Téli hírmorzsák

Svendsen kihagyja Antholzot, Shaun White bevásárolt

megosztom

A francia biatlonos, Martin Fourcade Ruhpoldingba nem ment el, fő riválisa, Emil Hegle Svendsen pedig az eheti Világkupa-versenyeket hagyja ki Olaszországban.

hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről. Nem árt ugyanis képben lenni, hiszen nyakunkon az olimpia...

- Az elmúlt két hétben parádés formába lendült a norvégok biatlonosa, Emil Hegle Svendsen, aki Oberhofban és Ruhpoldingban is két-két Világkupa-versenyt nyert meg, így a szezon közepén jelezte, hogy a gyengébb rajt ellenére a szocsi olimpián vele is komolyan kell majd számolni. A 28 esztendős sílövő ugyanakkor nem utazik el ezen a héten Olaszországba, és nem vesz részt Antholzban az olimpia előtti utolsó Világkupa-fordulón.

"Svájcban, Lenzerhediében készülök majd, hiszen szükségem van egy kis pihenőre, hogy tiszta fejjel utazhassak az olimpiára" - nyilatkozta Svendsen. Fő riválisa, a francia Martin Fourcade a múlt hétvégi ruhpoldingi versenyeket hagyta ki (az összetettbeli vezetése így is megmaradt), viszont Antholzban rajthoz áll. Svendsen a napokban azzal is címoldalra került a norvég médiában, hogy új barátnője van, a 24 éves sportújságíró, Samantha Skogrand személyében. Lehet, hogy a jelentős formajavulása is a friss szerelemnek köszönhető?

- Negyedszer lett az Egyesült Államok legjobb férfi műkorcsolyázója Jeremy Abbott. A 28 esztendős versenyző Bostonban nyerte meg a nemzeti bajnokságot, ahol mindkét programjában tökéletesen mutatta be a négyfordulatos toe-loop ugrást. Mögötte a négyfordulatos nélküli programmal rendelkező Jason Brown végzett a második helyen, aki Abbotthoz hasonlóan szintén indulhat majd a szocsi olimpián. A hölgyeknél a friss amerikai bajnok Gracie Gold és a második helyen végző Polina Edmunds mellett a vb-ötödik Ashley Wagner utazhat még az olimpiára.

- Az Európa-szerte enyhe időjárás továbbra sincs kedvező hatással a téli sportok versenyeire. A Nemzetközi Síszövetség (FIS) hétfői közleménye szerint a január 25-26-ra Garmisch-Partenkirchenbe tervezett női alpesi síversenyek is elmaradnak. A hó hiányában lehetetlen lenne megrendezni a tervezett super-G és lesikló versenyeket, amelyek esetleges pótlásáról vagy más helyszínre történő áthelyezéséről még nem döntöttek. A döntés különösen fájdalmasan érintheti az összetett Világkupát vezető német Maria Höfl-Riescht, aki pályafutása (nagy valószínűséggel) utolsó szezonját teljesíti, és most pont a hazai futamai maradnak el.

- A ruhpoldingi Világkupa után Szőcs Emőke vasárnap már az olaszországi Ridnauban megrendezett IBU kupa 7.5 km-es versenyszámában állt rajthoz, ahol egyetlen lövőhibával teljesítette a pályát, és végül 86 célba érkező közül a 27. lett. A helyezése a szezon eddigi legjobb teljesítménye, hiszen 6,8 %-os elmaradása bőven túlteljesítette a Világ Kupába való feljutás 12 %-os kvalifikációs szintjét. "A verseny jó volt. Jó volt a hangulatom a verseny előtt, és kedvem is volt versenyezni, bár nem érzem magam fizikálisan 100%-os állapotban, de végül az eredmény jó lett, és most boldog vagyok. Január 23. körül derül ki, hogy biatlonban szereztem-e kvalifikációt az olimpiára, a sífutásbeli kvalifikációm viszont már biztos" - írja az interneten a már az antholzi Világkupára készülő Emőke.

- Még be sem fejezte aktív pályafutását (javában készül Szocsira), máris belevágott a versenyszervezés cseppet sem könnyű feladatába Shaun White. A kétszeres olimpiai bajnok amerikai snowboardos ugyanis többségi tulajdonrészt szerzett az Air & Style versenyeket szervező innsbrucki cégben. A 27 esztendős versenyző által fizetett összegről egyelőre nem hoztak nyilvánosságra részleteket. Az Air & Style versenysorozatot 1994 óta rendezik meg, és a világ egyik legismertebb szabadstílusú sí fesztiválja. White némi irányváltást tervez a rendezvény arculatában, melyek közül az egyik legjelentősebb az élőben játszó zenekarok részvételi arányának a növelése. A 2014/15-ös sorozatra egyelőre 3-4 versennyel számolnak a szervezők, az állomások között Los Angeles és Peking már szinte biztosra vehető.

- Mivel a héten sorra kerülő budapesti műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság női mezőnyében az ír versenyzőnek az utolsó alkalommal sem sikerült elérnie az Eb-induláshoz szükséges minimum technikai pontszámot, a benevezett görög induló pedig megbetegedett, összesen 33 ország 170 ország versenyzője indul a SYMA-csarnokban sorra kerülő eseményen. Közülük ötvennek ér véget a verseny a rövid program után, mivel az egyéni korcsolyázók esetében 24-24 versenyző, a párosoknál 16 pár, a jégtáncban 20 kettős léphet tovább, hogy a kűrt is bemutathassa.

megosztom