Alpesi sí

Tina Maze, Tina Maze és Tina Maze - szezonösszefoglaló

Bár mások is értek el kiemelkedő sikereket, a 2012/13-as női alpesi sí szezon egyértelműen Tina Mazéről és a szlovén klasszis rekordjairól szólt.

Igen komoly szakértőnek és jövőbelátónak kellett lenni ahhoz, ha valaki előre megjósolta, hogy Tina Maze ilyen domináns szezont teljesít a 2012/13-as alpesi sí Világkupa sorozatban. A szlovén hölgy ugyanis egészen kivételes évet zárt, ahol a super-G schladmingi világbajnoki címe mellett közel tökéletes produkciót nyújtott a teljes szezon során. Végig kiegyensúlyozott szereplésével számos rekordot megdöntött, közte a sokak által utolérhetetlennek tartott Hermann Maier-féle összetett pontcsúcsot is. Az osztrákok klasszisa annak idején az 1999/2000-es szezonban kereken 2000 pontot gyűjtött, amelyet Maze már jóval a szezon vége előtt utolért és végül alaposan felül is múlt (2414 pont). Dominanciájában a remek forma mellett Lindsey Vonn szezon eleji kisebb sérülése, magánéletbeli problémái és a vb-n elszenvedett súlyos balesete, valamint az olimpiai és világbajnok Maria-Höfl Riesch gyengébben sikerült éve is közrejátszhatott.

A szlovén síző ebben a szezonban 11 győzelmet aratott (itt elmaradt Vreni Schneider 1988/89-es, 14 győzelmet számláló rekordjától), 24 alkalommal volt a dobogón - ez utóbbi szintén rekord, ebben a vonatkozásban Maier 22-es csúcsát adta át a múltnak. Nem mellesleg a 29 éves szlovén minden idők legnagyobb különbségű (1313 pont) összetett diadalát aratta az alpesi sízőknél. Természetesen a sikerekkel párhuzamosan a kereseti listán is a legelőkelőbb helyen zárt Maze, aki az év során csak a versenyeken szerzett pénzdíjakból 701.797 svájci frankot (kb. 175 millió forintot) kasszírozott, jócskán felülmúlva Maier tizenhárom évvel ezelőtti csúcsát (660.000 svájci frank). "Döbbenetes szezont produkált Tina Maze, mindenkit meglepett rekord pontszámával és óriási fölényével. Fele ennyi ponttal is tudtak az elmúlt években összetett Világkupát nyerni nem egyszer, idén a második helyen végző Maria Rieschnek pedig végül feleannyi pontja sem lett, mint neki" - osztotta meg érzéseit a hatharom.com-mal a szezont végig közvetítő Eurosport kommentátora, Horváth Mariann.

A 2012/13-as női alpesi sí Világkupa végeredménye:
1. Tina Maze (SLO) 2414 pont
2. Maria Höfl-Riesch (GER) 1101 pont
3. Anna Fenninger (AUT) 1029 pont
4. Julia Mancuso (USA) 867 pont
5. Mikaela Shiffrin (USA) 822 pont
6. Viktoria Rebensburg (GER) 787 pont
7. Kathrin Zettel (AUT) 759 pont
8. Lindsey Vonn (USA) 740 pont
9. Lara Gut (SUI) 662 pont
10. Frida Hansdotter (SWE) 615 pont

"Ha síelek, akkor nem nőnek, hanem inkább férfinek érzem magam. Ezt a sportot csak úgy lehet igazán jól űzni, ha úgy viselkedsz és cselekszel, mint ők" - adott rövid és egyszerű magyarázatot a sikerek okára Maze, aki az összetett Világkupa mellett super-G-ben és óriás-műlesiklásban is megnyerte a szakági pontversenyt. Egy ideig úgy tűnt, hogy a szinte lehetetlennek gondolt Grand Slam is meglehet neki, vagyis valamennyi szakág elsőségét besöpörheti, a lenzerheidei Vk-döntőn azonban a köd miatt elmaradt a lesikló verseny (így maradhatott előtte egyetlen ponttal az akkor már sérülése miatt hiányzó Lindsey Vonn), ugyanitt a szlalomban pedig óvatosabb második futama miatt az amerikai Mikaela Shiffrin elorozta előle a kis kristálygömböt.

Maze azzal is csodát vitt véghez, hogy egyazon szezonban tudott mind az öt szakágban versenyt nyerni, erre rajta kívül csak az osztrák Petra Kronberger és a horvát Janica Kostelic volt képes korábban. Az évad előtt már komoly viták alakultak ki (a sok versenyszervező által nehezen "marketingelhető") kombinációs versenyek kapcsán, melyből csak kettőt rendeztek ebben a szezonban, így a FIS döntése értelmében ebben a szakágban hivatalosan nem is osztottak ki kristálygömböt. A két versenyt azért nem meglepő módon szintén Tina Maze nyerte meg...

A szakági Világkupa versenyek dobogósai:
  1. 2. 3.
lesiklás Lindsey Vonn (USA) 340 pont Tina Maze (SLO) 339 pont  Maria Höfl-Riesch (GER) 272 pont
szuperóriás-műlesiklás Tina Maze (SLO) 420 pont Julia Mancuso (USA) 365 pont Anna Fenninger (AUT) 304 pont
óriás-műlesiklás Tina Maze (SLO) 800 pont Anna Fenninger (AUT) 480 pont Viktoria Rebensburg (GER) 411 pont
műlesiklás Mikaela Shiffrin (USA) 688 pont Tina Maze (SLO) 655 pont Veronika Velez-Zuzulova (SVK) 500 pont

"Nekem a legemlékezetesebb Lindsey Vonn sérülése, mert annyira hihetetlen volt, hogy valaki, akinek eddig csak röhejes sérülései voltak, most a vb első napján, minden további esély nélkül, és ennyire komolyan megsérüljön. Ő volt az elmúlt években az a versenyző, aki nemhogy nem volt sérült, nem hiányzott versenyekről, de még csak ki sem esett a gyors számokban. Szinte sebezhetetlennek tűnt. És egy másik amerikai: nagyon várom, hogy elindul-e egy Vonn-éhoz hasonló karrier felé Mikaela Shiffrin és hogy ő vajon Marlies Schieldhez hasonló utat jár-e be, azaz marad a technikai számoknál, de ott királynő lesz vagy pedig Anja Pärsonhoz és Janica Kostelichez hasonlóan a szlalomból indulva rááll minden számra és rámegy az összetett Világkupa megnyerésére is" - nyilatkozta a szezon "Maze-n kívüli része" kapcsán Horváth Mariann.

Mert azért a szlovén hölgyön kívül is voltak olyanok, akik pozitívan zárhatták az évet, igaz nem olyan sokan. A női mezőnyben leginkább a 17 évesen szlalom világbajnoki címet szerző, a szakági Világkupát viszont már nagykorúan elhódító Mikaela Shiffrin nevét jegyezhetjük meg, de vancouveri csúfos kiesése után Marion Rolland lesikló világbajnoki címe is emlékezetes momentummal szolgált. A schladmingi vb-re azért Maze nem nyomta rá annyira a bélyegét, ahol az öt női versenyszám aranyérmén öt különböző síző osztozott, meglepő módon a formájukat kiválóan élesítő franciáknak jutott kettő a legfényesebb medáliából, az osztrák hölgyek ugyanakkor csak a csapatversenyben tudtak aranyat ünnepelni csodás hazai közönségük előtt.

Az idei női alpesi sí szezon elemzésében természetesen ki kell emelnünk a 24 éves csíkszeredai Miklós Editet is, aki 2011 óta versenyez magyar színekben és tavalyi pontszerzését folytatva a mögöttünk hagyott télen is szorgalmasan gyűjtögette a pontokat - összesen 26-al zárt. Sőt mi több, a szezon utolsó lesikló versenyén egy 18. helyet is tudott szerezni, ami pályafutása legjobbja a Világkupában. Mivel a lesikló versenyek egyes szakaszain a világ legjobbjaival is fel tudta venni a versenyt, szép reményekkel készülhet a szocsi olimpiát is magában foglaló következő szezonra, ahol Berecz Annával közösen az olimpiai szereplés kiharcolása lesz a céljuk.A férfiak alpesi sí Világkupája ebben a szezonban Hirscher-Svindal párharcot hozott, amelyet egy korábbi cikkünkben elemeztünk ki részletesen. A Tina Maze kiváló szezonjához hasonló, de más sportágakból származó domináns teljesítményeket pedig az alábbi cikkben elevenítettük fel nektek.