Serie A

Edzőkeringő olasz módra

  • Bodnár Gergő

Walter Mazzarri a legkapósabb. A Napoli csapatát ismét a Bajnokok Ligájába vezető edzőt az Inter mellett a Roma is vinné. Közben Aurelio De Laurentiis, a nápolyi klub elnöke két évvel hosszabbítana a szakemberrel. Aurelio Andreazzoli hiába végez remek munkát a fővárosiaknál (a Roma bejutott az Olasz Kupa döntőjébe), vele a jövőben valószínűleg csak az utánpótlásban számolnak. A szezonban 15 vereséget gyűjtő Stramaccioni helyzete viszont egyre biztosabbnak tűnik, legalábbis olasz sajtóinformációk szerint.

Moratti

Egy óra tíz percet beszéltek. A következő évről. Stramaccionival vagy nélküle? Tette fel még tegnapi számában a kérdést a La Gazzetta dello Sport. A Moratti elnökkel folytatott - nem túl rövid - beszélgetés után úgy tűnik, vele. Vagyis az Inter fiatal edzője marad.

„Hogy Stramaccioni nyugodt lett volna? Én elégedett vagyok vele” - mondta meglepően mosolygósan Massimo Moratti, az Inter elnöke. Ami biztos, Európa elúszott. 14 év után hiányzik majd a nemzetközi porondról az Inter együttese, márpedig ez a fekete-kékeknél nagyon nem megszokott. Nem véletlenül kérték számon a szurkolók a klub első emberét még a Lazio elleni meccset megelőzően. A Curva Nord szurkolói csoportjai óriási transzparenseken üzentek Massimo Morattinak a gyenge eredmények miatt. „Elnök úr! Egész évben buzdítottuk a csapatot, mindenfajta tüntetés nélkül… Ön imádja a klubot, hozzánk hasonlóan. Most azonban itt az ideje az őszinte válaszoknak”  - írták a szurkolók, majd 12 kérdést intéztek Morattihoz.

Jogos az elkeseredettség, hisz az Inter az 1946-1947-es idény óta nem szerepelt ennyire rosszul a Serie A-ban. Olasz sajtóhírek szerint Moratti szívesen megtartaná az „emberét” (a NextGen Series, vagyis az utánpótlás Bajnokok Ligája megnyerése után ő választotta ki Stramaccionit), de ehhez idővel eredmények kellenek. A mostani szezonra a sok sérülés és a rengeteg peches mérkőzés sem lehet magyarázat. A sajtó találgat, miközben Moratti csak egy átlagos beszélgetésnek nevezte a csütörtöki összejövetelt. A Gazzetta mindenesetre arra a következtetésre jutott az „Intergiraritorno a futuro” vagyis „Az Inter visszafordul egy szebb jövő érdekében” című cikkében, hogy nem lesz váltás a fekete-kékeknél. Ehhez persze az is kell, hogy Stramaccioniék szépen, pontosabban az eddigieknél szebben és eredményesebben fejezzék be a szezont. A találkozóról Andrea Stramaccioni egyébként annyit mondott, nem az ő szerződése, hanem az Inter eredményes jövője a legfontosabb.

A Románál is a következő idényen gondolkoznak annak ellenére, hogy Fabio Capello óta (ilyen rövid időszakot nézve) senki nem volt annyira eredményes a fővárosi együttesnél, mint Aurelio Andreazzoli. A Roma legszívesebben azt a Walter Mazzarrit ültetné le a kispadra, aki még erősen gondolkozik a nápolyi folytatáson. De Laurentiis, a Napoli elnöke két évvel hosszabbítaná meg az edző megállapodását, a Roma pedig hároméves szerződést kínálna. Ha érkezik Mazzarri, Andreazzoli visszatérhetne az utánpótláshoz. A helyzet természetesen nem ennyire egyszerű. Egyrészt nem mindegy, hogy a Napoli milyen erős kerettel vághat neki a következő évadnak (mi lesz Cavanival?), másrészt pedig az Internél is felmerült Mazzarri neve.

A Gazzetta információja szerint Massimiliano Allegri helyzete a legegyszerűbb, hisz a Milan edzője hamarosan hosszabbít jelenlegi munkaadójával. A maradásnak természetesen ára van, Allegri elvárja a csapat megerősítését. Az edző első kiszemeltje a Torino kiválósága, Alessio Cerci.