Sportdiplomácia

A futballpályán enyhülhet tovább az USA és Irán viszonya

  • VNA

Általában nem szerencsés összemosni a sportot és a politikát, a jövő májusra tervezett Egyesült Államok - Irán labdarúgó mérkőzés azonban talán üdítő kivétel lehet...

A sportdiplomácia történetében régóta legendás epizódként emlegetik a hetvenes évek elejét, amikor a kínaiak hozták be a politikai szlengbe a "ping-pong diplomácia” kifejezést. Peking 1971-ben ugyanis hosszas és óvatos közeledés után vendégül látta az amerikai asztalitenisz válogatottat, amely huszonkét év elteltével az első olyan amerikai sportküldöttség lehetett, amely bebocsátást nyert az addig a külföldiek elől szinte teljesen elzárt kínai fővárosban. Ám érdekes módon ez a túra készítette elő Richard Nixon amerikai elnök egy esztendővel későbbi - szintén hosszú idő utáni első - hivatalos látogatását, egyben a két ország gazdasági és politikai közeledésének is megágyazott. Az asztaliteniszezők szerepvállalása akkoriban a nemzetközi közeledés első jele is volt a kínai külpolitikától.

Néhány hónapja hasonló diplomáciai eszközként kerülhetett előtérbe a sport az utóbbi évtizedekben feszültté vált iráni-amerikai viszonyban is. A két nagyhatalom előbb közösen kampányolt a mindkét országnak népszerű birkózás olimpián maradásáért, majd a sikeren felbuzdulva most már közös labdarúgó mérkőzést terveznek. A 2014-re, közvetlenül a világbajnokság elé tervezett - egyelőre nagyrészt inkább a háttérben szervezett - négyes tornára ugyanis az amerikai szövetség szeretné meghívni az iráni válogatottat, a tervhez pedig élvezik az amerikai politikai vezetés támogatását is. "Mindig is hangsúlyoztuk, hogy nyitottak vagyunk a tárgyalásokra az irániakkal. Mi más is lehetne jobb terep erre, mint egy labdarúgó pálya?" - tette meg az első diplomáciai lépest a nyilvánosság előtt is az amerikai külügy egyik szóvivője, Marie Harf.

A Tehran Times című újság már kész tényként kezeli a meccset, szerintük az iráni szövetséghez már be is futott a meghívó a jövő májusra tervezett torna kapcsán., igaz amerikai források még csak arról írnak, hogy az ottani szövetség a lehető legjobb ellenfeleket keresik a brazíliai vb előtti utolsó felkészülési állomáshoz. Az ötlet vélhetően jó pillanatban született meg, a múlt hónapban ugyanis közel három évtized után először volt legmagasabb szintű tárgyalás az Egyesült Államok és Irán között. Az amerikai elnök, Barack Obama és a frissen megválasztott, elődjénél enyhébb irányvonalat képviselő iráni államelnök Hassan Roubani telefonos megbeszélését az ENSZ Közgyűlése készítette elő, mostantól pedig az iráni atomfegyverek ügyében kialakult konfliktus rendezése talán már csak a két ország vezetőin múlhat.

Az Egyesült Államok és Irán válogatottja is kijutott már a 2014-es labdarúgó vb-re, miután sikerrel vívta meg a világszerte lassan a végéhez közeledő kvalifikációs időszakot. A két csapat eddig története során mindössze kétszer játszott egymás ellen, az 1998-as franciaországi világbajnokságon Irán 2-1-re győzött Lyonban, két évvel később pedig a kaliforniai Pasadenában rendezett barátságos találkozó 1-1-es döntetlennel végződött.