Férfi kosárlabda MK

A Szolnok csak hat percig állt nyerésre az Alba elleni döntőben

  • MTI

Fennállása során harmadszor nyert aranyérmet az Alba Fehérvár a férfi kosárlabda Magyar Kupában, miután vasárnap a paksi döntőben fordulatos csatában legyőzte a címvédő Szolnokot.

Rashad Bell, a Szolnoki Olaj KK játékosa kosárra dob a székesfehérvári csapatban játszó Juhos Levente mellett a kosárlabda Magyar Kupa döntőjében, az Alba Fehérvár-Szolnoki Olaj mérkőzésen Pakson 2013. március 31-én.

A paksi négyes döntőn - melyet a szervezők a klub novemberben 22 évesen elhunyt játékosa, Morgen Ferdinánd emlékének ajánlottak - nehezen "indult be" a finálé, a 4. percben még mindig csak 2-0 állt az eredményjelzőn az NB I-ben alapszakaszgyőztes Alba javára. A bajnoki és MK-címvédő Szolnok - amelyből könyöksérülés miatt hiányzott a kapitány Báder Márton - csak a nyitónegyed derekán, 8-0-nál talált be először, majd 11-9-re feljött, de az első játékrész az 1999-ben és 2000-ben kupagyőztes Fehérváré lett. A folytatásban a szombati elődöntőben a Pécsnek 22 triplát szóró Tisza-partiak Horváth Ákos vezérletével egy pontra felzárkóztak, a nagyszünetben 35-34 volt az állás.

Fordulás utáni első kosarával a döntő során először vezetéshez jutott az ötödik MK-aranyára hajtó Olaj, és előnyét hat percig megőrizte. Az amerikai Kevin Smith és Jarrod Jones irányította Alba 35-43 után egyetlen szolnoki pontra 18-cal válaszolt, az utolsó szakasz már 53-46-ról indult. A zárónegyedben a Szolnok öt percig nem talált a gyűrűbe, ami megpecsételte a sorsát, így nem maradt esélye, hogy sorozatban harmadszor is elhódítsa a kupát.

A döntő legjobbja a Fehérvárt erősítő, 18 pontig jutó Jarrod Jones volt.

Férfi kosárlabda Magyar Kupa
döntő
Alba Fehérvár-Szolnoki Olaj 74-54 (20-11, 15-23, 18-12, 21-8)
legjobb dobók: Jones 18, Smith 16, illetve Sehovic 14, Horváth 13
 
Korábban:
a 3. helyért
Atomerőmű SE - Pécsi VSK-PANNONPOWER 96-58