Universiade 2019

Baku kiszállt a versenyből, nőttek Budapest esélyei

  • VNA

Kétesélyessé szűkült a harc a 2019-es nyári Universiade megrendezéséért folytatott kampányban. Már csak Budapest és Brazíliaváros fut versenyt a hat év múlva sorra kerülő eseményért.

A jövő héten szavaznak arról, hogy mely város rendezheti meg 2019-ben a nyári Universiadét. Eredetileg három város jelentkezett a rendezésre, Budapest mellett ugyanis Brazíliaváros és Baku vezetői is úgy gondolták, hogy az egyetemista és főiskolás sportolók kétévenként sorra kerülő seregszemléje fontos lehet számukra.

A legfrissebb hírek szerint Azerbajdzsán fővárosa azonban visszalépett a versenytől, arra hivatkozva, hogy szeretne inkább azokkal a sportrendezvényekkel foglalkozni, amelyek rendezési jogát már elnyerte. Baku lesz például a házigazdája a 2015-ben első alkalommal sorra kerülő Európa Játékoknak, egy évvel később pedig az azeri város sakkolimpiát is rendezhet. Az azeriek attól is tartanak, hogy a méretében a nyári olimpiához hasonló rendezvény (idén Kazanyban például 10.442 sportoló indult az Universiadén) meghaladja majd a lehetőségeiket, elsősorban a szállások és a közlekedési infrastruktúra vonatkozásában.

A főiskolás és egyetemi sportéletet irányító nemzetközi szervezet, a FISU a 2019-ben esedékes nyári és téli Universiade helyszínéről november 9-én Brüsszelben dönt. A nyári esemény ugyan még kétesélyes, a téli Universiade azonban vélhetően az oroszországi Krasznojarszkban lesz hat év múlva, lévén az egyetlen rivális (a svájci Valais) a 2021-es kandidációt szem előtt tartva még korábban visszalépett.