál a vezetők, az más kérdés, hogy a játékosokkal is ugyanez-e a helyzet.

Ha nem, akkor nem lenne elképzelhetetlen, hogy elhagyja az atomváros csapatát, pláne ha a Fradi hívná. Horváth tavasszal még a Kecskemét trénereként villantotta meg oroszlánkörmeit - eredményei alapján májusban a hatharom.com hónap edzője címét is elnyerte -, lenne realitása a klubváltásnak.