Alpesi sí

50 éves a téli sportok leghíresebb "menekültje"

  • VNA

A nyolcvanas, kilencvenes évek legsikeresebb alpesi sízője, az osztrákból luxemburgivá lett Marc Girardelli ma 50 éves.

Öt összetett Világkupa győzelmével még mindig Marc Girardelli számít a férfi (a hölgyeknél az osztrák Annamaire-Moser Pröll a legjobb hat elsőséggel) alpesi sízés legeredményesebb versenyzőjének. A csütörtökön 50. születésnapját ünneplő klasszist azonban nem osztrákként tartják számon, a vorarlbergi születésű síző ugyanis győzelmeit már Luxemburgnak szállította. A félszázas jubileumhoz érkező Girardellit természetesen most is arról a döntéséről faggatták a sajtóban, amely annak idején alig 12 éves korában hozzájárult az Ausztriában nagy vihart kavaró országváltásához.

"Ez tényleg egy szerencsétlen döntés volt, ha manapság lenne ilyen helyzet, akkor biztosan lenne valaki, aki az érintett feleket egy asztalhoz tudná ültetni. A helyzet akkoriban viszont más volt, túlságosan elmérgesedett. Nagyon sajnálom, hogy így alakult, de a szüleimmel végigcsináltam ezt a váltást és a történelem végül minket igazolt" - nyilatkozta a most sportrendezvények szervezésével és motivációs előadásokkal foglalkozó, de továbbra is szeretett sportága közelében maradó ex-síző, akinek édesapja, Helmut is nagy szerepet játszott a "kenyértörésben", amely elsősorban a tehetséges fiú edzőjének személye körül alakult ki akkoriban. A papa ugyanis úgy érezte, hogy a villámlábú fiút nem támogatják eléggé az osztrák szövetségnél, ezért döntött a "menekülés" mellett.

Girardelli másfél évtizedes pályafutása során összesen tizenegy (közte négy arany) világbajnoki érmet és két olimpiai ezüstöt szerzett és összesen 46 Világkupa győzelmet aratott, egyike azon kevés férfi sízőnek, aki mind az öt szakágban tudott Vk-sikert aratni. Rendkívül sikeres versenyzői pályafutását 1997 januárjában - bal térdének sérülése miatt, alig egy évvel a naganói téli olimpia előtt - 33 esztendősen fejezte be.

Girardelli a sízés utáni első komoly üzleti vállalkozásába (egy németországi sícsarnok 2001-es felépítése) kis híján anyagilag is belerokkant, de ebben is megtalálta a pozitívumot. "Én és a partnerem egy ilyen kaliberű vállalkozás véghezviteléhez sajnos kevesek voltunk akkoriban. De azt az időszakot sem sajnálom, mert ott ismertem meg a jelenlegi feleségemet, aki azóta két csodálatos gyermekkel ajándékozott meg" - nyilatkozta a lejtőkön is örök kockázatvállalónak számító Girardelli, akit választott hazájában, Luxemburgban hatszor (1988 ,1989, 1991, 1993, 1994, 1996) is az év legjobb férfi sportolójának választottak meg.