Nemzetközi foci

Hihetetlen ok miatt marad el Messiék meccse

Az argentin válogatott barátságos mérkőzése az izraeli-palesztin konfliktus áldozatává vált.

Aligha lehet ideálisnak nevezni a világbajnok előtti helyzetet az argentin válogatottnál. Nem elég, hogy a selejtezősorozat során komolyan megszenvedtek a kvalifikációval Sampaoliék, ráadásul kaptak egy hatost Spanyolországban, majd egy régóta fennálló belső viszály miatt nem kapott válogatott meghívót az olaszországi gólkirály, most még az utolsó felkészülési mérkőzésüket és kénytelenek voltak lemondani. Az ok nevetséges, ám egyben szomorú.

Fotó: The Times of Israel

Argentína szombaton Izraelben, Jeruzsálemben játszotta volna utolsó felkészülési mérkőzését a vb előtt, ám úgy tűnik, Sampaoliék új ellenfél után nézhetnek. A találkozó előtt néhány nappal ugyanis a Palesztin Labdarúgó Szövetség első embere, Jibril Rajoub támadásnak nevezte az eseményt Palesztina ellen és felkérte az argentin szövetséget a mérkőzés törlésére, híveit pedig arra buzdította, hogy amennyiben megrendezik a találkozót, égessenek Messi-posztereket.

A problémát a hírek szerint az okozta, hogy a találkozót Haifából Jeruzsálembe helyezték át, egy olyan korábbi palesztin falu szomszédságába, amelyet 1948-ban, a háború kezdetekor romboltak le. 

Rajoub felzúdulása után néhány órával már meg is kezdődött a tiltakozás, palesztin aktivisták a barcelonai sportkomplexum előtt demonstráltak, ahol Argentína a világbajnokságra készült. Lapértesülések szerint többen az argentin nemzeti színű zászlót lobogtattak, amelyre vért szimbolizáló piros festéket öntöttek.

"Úgy hiszem, végül is jó döntés született. A legfontosabb a józan ész és a béke tisztelete. Úgy véltük, mindezek fényében nem lenne helyénvaló részt vennünk a mérkőzésen" - nyilatkozta Gonzalo Higuaín, akinek szavai egybecsengenek azzal, hogy hírek szerint maguk a játékosok kérték a szakvezetést, hogy halasszák el a mérkőzést.

Valószínűleg az ügynek lesz még folytatása, hiszen a palesztinok ünnepelnek, míg az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanyahu az argentin elnöktől vár felelősségre vonást a történtek miatt.

Argentína a D csoportba kapott besorolást a 2018-as labdarúgó-világbajnokságon, ahol Izland, Horvátország és Nigéria lesz az ellenfelük. A csoport részletes beharangozóját, valamint tippjeinket csütörtökön olvashatjátok a Hathármon.

Világbajnok lesz Argentína?
Igen @10.00
Nem @1.02
[2731826] 2018-06-09 20:30:00 Israel - Argentínax;