Evezés

Oxfordtól kikapott a verhetetlen német nyolcas

  • VNA

Öt év után először szenvedett vereséget a németek olimpiai és világbajnok férfi evezős nyolcasa - legyőzőjük az oxfordi hajó volt.

Bár nem hivatalos világversenyen, de a hétvégén véget ért a német férfi evezős nyolcas hosszú veretlenségi szériája. A 2008-as pekingi olimpia óta három vb-n és a tavalyi londoni olimpián is győztes egység ugyanis a március végén sorra kerülő Oxford-Cambridge evezős versenyre készülő oxfordi hajótól kapott ki a vasárnap délután a Temzén rendezett teszt-versenyen. A német válogatott mentségére szólhat, hogy ők az olaszországi edzőtáborból estek be a versenyre, míg az oxfordiak már "élesítve" várják a két hét múlva sorra kerülő, Angliában kultikusnak számító, immáron 159. alkalommal sorra kerülő evezős eseményt.

"Ma sokkal jobbak voltak nálunk, de persze a vereségben az is közrejátszott, hogy mi az edzőtáborban alaposan kihajtottuk magunkat" - nyilatkozta a kormányos Martin Sauer, a csapat evezősei pedig elmondták, hogy a londoni olimpiai döntő óta ilyen magas csapásszámot igénylő futamot még nem teljesítettek. Az ezúttal öt londoni bajnokkal felálló német nyolcas a pekingi játékok óta eltelt öt évben 36 versenyből álló veretlenségi szériát épített fel, a mostani vereség ugyanakkor nem megrendítő erejű, hiszen a németek számára az augusztus végén Dél-Koreában sorra kerülő világbajnokság az év legfontosabb eseménye.

A német hajó azzal is vigasztalódhat, hogy a vereséget nem kimért és felbójázott 2000 méteres pályán (ilyenen rendezik a nagy evezős regattákat), hanem egy jóval hosszabb, az oxfordiak felkészülését segítő hullámzó és kanyargó Temzén, az Oxford-Cambridge verseny pályáján rendezték meg. A tipikus angol időben, szemerkélő esőben megrendezett futam távja nagyjából 3,5 km volt, amelynél azért a cambridge-i egyetem nyolcasának legyőzéséhez többet kell teljesítenie március 31-én az oxfordi legénységnek is.