Sportpolitika

A német jelölt támogatja a "többvárosos" olimpiarendezés ötletét

  • VNA

Ha szeptembertől a német Thomas Bach lesz a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, akkor a jövőben akár több város is lehet nyári olimpia házigazdája egyidejűleg.

A múlt héten lejárt jelentkezési határidő után kiderült, hogy összesen hat jelölt van Jacques Rogge szeptember közepén megüresedő "trónjára". A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöki tisztjéért folyó csatában elsőként a német ex-vívó, Thomas Bach fedte fel kártyáit, aki a háttértárgyalások mellett elképzeléseiről már szélesebb körben is beszélt. A NOB jelenlegi szabályai szerint egyetlen város (és nem ország) kaphat rendezési jogot az olimpiákra, a német sportdiplomata viszont megválasztása esetén változtatna ezen a rendszeren. "Meg kell teremtenünk annak a lehetőségét, hogy az olimpia a világ minden részébe eljuthasson. Ehhez az kell, hogy a rendezési költségeket alacsonyan tartsuk" - nyilatkozta sokat sejtetően az 59 esztendős sportvezető.

A nem titkoltan a kisebb országoknak (így talán Budapest részvételével egy regionális olimpiarendezés is szóba jöhetne) és főként az afrikai kontinensnek szóló üzenet már nyilvánvalóan a választási harc része. Bach egyébként komolyan gondolja a jelölést, hiszen elképzeléseiről egy harminc oldalas "Einheit und Vielfalt" (Egység és sokszínűség) címmel kiadott füzetecskében tájékoztatja a programja iránt érdeklődőket. A szervezet jelenlegi alelnöke a doppingellenes harc folytatását és szigorítását ígéri (vélhetően ezzel a kampányígéretével nem lesz egyedül) és az illegális fogadásokkal is felvenné a küzdelmet. Bach elképzelései szerint egy külön (digitális) olimpiai televíziót is létre kellene hozni, amely hozzájárulhatna ahhoz, hogy az olimpiai értékek ne csak a játékok időszakában, de a köztes években is elérhetőek legyenek a fiatalság számára.