Riói olimpia

Újabb számokért nyomulnak az úszók 2016-ra, jöhet a streetball is?

Kreatívak a nemzetközi sportági szövetségek, amelyek újabb és újabb versenyszámokat akarnak "beletuszkolni" a 2016-os riói nyári olimpiai programjába.

Hatalmas sportdiplomáciai "haderő" mozdult meg az elmúlt hónapokban, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szeptemberben, Buenos Airesben sorra kerülő kongresszusa előtt. Az olimpiai mozgalom vezető testülete ugyanis akkor nem csak a 2020-as nyári olimpiára felkerülni szándékozó sportágak (illetve az onnan első körben kiebrudalt birkózás) sorsáról, de ezen nyári olimpiai helyszínéről is dönt. Emellett pedig hamarosan véglegesítésre kerül a 2016-os riói nyári olimpia versenyprogramja is, amelyen a már "körön belül" lévő sportágak is igyekeznek minél jobban erősíteni pozícióikat.

"A nemzetközi sportági szövetségek hihetetlen kreatív módokon igyekeznek meggyőzni minket arról, hogy mennyire jó lenne, ha az ő sportági versenyprogramjuk bővülne. Minket viszont nem ezen elv vezérel, mi csak azt vizsgáljuk majd, hogy az adott versenyszám esetleges felvétele milyen extra értéket hozhat az olimpiai mozgalom számára" - nyilatkozta a napokban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportigazgatója, Christophe Dubi. A felvételre esélyesnek gondolt számok között szerepel a kosárlabda "három a három ellen"-i változata, amelyet Magyarországok streetballként ismernek. A kerékpárosok abban bíznak, hogy a londoni olimpiára végigvitt "profiltisztítás" és az összes sportágat figyelembe véve talán a legnagyobb programbeli mozgás ellenére most is tudnak majd addig variálni, amíg a BMX-esek freestyle versenyszámai is bekerülnek a 2016-os éremosztó számok közé.

A Rio de Janeiróban sorra kerülő olimpián jelen állás szerint 28 sportág összesen 306 számában osztanak majd aranyérmet.  A játékok során a NOB ragaszkodik a 10.700 fős maximális sportolói limithez, így a "felvételi kérelmeket" csak ez utóbbi keretszám megtartásával fogják elbírálni. A tavalyi londoni olimpián még csak 302 versenyszámban avattak győzteset, Rióban azonban a rögbi hetes változata és a hosszú idő után az olimpiára visszatérő golf révén négy újabb éremosztó szám lesz. A további bővítésről a hírek szerint idén augusztus kilencedikéig döntenek a NOB vezetői, akik amúgy a legutóbbi sportági bővítéssel nagyon elégedettek voltak, hiszen Londonban mind az első alkalommal szerepet kapó női ökölvívók, mind pedig - a hőskor után ismét a programba visszavett - tenisz vegyes párosok versenye nagy sikert aratott.

Érdekes lehet a 2016-os olimpia úszó programja is, hiszen a sportág kiemelkedő nézettségeket hoz a játékokon, így a sűrű menetrend és az eddig is jelentős óraszámú közvetítés ellenére a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) mégis további versenyszámok (így az 50 méteres hátúszó, mellúszó és pillangóúszó, valamint a férfi 800 méteres és a női 1500 méteres gyorsúszó verseny) bevezetését is elképzelhetőnek tartja. A vizes sportokat irányító szervezet persze nem csak az úszókért lobbizik a háttérben, hiszen a jelenlegi nyolcról szeretné a női vízilabda tornán résztvevő csapatok számát is növelni, emellett pedig műugrásban is olimpiai csapatversenyt rendezne.