Téli hírmorzsák

Berecz Anna viszi a magyar zászlót, Lysacek bukja az olimpiát

Az alpesi síző Berecz Anna kapta a megtisztelő felkérést - ő viheti a magyar zászlót a 26.Téli Universiade szerda esti megnyitóján az olaszországi Trentóban.

A hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről.

- Az elmúlt hétvégén a kanadai Lake Louise-ban visszatért a pályára az olimpiai és világbajnok síző, Lindsey Vonn. A vasárnapi super-G futamot az ötödik helyen befejező, de előtte a két lesikló versenyen visszafogott teljesítményt nyújtó amerikai versenyző a legfrissebb hírek szerint ezen a héten nem indul el a svájci St. Moritzban rendezendő Világkupa versenyeken. A térdszalag sérüléssel küzdő, de a műtétet az olimpia miatt késleltető Vonn korábban elmondta, hogy a februári szocsi játékokig hátralévő időszakban "kímélő módban" versenyez majd és csak két vagy három versenyt vállal.

- Egy másik amerikai klasszis, a műkorcsolyázó Evan Lysacek is aggódhat az olimpia miatt. Az amerikai szövetség keddi tájékoztatása értelmében ugyanis az olimpiai címvédő 28 éves versenyző lemaradhat a játékokról. Lysacek bal csípőjében szakadt el egy izom korábban, amely jelentősen akadályozza a vancouveri bajnokot az edzésekben. A sérülése ráadásul az utóbbi napokban nem javult, sőt inkább romlott, így Torinó és Vancouver után vélhetően Szocsiban nem lehet ott a jégen.

- Várhatóan nem indul el a franciaországi Annecyben rendezendő biatlon versenyeken a héten a fehérorosz Darja Domracseva, aki az olimpiai szereplés érdekében inkább Olaszországban edzőtáborozik helyette.

- Kedden ugyan már néhány sportág versenye elkezdődik, de igazán csak a szerda esti megnyitóval indul útjára a 26. Téli Universiade. A magyar csapat egy része már a helyszínen tartózkodik, így az alpesi síző, Berecz Anna is, aki a Trentó főterén sorra kerülő megnyitón a magyar zászlót is viheti majd. 

"Nagyon örülök, hogy engem javasoltak a magyar csapat zászlóvivőjének. Megtiszteltetés számomra, még soha nem volt ilyenben részem. Ez nemcsak az én személyes elismerésem, hanem a magyar sísporté is" - nyilatkozta a versenyző a keddi edzés után. Berecz vasárnap ért haza Alaszkából, ahol harmadéves egyetemista a University of Alaska Anchorage-n. Néhány órás pihenő után hétfő hajnalban indult tovább Trentóba a szövetségi kapitánnyal, Kovács Barnával.

- A Nemzetközi Olimpiai Bizottság levélben emlékezteti a februári szocsi olimpián részt vevő sportolókat arra, hogy a játékok alatt tartózkodjanak a tüntetésektől és a politikai megnyilvánulásoktól, beleértve a homoszexualitás propagálását tiltó orosz törvény elleni tiltakozásokat is. Thomas Bach, a NOB német elnöke azt mondta, a levélben foglaltakat a végrehajtó bizottság várhatóan kedden hagyja jóvá. A leveleket ezután elküldik azoknak a nemzeti olimpiai bizottságoknak, amelyeknek sportolói ott lesznek Szocsiban. A NOB a felszólító levélben az olimpiai Charta egyik szabályára hivatkozik: "Az olimpián és a versenyhelyszíneken tilos bármilyen tüntetés, illetve politikai, vallási vagy faji megkülönböztetés."

- A szocsi olimpia egyik újdonsága lesz a műkorcsolyázóknál a csapatverseny, amelyben most első alkalommal osztanak majd olimpiai érmeket. Az ISU hétfőn hozta nyilvánosságra azon tíz nemzet nevét, amelyek részt vehetnek a 2014-es téli játékok ezen versenyszámában. A hat fős (női, férfi egyéni + páros és jégtánc) csapatok versenyét a többi megszokott számtól elkülönítve rendezik majd meg. A szövetség által publikált listán Japán, Kanada, Oroszország, Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Németország, Ukrajna, Nagy-Britannia szerepel, Ausztrália és Észtország pedig tartalékként készülhet a játékokra.