Sportpolitika

Nincs megfelelő pálya, így nem lesz evezés az Európai Játékokon

  • VNA

Az azeri főváros, Baku környékén nincsen a nemzetközi versenyek rendezésére alkalmas evezős pálya, így a sportág egyelőre kimarad 2015-ben útjára induló Európai Játékok programjából.

Bár komoly tárgyalásokat folytattak az érintett felek, egyelőre úgy tűnik, hogy az evezés sportág nem lesz, nem lehet része a 2015-ben első alkalommal sorra kerülő Európai Játékoknak. Az azerbajdzsáni Bakuban sorra kerülő eseménynek ugyanis pillanatnyilag nincsen olyan létesítménye, ahol a sportágban szükséges 2000 méter hosszúságú, megfelelő szélességű evezős pályákat ki lehetne alakítani. Ezt állapították meg ugyanis június végi látogatásuk alkalmával a Nemzetközi Evezős Szövetség (FISA) szakemberei. Az azeriek a Bakutól 300 km-re található Mingecsevir-ben található tavukat szánták a versenyek helyszínéül, amely eddig is evezős edzőközpontként működött. Az ottani vízfelület azonban - többek között a víz megengedettnél nagyobb áramlásának, a kevés szálláslehetőségnek és a nehéz megközelíthetőségnek is "köszönhetően" - nem alkalmas nemzetközi versenyek megrendezésére.

Az azeri főváros nyugati részén található Kojahasan tó négy kilométer szélességű felülete ugyan kialakítását tekintve alkalmas lehetne az evezős versenyek megrendezésére, ám a Baku új, jelentős fejlesztés alatt álló városrészében kialakított evezős központ kiszolgáló infrastruktúrája nem készülhet el a versenyek 2015. júniusi kezdéséig. A két lehetséges helyszín kizárása után pedig nem maradt más lehetősége a szakembereknek, mint bízni benne, hogy a 2019-es Európai Játékok - melynek helyszínét később jelölik ki - városában talán lehet majd evezős regattát rendezni.